Santierele care au cunoscut in acest an o febrila activitate de constructii au fost cele care au avut ca obiectiv proiectul "400 de sali de sport" destinate elevilor din invatamantul preuniversitar. Un pariu incheiat intre premierul Adrian Nastase si Ion Tiriac ce a avut ca miza un autoturism Mercedes S-500.

Primul ministru s-a angajat ca cele 400 de sali de sport sa fie date in folosinta pana la sfarsitul anului 2004, dar Ion Tiriac nu a crezut. Si cei doi au batut palma. Presedintele inca in functie al COR a pierdut si zilele trecute si-a onorat datoria fata de premier. Pariul primului ministru a mobilizat constructorii pe toate santierele din tara si din capitala. Un "hei-rup" general. Adrian Nastase nu avea voie sa piarda pariul si in plus el trebuia castigat inainte de 28 noiembrie, ziua alegerilor. S-a muncit cu zor si spor si la inceputul acestei luni constructorii au raportat: obiectivul indeplinit! La numai cateva zile de la inaugurare beneficiarii au inceput sa se planga de calitatea lucrarilor iar in multe scoli elevii continua sa admire noile sali pe din afara. Ultimele zile de toamna cu precipitatii abundente au supus noile constructii unui sever examen. Foarte multi beneficiari se plang de calitatea finisajelor si nu numai. In multe sali ploua, instalatiile sanitare sunt racordate necorespunzator, instalatiile de incalzire nu functioneaza. Constructorii au ramas corigenti in fata copiilor, noile constructii fiind inutilizabile.

Societatile comerciale care s-au angajat sa realizeze salile de sport pentru elevii din invatamantul preuniversitar, profitand de cursa contra cronometru privind termenele de executie, au speculat situatia iar fondurile cerute si primite nu au fost deloc neglijabile. Daca in unele cazuri lucrarile de infrastructura, fara dotari interioare a fost de 5 miliarde de lei, pentru unele firme care au executat aceleasi lucrari au urcat pretul la 10 miliarde de lei. Chiar si asa, cu preturi variabile, firmele care au incasat mai multi bani nu si-au indeplinit obligatiile, lasand in urma lucrari neterminate. Dupa cate stim, investitiile trebuiau predate la cheie si imediat sa fie date in folosinta. Asa era normal. Daca mai sunt necesare retusuri, acestea trebuie obligatoriu trecute numai in sarcina celor care au executat salile de sport. Nu la sfantul asteata, ci in regim de urgenta, cand problemele sunt inca calde si se cunosc vinovatii. Altfel toate remedierile vor cadea in sarcina administratiilor locale, unde bugetele alocate nu permit - ca nu au de unde - sa acopere si aceste cheltuieli. Altii au primit fondurile si au obligatia sa plateasca erorile prestatiei lor de mantuiala. 400 de noi sali de sport pentru scolari, multe din ele ridicate in mediul rural, suna si dau bine. Poate ca ar fi fost si mai bine, uitand de pariul premierului, sa construim mai putine sali, dar de calitate. Asa totul da senzatia unui lucru facut in contratimp, la carpeala si cu multe improvizatii, in care primii castigatori au ramas numai constructorii, care si-au incasat drepturile. Un control ferm al autoritatilor care sa analizeze cum s-au cheltuit fondurile alocate fiecarui constructor se impune, indiferent daca sala de sport a fost ridicata in capitala sau in mediul rural.

Toate cele 400 de sali de sport trebuie sa-i primeasca chiar din aceasta iarna, in cele mai bune conditii, pe cei mai mici scolari, carora le-au fost destinate. Altfel este posibil ca premierul sa fie obligat sa-i inapoieze lui Ion Tiriac pariul castigat pentru o treaba facuta doar pe jumatate.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.