Decizia UEFA de a suspenda terenul echipei de fotbal Steaua pentru rasism a provocat indignare in Divizia A. "Ros-albastrii" au avut parte de un val de solidaritate din partea oamenilor de fotbal, care, in frunte cu conducerea Ligii Profesioniste, au trimis sageti catre forul continental. Toti diriguitorii au varsat siroaie de lacrimi pe umarul campionilor, folosindu-se de cea mai banala scuza: "UEFA are ceva cu noi!".

"Evenimentul zilei" face o trecere in revista a situatiei de la Steaua, pentru care se fac vinovate mai multe persoane. Principalul responsabil este, de departe, patronul Gigi Becali. Lista vinovatilor ii mai cuprinde pe Mircea Sandu si Cristian Bivolaru (presedintele, respectiv seful Departamentului de relatii internationale din FRF), Dumitru Dragomir (seful LPF) si Gabi Safta (crainicul stadionului).

Cazul Dragomir

Sefii fotbalului romanesc n-au suflat nici o vorba despre cascada de agresiuni verbale a patronului Gigi Becali, preluata in timp si de angajatii acestuia. Desi s-a certat cu fostul oier, bossul LPF, Dumitru Dragomir, a vrut sa demonstreze ca "prietenii nu se uita la greu". Mitica a sarit in apararea latifundiarului dintr-un motiv intemeiat, si el fiind reprezentant al unui partid extremist (PRM). Nu cu mult timp in urma, oficialii UEFA au citat "Romania Mare", revista condusa de liderul peremist Corneliu Vadim Tudor, drept furnizor de mesaje rasiste. De multe ori, Gigi Becali a lansat, la randul lui, idei rupte din doctrina PRM, neezitand sa-l ridice in slavi pe tribun. Practic, gruparea din Ghencea plateste oalele sparte de agramatul din Pipera.

L-a palmuit pe Malonga

Un incident de o gravitate maxima s-a petrecut in noiembrie 2001. Atunci, Becali l-a palmuit in vazul lumii pe congolezul Malonga Parfait, realizatorul emisiunii "Fotbal la Maxx", de la Pro TV. Conflictul s-a petrecut in incinta stadionului "Dinamo", chiar inaintea derby-ului cu Steaua. "Ba, tu iti bati joc de mine si de numele meu! Du-te-n mortii ma-tii! Du-te-n gatu’ ma-tii! Tu ma iei pe mine la misto, bai cioara?".
"L-am batut fiindca a meritat!", a fost explicatia socanta a oficialului stelist. Iesirea lui Becali n-a fost pedepsita in nici un fel de mai-marii ligii, care s-au prevalat de faptul ca latifundiarul n-avea nici o functie oficiala la Steaua.

Cata dreptate avea Loti...

Excesele celui care s-a autodefinit "Mihai Viteazul" si stapan absolut peste istoria Stelei sunt cele care ar putea priva echipa de un parcurs lung in Cupa UEFA. Liderii LPF au ignorat apelurile unor oameni cerebrali precum Loti Bölöni, care au cerut in repetate randuri izolarea celui care s-a autoproclamat si "ursul grizzly". "Astfel de persoane, de genul omului pe care l-ati amintit dumneavoastra, fac numai rau Romaniei. Astfel de oameni trebuie izolati. Fac rau tarii, in perspectiva integrarii in Uniunea Europeana", spunea tehnicianul de la Rennes, in numarul de luni, 25 aprilie, al cotidianului "Evenimentul zilei".

In discutia cu EVZ, Bölöni a refuzat sa-i pronunte numele lui Becali. "Bölöni nu e roman, e ungur! Un tradator, un vagabond si o jigodie!", a batut campii Becali, in urma cu aproape cinci luni.

Safta, suspendat sase luni

Din aprilie 2005, Gabi Safta a devenit primul crainic suspendat pentru rasism. "Guristul" de la statia de amplificare a stadionului din Ghencea l-a jignit pe antrenorul giulestean Razvan Lucescu, la meciul Steaua - Rapid, numindu-l "tigan". Safta a fost suspendat sase luni, iar echipele au disputat cate un meci cu portile inchise. Suporterii Stelei au imitat pe parcurs toate metehnele conducatorilor, ajungand sa creeze un adevarat cult pentru limbajul de mahala al lui Gigi Becali.

Acel scandal s-a soldat cu sanctiuni din partea Consiliului National pentru Combaterea Discriminarilor. CNCD a amendat atunci clubul Steaua cu 40 de milioane de lei. Pentru instigare la violenta, crainicul Gabi Safta a fost sanctionat si cu 20 de milioane de lei.

Taxat pentru legionarism

In campania electorala din 2004, candidatul pentru presedintie din partea Partidului Noua Generatie a folosit in exces sloganuri preluate de la miscarea legionara: "Jur in fata lui Dumnezeu ca vom face o Romanie ca soarele sfant de pe cer". Apropierea lui Gigi Becali fata de legionari a fost unul dintre motivele pentru care Steaua a primit pedeapsa din partea UEFA, conform lui Lennart Johansson, presedintele forului european.

Bivolaru vorbeste despre "ciori"!

Desi sloganuri rasiste au fost strigate la fiecare meci, FRF a tacut malc. UEFA a pus la dispozitia federatiilor fonduri destinate combaterii rasismului pe stadioane, dar forul condus de Mircea Sandu a refuzat banii. "UEFA ne poate pune la dispozitie pana la 30.000 de euro, dar trebuie sa prezentam un program cu masuri concrete. Este vorba de dubla finantare", ne declara, in luna aprilie, Cristi Bivolaru, seful Departamentului de relatii internationale din FRF.

Bivolaru, care este si observator UEFA, marturisea ca n-a mai intalnit pe nici un stadion din Europa un comportament asemanator celui avut de Gabi Safta, crainicul de pe "Steaua".

Ingrijorarea lui Lennart Johansson nu e impartasita la FRF, unde problema e tratata cu detasare. Acelasi Bivolaru afirma vineri ca situatia de la Steaua nu e grava, pretinzand ca presedintele UEFA e dezinformat. "Ei, asta-i problema acum! La Johansson ajunge ce-ajunge... S-au plans unii si altii, dar altele sunt problemele fotbalului romanesc, nu rasismul. Ce, ati vazut sa se bata albii din galeria lui Dinamo cu tiganii din galeria Rapidului? Sunt probleme artificiale astea. Rapidistilor li se spune "tigani" inca de cand eram eu copil! Asta e traditia la noi".

Oficialul din FRF nu s-a sfiit sa-i numeasca, de asemenea, "ciori" pe fotbalistii de culoare: "Cat despre bulgari, am fost si eu la Sofia pentru un meci. Juca TSKA impotriva unor englezi, mi se pare ca erau de la Newcastle. Aveau englezii doua ciori in echipa, iar niste spectatori din tribuna au facut car-car in limba lor. Le-au carait pe ciori. Asta a fost tot".