Reprezentantii Federatiei Romane de Fotbal au solicitat Guvernului ca Legea educatiei fizice si sportului sa fie modificata, astfel incat meseria de fotbalist sa fie inclusa in categoria profesiilor liberale, ca prestator de servicii, iar fotbalistii sa poata fi platiti ca persoane fizice autorizate.

Solicitarea a fost adresata marti lui Dan Lazar, consilier al primului-ministru, de catre o delegatie condusa de presedintele Federatiei Romane de Fotbal, Mircea Sandu, din care au mai facut parte presedintii cluburilor Otelul Galati, Dinamo Bucuresti si Universitatea Cluj, transmite MEDIAFAX.

"Meseria de fotbalist trebuie trecuta ca o meserie de sportiv licentiat, sa functioneze si sportivul cum functioneaza si avocatul, ca prestator de servicii. Practic, transformarea sportivilor in persoane fizice autorizate, asta este solutia finala. Ca orice cetatean al tarii, fotbalistul trebuie sa plateasca anumite dari catre stat. Oriunde in lumea asta, fiecare incasator de venituri plateste taxe", a declarat, in urma discutiilor, presedintele clubului Otelul Galati, Marius Stan.

El a adaugat ca, in urma modificarii de catre Guvern a Codului Fiscal, este posibil ca salariile fotbalistilor sa scada.

Presedintele clubului Dinamo Bucuresti, Nicolae Badea, a apreciat ca astfel Romania va intra in randul celorlalte tari europene in ceea ce priveste impozitarea activitatilor sportive.

"Sunt tari unde statutul de sportiv profesionist presupune si statut de contribuabil fiscal al sportivului, asa cum este si in alte profesii liberale. Asa cum in majoritatea tarilor europene se stabileste retributia bruta si nu retributia neta, care cuprinde intregul ansamblu de taxe, impozite, drepturi si obligatii, lucrurile acestea trebuie reglemntate", a spus Badea.

Potrivit acestuia, reprezentantii Executivului si-au manifestat disponibilitatea de a modifica in acest sens Legea sportului.

Nicolae Badea a ridicat totodata problema statutului jucatorilor de fotbal, aratand ca acestia sunt intrepretati cu drepturi federative, respectiv drepturi patrimoniale necorporative, si prin urmare transferului fotbalistilor li se aplica TVA intracomunitar.

Citeste si:
Laurențiu Reghecampf, sancționat de Comisia de Disciplină în...
Laurențiu Reghecampf,...

Presedintele Federatiei Romane de Fotbal, Mircea Sandu, chiar le-a recomandat fotbalistilor sa-si angajeze avocati sau firme specializate pentru plata taxelor si impozitelor care le revin.

"Cred ca se va ajunge ca si in Occident, jucatorii sa isi plateasca taxele pentru sanatate, pentru pensii, asigurarile. Va trebui sa isi ia un avocat, o casa de avocatura care, eventual, sa le faca aceste plati din veniturile pe care le au. Trebuie sa intram in normalitate, jucatorul de fotbal nu mai devine pur si simplu un jucator de fotbal, devine si un contribuabil la bugetul statului, din drepturile care i se cuvin pleaca si obligatiile la bugetul statului. Sportivii trebuie sa inteleaga ca sunt cetateni ai acestei republici, ca prin semnarea unui contract trebuie sa-si platesca ei direct sau prin reprezentant taxele de asigurari, pentru ca asa este peste tot in lume", a spus seful FRF.

Citeste si:
4 aspecte de luat în considerare dacă te pregătești să devii...
4 aspecte de luat în...

El a adaugat ca la nivelul Guvernului va fi format un grup de lucru care va elabora in perioada urmatoare, cu specialistii din domeniu, o Strategie a sportului, care sa fie aprobata in termen maxim de un an.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.