Are un tic nervos sau poate interviurile il fac sa fie incordat? Doar masuta din fata lui, atinsa ritmic cu talpa pantofului de firma,ar putea lamuri misterul. Presedintele Timisoarei e omul care a revolutionat fotbalul de pe Bega, investind intr-un an cat au facut-o altii in zece.

Daca vrei un material cu Marian Iancu, fie el si de portret, pornesti, inevitabil, de jos. "Vreau intrebari la nivelul meu", spune, sever, boss-ul lui Poli.

Are aceeasi expresie a fetei pe care a afisat-o constant fata de Olaroiu. Priveste fix, rece-metalic, raspunde exact, chiar daca exactitatea asta se invecineaza cu monotonia si predictibilitatea. E sigur pe el, nu ezita, indiferent de subiect, dar curgerea frazelor are ceva din driblingurile lui Gica Hagi.
Iancu a ajuns la 41 de ani, ca si Hagi. Au avut drumuri diferite, marcate de o copilarie modesta si de o maturitate solida financiar, iar fotbalul a fost punctul de intersectie. "Venirea lui Hagi e maximum ce puteam obtine din acest punct de vedere la Poli", recunoaste Iancu. E genul de om care-si propune un obiectiv si urmareste pana la obsesie sa-l atinga: "Titlul de campioana si Champions League sunt obiectivele mele".

Nu-i place sa fie considerat om de fotbal, "e prea putin pentru nivelul meu", exprima o dizidenta controlata fata de mediul fotbalului romanesc si proiecteaza asupra sa imaginea unui outsider care are insa drept de veto la clubul din Timisoara.
A depasit de mult perioada frustranta de adolescent lucrator la un service auto, pastrand din acea vreme doar urmele de pojar pe obraji si ambitia de a deveni om mare. E tradat, din cand in cand, doar de pantoful care atinge ritmic piciorul de sprijin al mesei din biroul sau. Sa fie asta melodia succesului in afaceri si in fotbal sau semnul unei nesigurante totusi imperfect camuflata?

Intors pe toate fetele

Afaceri Se desfasoara preponderent in zona afacerilor cu petrol, fiind presedintele Consiliului de Administratie al Balkan Petroleum. La inceputul anului 2005 a fost implicat intr-un scandal legat de Rafinaria RAFO Onesti, fiind arestat alaturi de fratele sau, Octavian, si de Gabriel Bivolaru, fostul deputat PSD, sub acuzatia de spalare de bani. A fost eliberat dupa cateva luni si tot atatea interventii. si-a condus afacerile din inchisoare, mandatand diferite persoane pentru a-i executa ordinele. Una dintre ele, Marin Anton, a iesit in evidenta cu prilejul contractului semnat recent intre RAFO si Steaua, infruntandu-l de aceasta data pe Iancu.

Avere Este unul dintre cei mai bogati si influenti oameni din Romania, preferand, pana a venit ca investitor la Poli Timisoara, sa ramana in umbra. in mediul de afaceri insa era cunoscut si temut de ani buni, mai cu seama datorita relatiilor la varf pe care le are cu fosta guvernare. "Legea in mediul nostru e ori mori, ori traiesti. Nu exista cale de mijloc", afirma boss-ul timisorenilor.

Punct slab E cel care l-a si adus in atentia justitiei acum un an. Implicarea in afaceri alaturi de persoane controversate ar putea sa-i dauneze inclusiv in zona fotbalului.

Prieteni Din fotbal, Cristian Borcea, prin prisma obiectelor de activitate asemanatoare pe care le au firmele celor doi.

Familie Provine dintr-o familie modesta, mama sa fiind casnica, iar tatal somer. Dupa ce a terminat liceul, nu a urmat cursurile unei facultati, ci s-a angajat la un service auto. Abia dupa Revolutie si-a luat licenta in Finante la o universitate din Alba Iulia. Pe biroul sau se afla o fotografie a fiului "care invata la scoala Americana din Bucuresti si, din pacate, nu poate merge chiar la toate meciurile pe care le joaca Poli la Timisoara".

Dusmani Dinu Patriciu, presedintele grupului Rompetrol, este cel mai important rival al lui Iancu in business-ul pe care-l desfasoara. De altfel, imediat dupa implicarea lui Iancu la Poli s-a zvonit ca Patriciu ar fi interesat de rivala istorica a timisorenilor, UT Arad. in fotbal considera ca nu are dusmani, "pentru ca e o lume prea mica pentru a-mi pune probleme."
Vis Sa faca din Timisoara o forta a fotbalului european, dar si o echipa care sa-si scoata cheltuielile si chiar sa obtina profit. Primul vis si l-a indeplinit, acela de a-l aduce pe Hagi (foto cu fularul lui Poli) antrenor. "E o garantie din punct de vedere sportiv, dar si al imaginii". in planul afacerilor isi doreste sa transeze in favoarea sa razboiul rece pe care il are atat cu Rompetrol, cat si cu autoritatile statului.

Defect major Impulsivitatea. Nu suporta sa fie tradat sau mintit, iar la cea mai mica banuiala in acest sens ia masuri drastice, chiar daca sunt nepotrivite fata de gestul respectiv.

Calitate Generozitatea, pe care unii oameni din fotbal au exploatat-o la maximum, pentru profitul propriilor buzunare. Iancu spune ca i-a luat ceva timp pentru a intelege cum poate fi tras pe sfoara, dar avertizeaza: "De acum va fi extrem de greu sa mai fiu pacalit!". O alta calitate importanta a sa a aparut in momentul in care, dupa decesul tatalui, i-a acordat lui Viorel Moldovan (foto sus) transferul la Rapid.


Despre autor:

ProSport

Sursa: ProSport


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.