E mult mai calm ca altadata. Discutia are loc pe o terasa din centrul Bucurestiului. Lumea din jur il saluta respectuos. Ofera autografe. Bate vintul si-i ravaseste parul. Ati ghicit. Isi scoate din buzunar un pieptan gri. Il trece scurt, de doua ori, prin parul grizonat. De la frunte spre ceafa. Zimbeste. Apoi cere o cafea americana. "Cu lapte sa fie!". Poarta o camasa cu mineca scurta si pantaloni subtiri, deschisi la culoare, de vara. "Haideti sa vorbim, ca sint extrem de ocupat". Incepem!

"Terenurile proaste au contat decisiv"

- Mai bine acasa decit in Arabia Saudita?
- Depinde despre ce discutam. Daca vorbim despre modul cum au inteles arabii sa faca performanta in fotbal, sintem departe. La Al Ittihad avem un centru de pregatire cum nu exista in Romania.

- E ciudat ca tocmai dumneavoastra vorbiti despre asta. Cind am jucat cu Danemarca, pe nisip, n-ati avut vreo reactie.
- Nu stiu ce am zis sau ce n-am spus atunci. Eu si echipa nationala am suferit cu Norvegia si cu Danemarca din cauza terenurilor. Asta a contat decisiv in economia calificarii. Recunosc lucrurile astea acum. Si consider ca si alte echipe romanesti au jucat in aceleasi conditii. Vorbesc aici in special de Steaua. Terenul din Ghencea ne-a dezavantajat pe toti.

- Pai, noi am tot strigat ca trebuie facut un stadion competitiv.
- Asa e! Trebuie sa se implice si politicul serios, dar in sensul bun al cuvintului, daca ma intelegeti. Si oamenii de afaceri. Pentru ca unii s-au bagat, dar vor numai sa cistige, nu sa si piarda!

"Sa nu se renunte la actualii jucatori de baza"

- Sa zicem ca se vor baga bani. Drama e ca nu mai avem fotbalisti.
- Ba avem resurse umane uriase. Avem de unde alege. Sintem o natie talentata. Vorbesc in cunostina de cauza cind spun asta. Credeti-ma! Copiilor trebuie decit sa le oferim un cadru necesar marii performante.

- Totusi, actuala generatie a aratat cit poate. De cinci ani stam acasa.
- Asta e un alt subiect delicat. De ce sa nu judecam si altfel lucrurile. De ce sa nu ne gindim ca generatia asta, cu Mutu si Chivu, a fost la citeva secunde de calificare in Danemarca. Voi ati tot scris de povestea cornerului lui Dorinel atunci si amintiti si acum.

- Nu! Mergeam la baraj!
- La baraj. Dar asta ne-a fost soarta. Si echipa era in reconstructie. E un nucleu de jucatori pe care trebuie sa se mizeze in continuare, fara retinere. E vorba de Mutu, Chivu, Radoi, Pancu, Lobont si inca doi, trei. Se poate construi mult in jurul lor.

"Nu era treaba mea ce faceau baietii in timpul liber"

- Recunoasteti ca ati avut probleme de indisciplina in lot, domnule Iordanescu?
- Va referiti la episodul Flora? Eu sustin in continuare ca nu a existat. S-au scris multe lucruri despre jucatorii mei, atunci. Eu spun ca Piturca are in momentul de fata un nucleu excelent de jucatori, la care nu trebuie sa renunte.

- Dar...
- Stati putin! S-a spus ca Iordanescu nu e ferm cu Mutu si cu Chivu. Aflati ca Iordanescu s-a purtat la fel si cu Mutu, si cu Mitea, si cu Chivu, si cu Plesan, si cu toti ceilalti. Dar ce faceau in timpul liber era doar treaba lor. Nu puteam sa-i supraveghez tot timpul.

"Piturca are aceleasi probleme"

- Cum ii vedeti pe Mutu si Chivu in comparatie cu Hagi si Popescu?
- O echipa mare are nevoie de jucatori mari. Mutu si Chivu sint fotbalisti mari. Ca talent si ca valoare ii pot compara cu Hagi si Popescu.
- Apropo de Piturca. Intimpina cam aceleasi probleme pe care le-ati avut si dumneavoastra. De exemplu, refuzul stelistului Radoi de a veni la lot.
- Nu vreau sa discut despre asta! Dar vad ca si el are dificultati. Oricum, nu ca ale mele. Ce mi s-a intimplat mie cu Armenia, depaseste limitele. Lui Piturca trebuie sa i se ofere un cadru adecvat si probabil ca va face treaba.

"Visez in fiecare zi la echipa nationala"

- Domnule Iordanescu, ziarului Gazeta Sporturilor aveti sa-i reprosati ceva?
- Ati scris unele articole care au avut acoperire si v-am apreciat pentru asta. Recunosc. Dar altele n-au avut acoperire. N-am fost de acord niciodata cu jignirile. Poate ca astea au fost lucrurile care m-au deranjat.

- Sinteti personaj pentru presa.
- (Ride) Da! Am observat asta in ultimul an.

- Ultima intrebare. V-ati mai intoarce la echipa nationala?
- Visez echipa nationala. E ca o icoana pentru mine. Ea inseamna totul. Este mai mult decit orice ti-ar putea oferi fotbalul. In fiecare zi ma gindesc la echipa nationala.

"Generatia de aur a primit aceasta denumire datorita calificarilor la turneele finale. Tin minte ca am preluat echipa dupa un meci la Kosice. Baietii pierdusera cu 5-2"

"In '93 aveam nevoie de 6 puncte din 3 meciuri pentru a ne califica pentru America. Aceleasi probleme ca si astazi: jucatorii nu evoluau constant la echipele de club, dar ne-am calificat"
Anghel Iordanescu

Anghel Iordanescu

A antrenat pe: Steaua (1986-1990, 1992-1993), Anorthosis Famagusta (1990-1992), echipa nationala a Romaniei (1993-1998 si 2002-2004), echipa nationala a Greciei (1998-1999), Al Hilal (2000), Rapid (2000), Al Ain (2001), Al Ittihad (prezent)
Palmares ca antrenor:
- Campion al Romaniei cu Steaua (1987, 1988, 1989, 1993)
- Cupa Romaniei cu Steaua (1987, 1989)
- Supercupa Romaniei cu Steaua (1987)
- Finala Cupei Campionilor Campionilor cu Steaua (1989)
- Cupa Campionilor Asiei cu Al Hilal (2000)
- Supercupa Asiei cu Al-Hilal (2000)
- Cupa Printului cu Al-Hilal (2000)
- Cupa Campionilor Tarilor Arabe cu Al-Ittihad (2005)
- a calificat echipa nationala la doua Campionate Mondiale (1994, 1998) si un Campionat European (1996)
- a obtinut cea mai buna performanta din istoria echipei nationale: calificarea in sferturile Cupei Mondiale (1994)
- ales "Antrenorul secolului" in Romania

84 este numarul partidelor in care Anghel Iordanescu s-a aflat pe banca tehnica a echipei nationale, fiind tehnicianul cu cele mai multe meciuri la "nationala". Pe urmatoarele locuri se afla Mircea Lucescu (59) si Emerich Ienei (51)

11 trofee a cucerit Anghel Iordanescu in cariera sa de antrenor. Cele mai multe le-a cistigat cu Steaua, 7


Despre autor:

Gazeta Sporturilor

Sursa: Gazeta Sporturilor


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.