Averea selectionerului, actionar minoritar la Steaua, ar putea fi sechestrata in solidar, pentru datoriile la bugetul de stat

Razboiul declansat de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) impotriva cluburilor de fotbal ramase restante inainte de 1989 la plata impozitelor la bugetul de stat a afectat deocamdata doar marii actionari, sechestrul asigurator ocolindu-i pe alti beneficiari ai datoriilor. Potrivit lui Dorin Tiganas, purtator de cuvint al ANAF, Fiscul se poate indrepta si asupra micilor actionari ai cluburilor de fotbal care au datorii.

"Potrivit Codului de procedura fiscala, noi ne putem indrepta asupra actionarului majoritar si, daca averea acestuia nu e suficienta pentru acoperirea prejudiciului, ne putem indrepta si asupra averii celorlalti actionari sau/si a administratorului sau directorului general, pentru a recupera datoriile", ne-a pus Tiganas. Conform articolului 27 din Codul de procedura fiscala, administratorii, asociatii raspund solidar pentru obligatiile de plata restante ale debitorului declarat insolvabil.

Piturca detine 4% din Steaua

In aceste conditii, averea selectionerului Victor Piturca ar putea fi pusa sub sechestru asigurator in cazul in care tranzactia dintre actualul actionar majoritar din Ghencea, Gigi Becali, si nepotii sai ar primi vineri verdict favorabil din partea Judecatoriei de pe linga Registrul Comertului. Conform ultimei actualizari de la Registru, selectionerul inca detine 4% dintre actiunile FC Steaua Bucuresti SA, desi la numirea pe post i s-a cerut vinzarea lor pentru a evita conflictul de interese. Reamintim ca Piturca a dobindit actiunile prin convertirea unei restante salariale de 400.000 de dolari. In situatia lui Piturca se mai afla George Gaita, cu 26% dintre actiuni, Lucian-Mihai Becali, cu 3%, Vasile Geambazi, cu 1%.

Statul ar putea executa silit statul

Situatia poate avea aspecte ilare in cazul altor cluburi restante. Pe linga Ioan Neculaie, actionari la FC Brasov mai sint primaria, prin Consiliul Municipal, si chiar judetul Brasov, prin Consiliul Judetean, alaturi de alte societati comerciale. De altfel, majoritatea societatilor comerciale sportive din tara au in componenta actionariatului administratii locale, care participa cu principalele active, stadionul si anexele. In cazul unor eventuale licitatii, recuperarea datoriilor ar avea putine sanse de reusita, deoarece Legea educatiei fizice interzice schimbarea destinatiilor pentru bazele sportive.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.