Reprezentativa de polo a Romaniei a spulberat intr-un mod incredibil medaliata cu bronz olimpic de la Atena, cu scorul de 11-7, si va juca in aceasta seara impotriva Spaniei, pentru locurile 5-6

Poloul romanesc a dat o lovitura spectaculoasa la cea de-a XI-a editie a Campionatelor Mondiale de natatie, intreceri aflate in plina desfasurare in bazinele din Parc Jean-Drapeau, situat pe insula Sf. Elena din Montreal, si a indeplinit obiectivul indraznet propus la plecarea din tara de catre presedintele forului de specialitate, George Gaita: un loc in primele sase natiuni ale lumii!

Dupa ce a scapat printre degete o performanta unica, fiind eliminata din lupta pentru semifinalele mondiale chiar de campioana europeana en-titre, Serbia& Muntenegru, joi dupa-amiaza, reprezentativa noastra de polo a scris o noua fila de aur si a bifat prima victorie oficiala din istoria moderna in fata puternicei selectionate a Rusiei, care, desi a evoluat fara centrul Tchomahidze, accidentat in meciul cu Croatia, ramane detinatoarea medaliei de bronz la JO de la Atena.

De altfel, specialistii autohtoni remarcau: "Ei nu-l au pe Tchomahidze, iar de la noi lipsesc doi portari de valoare, Dinu Robert si Adrian Fratila, dar si tunarii Juravle si Cretu!" Mobilizandu-se exemplar, "tricolorii" pregatiti de Vlad Hagiu si Mihai Simion si-au depasit cu mult conditia si au umilit in primul meci pentru locurile 5-8 la CM 2005 o alta echipa calificata in finala Ligii Mondiale de la Belgrad (prima a fost Germania), cu scorul de 11-7 (2-1, 4-2, 2-2, 3-2), spre imensa bucurie a staff-ului FR Polo, a micutei galerii de inotatori, condusa din nou de admirabila antrenoare Doina Sava, dar si a celor peste 200 de fani din comunitatea romaneasca din Montreal, care au facut spectacol total in tribune.

Omniprezentul Kadar

Show de zile mari au facut timp de 28 de minute si poloistii in bazin, echipa coordonata de fostul mare jucator Vlad Hagiu fiind de neoprit, gratie evolutiilor senzationale ale fundasului de calibru mondial Kalman Kadar (4 goluri), a portarului Nenciu Bertini, care parca a lasat la vestiare cheia portii sale, dar si a "stranierilor" Bonca (1), Iosep (2), Radu Cosmin (1) si Musat (1). Dupa un debut echilibrat, in care rusii au deschis scorul prin Yurchik, iar centrul Radu Cosmin a pacalit apararea adversa si a egalat din superioritate numerica, romanii s-au instalat defintiv la carma jocului si au inceput un adevarat recital de ingeniozitate, Iosep fiind primul care a spart gheata la goluri de mare finete.

"Bine ca am dat doua goluri acum, cand era mai mare nevoie. Am intrat in elita si am aratat ca nu a fost deloc intamplator", se bucura ca un copil dupa meci Andrei Iosep, unul dintre cei mai prolifici jucatori din campionatul iberic, facand aluzie la faptul ca nu reusise sa inscrie pana joi. A urmat o avalansa de goluri romanesti in repriza secunda, Kadar de doua ori - omul meciului a marcat dintr-o "fogliaseca" cum rar se poate vedea in bazin -, Musat si Iosep ridiculizandu-l pe portarul Fedorov, naucit de tehnicitatea romanilor.

La pauza, tabela indica incredibilul scor de 6-3, iar asistenta astepta prima victorie obtinuta in fata Rusiei intr-un meci oficial. Meciul se reia, Kadar mareste avantajul la 7-3, Bonca mentine diferenta la 8-4, iar publicul se ridica in picioare, aclamand recitalul din apa. "Vreo 50 de ani ne-ati asuprit voi pe noi. A venit si randul nostru sa va umilim", au exclamat cativa fani din tribune, imbracati in traditionalele culori rosu, galben si albastru.

Cu zece minute inainte de final, rusii au o ultima zvacnire si incep o urmarire tensionata, reducand din scor, 6-8, prin Zinnurov si Agarkov, dar vine din nou omniprezentul Kadar si potoleste spiritele cu un sut splendid din superioritate. Bonca mentine distanta de trei goluri, 10-7, iar stelistul Georgescu se grabeste sa-si treaca si el numele pe tabela cu o torpila care a zguduit poarta unei echipe facute KO de vointa elevilor lui Hagiu de a egala cea mai mare performanta a poloului romanesc: locul 5 la CM din 1975, de la Cali.

Hagiu: "Am crezut in victorie!"

"Patru, trei, doi, unu, zero" si Romania va juca pentru a treia oara in istoria poloului mondial pentru locurile 5-6, dupa ce a mai facut-o acum trei decenii, la editiile din 1975 si 1978. "Am jucat foarte exact. Toti am crezut in victorie si n-am mai irosit superioritatile. Este o performanta mare si nu trebuie sa ne oprim aici. Vine si meciul cu Spania", spunea cu lacrimi in ochi Vlad Hagiu. Aclamat de fani, Kadar era bucuros, dar pastra tonul modest care-l caracterizeaza: "Eh, am avut si ceva noroc. Am jucat bine si am reusit sa ne inchidem perfect. Am dublat in aparare foarte bine, iar in atac am fructificat mai toate ocaziile".

Obositi vizibil in urma efortului depus, "veteranii" Bonca si Edi Andrei erau fericiti ca dupa ce au jucat la mai multe editii de Europene si Mondiale, se pot mandri acum cu o performanta incredibila. "Important a fost ca am crezut ca putem trece si de echipele mari. Cu Serbia&Muntenegru am fost acolo, cu Croatia ne-au ajutat arbitrii sa pierdem, iar pe Rusia si Germania le-am trimis in subsol", comenta Edi Endrei, un fundas de exceptie, care, desi nu a inscris, a reusit un travaliu impresionant alaturi de Bonca, atat in aparare, cat si in atac.

Florea in finala

Prezenta in tribune alaturi de mai multi inotatori, antrenoarea Doina Sava incerca sa explice absenta medaliilor din tabara noastra. "Mai sunt cateva curse in care avem sanse. Pana acum, din pacate, s-a inotat foarte tare, iar conjunctura nu ne-a fost favorabila. Paradoxal, cu timpul obtinut la 200 metri liber, Camelia obtinea o medalie daca se califica in finala. Cred ca Florea, care s-a calificat la 200 metri spate cu un timp bun, va merge la un loc pe podium.

Si sa nu uitam ca mai sunt curse: Ioan Gherghel, la 100 de metri fluture, si Camelia Potec si Simona Paduraru, la 800 metri liber", spunea Doina Sava, la doar cateva zeci de minute dupa ce Razvan Florea reusea sa se califice in semifinale la 200 metri spate, cu al cincelea timp din serii: 1:59,88. In reuniunea de seara, motivata probabil si de incredibilul succes al poloistilor romani, medaliatul cu bronz olimpic de la Atena a aprins sperantele in tabara noastra dupa ce s-a calificat in finala de vineri noapte, cu al treilea timp, 1:58,03, in vreme ce laureatul olimpic Aaron Peirsol a realizat un spectaculos 1:56,60, prevestind din nou o posibila cursa de record mondial.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.