Sportivii vor putea consuma suplimente alimentare numai pe baza de prescriptie medicala, medicii si personalul asistent al acestora fiind obligati sa le prescrie doar suplimente care nu contin precursori hormonali sau alte substante din Lista interzisa a AMAD, potrivit unui proiect de lege al MS.

Ministerul Sanatatii (MS) a supus dezbaterii publice un proiect de Lege privind producerea, importul si comercializarea suplimentelor alimentare.

Potrivit proiectului de act normativ, sportivii pot consuma suplimente alimentare numai pe baza de prescriptie medicala, iar medicii si personalul asistent al sportivilor vor avea obligatia sa prescrie sau sa ofere acestora doar suplimente alimentare care nu contin precursori hormonali sau alte substante din Lista interzisa a Agentiei Mondiale Anti-Doping (AMAD).

"Este interzisa prescrierea, recomandarea sau oferirea catre sportivi a suplimentelor alimentare care contin precursori ai hormonilor androgeni si/sau alte substante cuprinse in Lista interzisa", se arata in proiectul de act normativ, potrivit MEDIAFAX.

Documentul supus dezbaterii publice mai stabileste ca emiterea Certificatului de Notificare pentru punerea pe piata a unui supliment alimentar oferit spre comercializare si sportivilor necesita avizul Agentiei Nationale Anti-Doping si in cazul in care contine precursori ai hormonilor androgeni sau alte substante interzise sportivilor. Punerea in vanzare a produsului se va face doar cu inscriptionarea pe eticheta a mentiunii "PRODUS INTERZIS SPORTIVILOR".

Etichetarea, prezentarea si publicitatea suplimentelor alimentare nu trebuie sa includa afirmatii directe sau care sa induca ideea ca o dieta corespunzatoare si diversificata nu poate asigura cantitati adecvate de substante nutritive in general.

Astfel, se permite ca in publicitatea aferenta suplimentelor alimentare sa se utilizeze mentiuni precum: "suplimentele alimentare pot fi consumate in vederea optimizarii functiilor organismului", "pentru mentinerea starii de sanatate", "revigorarea, tonifierea organismului", "cresterea sperantei de viata", "reducerea sau limitarea consecintelor negative ale contaminantilor", "dezvoltarea unui fizic si psihic sanatos", "imbunatatirea calitatii vietii". In publicitatea pentru acestea se interzice utilizarea de cuvinte de natura sa indice unul dintre urmatorii termeni: "medical", "bolnav", "boala", "remediu", "medicament", „tratament”, precum si de traduceri ale acestora, sinonime sau cuvinte care provin din familia lexicala a acestora ori nume de boli, numele sau reprezentarea de simptome ale bolilor sau ale persoanelor bolnave.

Citeste si:
Noul manager al Simonei Halep, mesaj cu subînțeles după ce s-a...
Noul manager al Simonei...

In proiect se mai arata ca, in termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare, prin Hotarare de Guvern se vor stabili competentele autoritatilor mentionate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.