Dupa ce reprezentativa de fotbal a Algeriei s-a calificat la Cupa Mondiala din 2010, dupa victoria cu 1-0 in fata Egiptului, un puternic conflict a izbucnit in lumea araba.

Presedintele egiptean, Hosni Mubarak, nu este un om care sa fie obisnuit cu infrangerea, dar in noiembrie anul trecut, cand Algeria a invins reprezentativa Egiptului si s-a calificat prima data, dupa 1986, la Campionatul Mondial, l-a coplesit un sentiment de prabusire, scrie Foreign Policy.

Nimeni nu se astepta ca “Faraonii”, campionii Africii pentru a treia oara consecutiv, sa nu obtina biletul spre Africa de Sud.

In timp ce algerienii sarbatoreau frenetic, televiziunea egipteana era asaltata de apeluri telefonice de la fanii din Egipt care sustineau ca erau atacati de algerieni inarmati cu cutite.

"La naiba cu asa numita unitate araba, nu ar trebui sa mai vorbim despre ea", a declarat furios Ibrahim Hegazi in emisiunea sa NileSport. "Ar trebui sa ne revizuim situatia, nu mai putem suporta astfel de incidente".

Episodul anterior din Cairo a fost la fel de violent. Autobuzul algerian a fost atacat cu pietre iar suporterii algerieni au fost atacati inainte si dupa meci. Acest joc a provocat violente la Marsilia, Londra, Riyadh si Cairo, fara a mentiona o decadere politica uriasa.

Insusi colonelul Gaddafi a trebuit sa intervina pentru a mentine pacea.

Din 1969, cand a izbucnit razboiul dintre Honduras si El Salvador, si pana in prezent, aceasta este cea mai mare controversa politica de la calificarile pentru Cupa Mondiala.

Hosni Mubarak a fost aproape gata sa trimita fortele speciale in Sudan, unde s-a desfasurat meciul Algeria-Egipt, pentru a-si proteja cetatenii.

"Egiptul nu-i tolereaza pe cei care lovesc in demnitatea fiilor sai.Nu vrem sa fim tarati in reactii impulsive. Si eu sunt agitat, dar m-am putut stapani"
, a declarat acesta ulterior.

Citeste si:
Efectele economice ale războiului din Israel. Violențele vor...
Efectele economice ale...

Ar fi trebuit sa fie un moment de bucurie pentru lumea araba, insa cu siguranta nimeni in Cairo nu va purta steagul alb-verde al inamicului.

Nici celelalte tari din Orientul Mijlociu nu vor sustine Algeria. Cel mai probabil microbistii din Emirate si Arabia Saudita vor sustine Brazilia, sirienii si libanezii vor tine cu Germania sau Franta iar egiptenii, iordanienii si israelienii vor sustine Anglia.

Desi fotbalul este considerat un factor de unitate, incidentele petrecute in Cairo ne arata ca "sportul rege" poate avea si o latura distructiva.

Afla aici care este programul Cupei Mondiale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.