Fostul international crede ca actualul director general al FRF a simtit nevoia de a iesi in fata, asa cum nu o facuse ca jucator.

La aproximativ doua luni dupa alegerile de la FRF, Popescu nu este deloc descumpanit.

Cum comentezi acum lupta pentru sefia FRF?

In sufletul meu sunt un castigator, pentru ca stiu ca aceste alegeri nu au fost pierdute intr-o lupta corecta! Erau anumite circuite stiute, tinute in mana, chiar daca nu neaparat de Mircea Sandu. E Bela (n.r. - Adalbert Kasai, secretar general al FRF), care a facut o treaba foarte buna pentru Mircea Sandu. El controleaza foarte bine teritoriul, si e normal sa se intample asta dupa 15 ani. Insa eu cred ca fara cele 50 de voturi de la mineri, care nu au fost acordate pe criterii sportive, ci pe altele, Mircea Sandu nu ar fi castigat. Eu nu stiu cum au fost acordate aceste voturi. Pentru mine nu sunt importante. Decat sa le iei asa, mai bine te lasi. Eu am avut 102 voturi pe munca mea, iar asta ma multumeste. Dar tot o infrangere o consider. Prima infrangere importanta din viata mea de sportiv. La urmatoarele alegeri stiu ce voi avea de facut pentru a nu repeta greselile. Adica sa nu mai fiu asa credul cu toti oamenii.

In ce relatie esti cu Mircea Sandu?

Inexistenta. Dupa alegeri nu am mai vorbit deloc. Nici macar de Anul Nou. Mi-aduc aminte ca, in ziua in care mi-am anuntat candidatura, m-am dus la federatie si i-am spus lui Sandu ca intru in lupta. El nu se hotarase atunci. Mi-a zis ca, daca se va decide, ma va anunta si el pe mine, lucru pe care nu l-a mai facut.

De ce crezi ca Mircea Sandu nu te-a atacat deloc?

Pe mine chiar nu aveau cu ce sa ma atace. Atunci cand esti curat ca lacrima este foarte greu sa te atace cineva. Insa eu nu l-am atacat pe Mircea Sandu. Eu am spus lucrurilor pe nume. Daca asa s-au simtit lezati sau atacati, este altceva. Li s-a parut atac pentru ca au vazut o alta latura a mea. Nu am mai fost diplomat ca inainte. Din tabara mea poate doar fostii jucatori sa fi avut un ton ridicat, pentru ca in rest nu-mi aduc aminte de cineva care sa-l fi atacat pe Mircea Sandu.

Cand ai fost la dineul oferit de FRF ai constientizat infrangerea?

Am simtit atunci ca totul este terminat. Cand am intrat in sala eram izolat. Probabil ca nefiind acolo, in sistem, n-aveam relatiile pe care le aveau ei. A fost un moment de sinceritate pe care mi-e greu sa-l schimb. Adica nu as putea sa-l schimb pentru a castiga anumite alegeri. Prefer sa nu fiu fals. Ce-ar fi trebuit sa spun atunci? Ca este o lume extraordinara, ca eu cred ca vom putea conlucra? Asta este o falsitate. Si stiam ca voi pierde. Am simtit asta in interior. Eu ca sa devin fals, ar insemna sa devin politician. Si in campanie le-am spus ca tin la Craciunescu, desi erau multi contra lui. Si stiu ca am pierdut voturi pentru asta, dar daca eu credeam in omul ala, cum puteam sa spun altceva? Sunt convins ca Ion Craciunescu a fost demis pentru ca era aliatul meu.

De ce crezi ca Lupescu si-a schimbat optiunile?

Nu stiu ce i-a facut pe toti patru sa vina alaturi de conducerea FRF, dar cred ca este o chestie de imagine, ca sa nu mai fie acuzat Mircea Sandu ca nu lasa noua generatie sa vina din spate. Dar nu cred ca ei au prea multe atributiuni, ca-i va lasa, spre exemplu, sa semneze contractele cu televiziunile. Cu Ionut ma intalnesc si vorbesc la fel cum era si inainte. Am avut mereu o relatie bazata pe respect. Am petrecut Revelioane impreuna, dar, dupa ce ne-am casatorit, fiecare si-a vazut de familia lui.

Ai vrut cu adevarat sa colaborezi cu el?

Eu l-am sunat pe Ionut in momentul in care lui nu-i dadusera voie sa candideze. I-am zis ca-l iau langa mine. Ionut era in Germania si mi-a spus ca ma va suna cand se va intoarce. Nu m-a mai sunat, apoi a aparut propunerea lui Mircea Sandu, iar el a spus ca asteapta si oferta mea pentru a vedea care este mai buna. Eu nu faceam licitatie. Ionut trebuia sa vina din convingere sa zica: 'Vin langa tine pentru ca te cunosc, stiu ce profil ai, stiu cine esti, apoi vedem noi cum colaboram>>.

El a simtit nevoia de a iesi in fata?

Ionut a fost in umbra pana acum. Doar unii oameni sunt facuti sa fie lideri. Asta e. Eu stiu ca la echipa nationala erau doi lideri, eu si Hagi, ca erau si alti jucatori importanti, dar pana la urma fiecare grup are un conducator. Asta nu e o meserie. Ori esti, ori nu esti lider. Este o calitate care nu se invata. Probabil ca Ionut vrea sa conduca. Cu mine nu putea sa faca asta. Cu mine colabora. Dar tin prea mult la amintirile frumoase pe care le-am avut in generatia noastra, mai mult decat la orice, chiar si decat la functia de presedinte, ca sa ma cert cu ei. De la Ionut astept inca strategia lui. Eu am avut un program. Bun, rau, senzational, a fost. El? Nu l-am vazut.

Cat te-a costat alaturarea cu Ioan Becali?

Lui Giovani i-am reprosat foarte, foarte multe lucruri in particular. Am avut si reactii fata de el in presa. Am spus tot timpul ca Giovani nu o sa ma conduca niciodata pe mine. Pentru ca nu are cum sa o faca. Este o stampila pe care cu greu o voi sterge, chiar daca nu e adevarata. Am pierdut in alegeri si din cauza asta. Le-am si spus sa nu mai vorbeasca despre mine in campanie, dar nimic. Daca Giovani era in spatele meu, nu aveau reactiile alea. Nu regret colaborarea cu ei. Dar dupa zece ani de colaborare nu pot spune ca nu-i mai cunosc. I-am spus de multe ori lui Giovani ca a gresit, stiu ca este capos, am avut multe discutii foarte dure. Giovani ar trebui sa fie mai diplomat. Este prea direct, mult prea direct. Ca presedinte, trebuie sa fii altfel. Giovani nu face bine cu astfel de iesiri. Ii dauneaza. Anumite reactii nu are voie sa le aiba. Este presedintele lui Dinamo. Sa reproseze in particular. Daca va continua asa, va avea probleme mari acolo! Dar, repet, este problema lui.

"Ce aveam de castigat la FRF? 2.000 de dolari pe luna? Pai eu am 5.000 pensie toata viata de la PSV Eindhoven, pe langa ce am mai pus si eu deoparte."

"Sunt mai puternic ca inainte. Eu zic ca acest sistem poate fi infrant. Crezul meu, presimtirea mea, imi spune ca Mircea Sandu nu-si va duce pana la capat mandatul."

Construieste un cartier

Undeva intr-un colt al biroului sau se afla o macheta a unui cartier de locuinte. "Este un proiect la care tin enorm. Se va numi 'Amfiteatrul Residence>> si va avea 30 de apartamente superluxoase. Este situat in Baneasa si sper ca va fi gata la sfarsitul anului 2006. Va fi primul cartier de acest fel din Romania. Am investit foarte mult in el, dar ma mandresc cu asta", ne-a spus Popescu. Acesta a adaugat ca mai este implicat in mai multe afaceri imobiliare, dar si de alta natura.

Nu i-a placut ca impresar

Timp de doi ani, Gica Popescu a lucrat direct cu fratii Becali in impresariat, la firma "Becali&Popescu Sport". El spune ca iesirea din acest domeniu nu are nici o legatura cu faptul ca a candidat la sefia FRF. "Ma mutasem in acest birou cu doua luni inainte de a iesi din impresariat. Am renuntat pentru ca nu mi-a placut. Era greu pentru personalitatea mea sa accept mofturile unor jucatori care n-au facut nimic in fotbal. De exemplu, ce a facut Giovani cu mine la Barcelona, cand s-a pus in cel mai luxos hotel din Londra in genunchi, nu as putea face. Nu sunt pentru asta. Ii las pe altii"

Gica Popescu despre....

echipa nationala: Totul va depinde de rezultatul tragerii la sorti din 27 ianuarie. Pentru ca deocamdata s-a dovedit ca nu avem forta sa ne batem cu marile echipe de la egal la egal, cum era inainte, cand eram si favoriti. E nevoie sa incepem iar sa castigam meciuri importante. Daca se va mai pierde si a patra calificare, va fi dezastru.

antrenorii romani: Ma uimeste reactia lui Mircea Radulescu la adresa mea. Inainte cu doua luni de alegeri era de acord ca antrenorii romani au probleme. Recunosc ca s-au facut progrese. Au aparut Razvan Lucescu, Sabau, Dorinel Munteanu, Hagi sau Dan Petrescu. Dar sunt putini. Probabil ca aici e diferenta. Dansul spune ca e bine ce avem, si mie mi se pare foarte putin. Cand vine un antrenor strain necunoscut si face treaba buna, nu este un semnal de alarma pentru noi?

Mihaita Plesan: Pentru Plesan, Timisoara ar trebui sa fie saltul final, mai ales ca lucreaza cu Hagi. Saltul pe care toata lumea il asteapta. La Craiova a retrogradat cu echipa, la Dinamo nu prea s-a remarcat. Eu stiu ce pretentii are Hagi si cat e de cusurgiu. Daca nu va face saltul cu Gica, atunci nu-l va mai face niciodata. Stiti ce nu stie Plesan? Ce nu trebuie sa faca pe teren. Pentru ca el pe gazon face foarte multe lucruri pe care nu ar trebui sa le faca, pentru ca-i dauneaza.

Florentin Petre: S-a vorbit mai mult decat este adevarat. Petre este un jucator foarte important pentru istoria lui Dinamo. Daca politica clubului este alta, nu ma intereseaza. Dar nu poti nega valoarea lui. In fotbalul ultimilor ani, dupa ce s-a dat legea Bosman, simbolul nu mai este un jucator anume, ci dolarul si euro. Mai exista, dar sunt rare astfel de cazuri. Este multa falsitate in lume. Inainte puteai vorbi de emblema, de sigla, acum toate gandurile sunt doar la bani. Cred ca Petre merita sa aiba acelasi salariu chiar daca a mai imbatranit.

Esteban Vigo: Nu-l cunosc ca antrenor, ci doar ca om. Andone a facut treaba buna si a castigat un campionat, trei Cupe si o Supercupa la Dinamo.
Rapid Si Steaua In Cupa UEFA: Vor mai merge cel putin un tur mai departe, desi pentru Steaua vad un traseu mai lung.

campionat: Dinamo, Steaua si Rapid se bat pentru titlu. Poli are si ea sansa ei. Trebuie un proiect intins pe durata a macar trei ani. Timisoara nu poate face echipa peste noapte, indiferent de antrenori.

Radoi Si Piturca: Echipa nationala are nevoie de un jucator precum Radoi. Este cel mai bun fotbalist din campionatul romanesc si m-as bucura ca Piturca sa-si permita luxul sa-l tina acasa. Ar insemna ca are pe cineva la fel de valoros ca Mirel Radoi. Dar nu cred ca este asa. Nimeni nu stie cum se va termina acest caz, mai ales ca si Piti este un tip rigid.

Gigi Becali: Gigi m-a sunat inainte de alegeri sa-mi spuna ca este cu mine, ca ma sustine. Apoi s-a sucit.


Despre autor:

ProSport

Sursa: ProSport


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.