In timp ce rentele viagere pentru fostii campioni se platesc cu intirziere, conducatorii sportului romanesc organizeaza seminarii la Sinaia, cheltuind pentru cele trei zile petrecute pe Valea Prahovei nu mai putin de un miliard de lei.

Fostii medaliati olimpici si mondiali asteapta inca sa primeasca restantele la renta viagera, din conducatorii sportului romanesc chefuiesc pe banii primiti de la bugetul statului pe Valea Prahovei. La initiativa directorului economic din Agentia Nationala pentru Sport, Ioana Rusu, toti sefii de directii judetene din tara, conducatorii cluburilor si contabilii sefi au fost chemati pentru instruire… la Sinaia. Pentru cele trei zile de seminarii - de duminica pina miercuri - reprezentantii sportului romanesc au cheltuit un miliard de lei. Si asta pentru ca nu au ales hotelurile din subordinea Agentiei - cele din Poiana Brasov, Izvorul Muresului sau de ce nu Bucuresti -, ci au optat pentru un hotel de patru stele - hotel Mara.

Fiecare dintre cele 200 de persoane prezente la instruire a trebuit sa scoata "din buzunarul" clubului sau al directiei judetene - deci implicit din bugetul ANS - cite cinci milioane de lei pentru trei zile la Sinaia. "Nu aveam in subordine un hotel care sa absoarba toti participantii. Plus ca, in locatiile noastre de cazare exista loturi in cantonament", a declarat purtatorul de cuvint al ANS, Emanuel Fintineanu.

Ziua nationala la munte

Chiar si perioada aleasa pentru desfasurarea acestui seminar a fost bine gindita, participantii beneficiind astfel de o saptamina de vacanta. Dupa ce luni, marti si miercuri au petrecut la Sinaia, conducatorii sportului romanesc vor sarbatori astazi, in familie, Ziua nationala. Si cum vineri e deja final de saptamina, ei se vor intoarce la birouri abia luni. "Planificarea a fost facuta cu mult timp inainte", a spus purtatorul de cuvint al ANS. La asta se adauga si faptul ca problemele discutate la Sinaia nu mai sufereau aminare. "Astfel de consfatuiri se fac anual. Pe ordinea de zi a acestui seminar se afla o problema extrem de importanta. Este vorba despre o dezbatere a legislatiei economice in domeniul sportului", a mai afirmat Emanuel Fintineanu.

Florian fuge de iarna in Africa

Chiar daca ideea reinfiintarii Ministerului Sportului si Turismului a fost, pina la urma, abandonata de actualii guvernanti, aplicatia ei practica se regaseste in activitatea Agentiei Nationale pentru Sport. Numit in functie in martie 2005, din partea Partidului Conservator, presedintele ANS, Gheorghe Florian, a contabilizat in numai opt luni de mandat aproximativ 20 de deplasari in strainatate. In vreme ce unele sint justificate (Conferinta ministrilor de sport din Uniunea Europeana - Luxemburg, aprilie 2005), altele (convorbiri bilaterale romano-austriece) par a fi avut doar scop turistic.

Daca pentru perioada de vara au fost preferate vizitele pe Batrinul Continent - Austria, Franta, Luxemburg, Marea Britanie, Elvetia sau Grecia, pentru anotimpul rece, presedintele Gheorghe Florian a optat pentru caldura din Africa. Dupa ce la inceputul acestei luni a vizitat Marocul, semnind la Rabat un protocol de colaborare in domeniul sportului, duminica, seful ANS va pleca la Niamey (Niger). Scopul deplasarii: cea de-a VI-a editie a Jocurilor Francofoniei.

A aminat Gala Sporturilor

Programul extrem de bogat in plan international l-a determinat chiar pe presedintele ANS sa amine organizarea Galei sportului romanesc - programata initial pentru data de 19 decembrie - pentru 15 ianuarie anul viitor. "Nu am comunicat oficial nici o data in ceea ce priveste organizarea Galei. Am decis ca ea sa se desfasoare anul viitor pentru faptul ca nu am gasit o locatie potrivita. Am discutat cu mai multe teatre, dar ori nu existau sali libere, ori acolo unde erau disponibile ni se cereau sume mult mai mari. Asta pentru ca luna decembrie este o luna a festivitatilor si cei care detin astfel de locatii profita si cresc preturile", a declarat purtatorul de cuvint al ANS, Emanuel Fintineanu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.