Mircea Sandu a ajuns la 19 ani si 5 luni de mandat consecutiv in fruntea FRF, iar si alegerile din acest an par o formalitate pentru cel supranumit Nasu', dar contracandidatul sau, Constantin Iacov, este convins ca va reusi sa se impuna pentru ca oamenii din fotbal vor o schimbare.

Alegerile pentru presedintia FRF vor avea loc la data de 25 ianuarie, desi initial acestea au fost programate in luna aprilie. FRF a modificat data scrutinului, invocand unele probleme ale echipei nationale, precum si chestiunea legata de constituirea unor comitete locale de organizare pentru CE U19 din 2011 si finala Ligii Europa din 2012, care trebuiesc infiintate in prima parte a anului, relateaza NewsIn.

In urma acestei decizii, Gica Popescu, care era considerat un contracandidat puternic al lui Mircea Sandu, a ales sa boicoteze alegerile si sa nu candideze, motivand ca nu are timp sa isi faca o campanie electorala solida, dar si "in semn de protest fata de tot ce se intampla in fotbalul romanesc".

Totusi, alegerile din acest an au suscitat cel mai mare interes din 1990 pana acum. Data limita pentru acceptarea candidaturii la presedintia FRF a fost stabilita pentru 8 ianuarie, iar la acest scrutin si-au anuntat intentia de a participa actualul presedinte Mircea Sandu, Constantin Iacov, Octavian Popescu si Sorin Raducanu.

Octavian Popescu a decis sa renunte in ultimul moment, in timp ce dosarul lui Raducanu a fost respins de Comisia Juridica a FRF. Astfel, in cursa pentru primul post din cadrul FRF au mai ramas Mircea Sandu si fostul presedinte de la FC National, Constantin Iacov.

Presedintele in functie, Mircea Sandu, are 57 de ani si s-a retras din activitatea de fotbalist in anul 1987, apoi la alegerile din anul 1990 a ajuns presedinte al Federatiei Romane de Fotbal, functie pe care o detine si in prezent. De fapt, Sandu este cel mai longeviv conducator al FRF, cu 5 mandate consecutive, insumand 19 ani si 5 luni, el depasindu-l clar pe cel care l-a adus la FRF, Mircea Angelescu, care a fost presedinte doar 9 ani (1969-1975, 1986-1989). Mircea Sandu este din 26 ianuarie 2007 si membru cu drepturi depline in Comitetul Executiv la UEFA si, din cate se pare, la urmatorul Comitet Executiv al forului european ar putea fi ales in functie de vicepresedinte.

Pentru alegerile din acest an, candidatura lui Sandu a stat mult timp sub semnul intrebarii, dupa ce acesta a fost diagnosticat cu cancer la colon la finalul anului trecut. Mai mult, s-a vorbit de posibilitate ca Sandu sa fie presedinte de onoare al FRF, in timp ce Ionut Lupescu ar fi fost presedinte executiv. Totusi, Sandu si-a revenit dupa operatia suferita si sustine ca nu are emotii inaintea acestor alegeri, fiind convins ca se va impune fara probleme, pentru ca a avut numeroase realizari in cei aproape 20 de ani de mandat.

"Nu am emotii, indiferent cine candideaza. Ce am de pierdut? Poate doar o munca de 20 de ani, pe care am facut-o cu mare placere. Nu am nicio problema, nicio durere", spunea Sandu.

Singurul contracandidat al lui Mircea Sandu la sefia federatiei este Constantin Iacov, care s-a facut remarcat in fotbalul romanesc dupa ce a ajuns la formatia din Parcul cu Platani, aceasta din urma retrogradand in liga secunda sub conducerea lui, dupa 15 in Liga I. Iacov a fost mereu un contestatar al structurilor FRF, dar si LPF, totul incepand in anul 2005 atunci cand s-a certat cu Dumitru Dragomir. Omul de afaceri s-a mai aflat de-a lungul timpului in conflict cu patronul Stelei, Gigi Becali, cu fostul impresar Ioan Becali sau cu patronul echipei FC Timisoara, Marian Iancu.

Acesta, la fel ca si Mircea Sandu, este convins ca se va impune clar la alegeri, iar sloganul sau este: "Dupa 20 de ani, un nou presedinte. Decizia corecta: Constantin Iacov".

Candidatul a anutat ca a venit timpul ca actuala conducere a FRF sa fie schimbata, pentru ca este "expirata". "Toti membrii afiliati incercam sa detronam un sistem corupt care a pus mana pe federatie si a adus-o in colaps. Mircea Sandu si ai lui sunt expirati si trebuie schimbati. Voi castiga, iar Mircea Sandu va avea la alegeri 102 voturi, la fel ca Gica Popescu acum 4 ani", a spus Iacov, care isi propune in cazul in care va fi ales sa refaca structura FRF, dar si sa ia o masura care va ajuta cluburile pe timp de criza, si anume ca federatia sa suporte in urmatorii 2 ani baremurile pentru arbitrii din ligile a doua si a treia.

Octavian Popescu, fost jucator la Stiinta Cluj, Rapid, Dinamo sau Jiul Petrosani, a fost primul dintre candidati care si-a anuntat intentiile in ceea ce priveste alegerile, dar in cele din urma a decis sa nu isi mai depuna dosarul.

In ceea ce il priveste pe Sorin Raducanu, cel care a fost coleg pentru un timp cu Mircea Sandu la Sportul Studentesc, iar in ultimii ani a fost ospatar in Palma de Mallorca (Spania), el si-a depus dosarul la FRF, dar acesta i-a fost respins. Membrii Comisiei Juridice au anuntat ca documentatia depusa de Raducanu este incompleta, in timp ce clubul care l-a propus pentru presedintie, CS Petrolul 95 Ploiesti, nu este afiliat la FRF, asa cum prevede regulamentul. CS Petrolul 95 este un club privat de fotbal patronat de Daniel Chirita, fostul jucator al Rapidului. Raducanu nu a depus la dosar nici programul stratagic pentru cei patru ani de mandat in cazul in care va reusi sa castige alegerile.

Presedintele Federatiei Romane de Fotbal este ales o data la 4 ani de catre Adunarea Generala Ordinara, care se convoaca de Comitetul Executiv al Forului. Din Adunarea Generala fac parte toti reprezentantii cluburilor de Liga I, a doua, a treia, de fotbal feminin si futsal, ei fiind si cei care pot propune candidati pentru alegeri. In cadrul acestei adunari mai sunt alesi si vicepresedintele, membrii CEx, directorul si secretarul general, trezorierul, precum si presedintele comisiei de cenzori si componenta acesteia. Presedintele trebuie sa fie votat de 50% plus unu din numarul votantilor, in caz contrar urmand sa mai fie organizat un tur de scrutin intre primii doi candidati.

Numarul de mandate al presedintelui FRF poate fi nelimitat, acesta putand sa candideze din patru in patru ani doar daca este propus. Mircea Sandu este foarte aproape de cel de-al 6-lea mandat consecutiv la sefia FRF si spune ca se gandeste deja la urmatoarele alegeri din 2014.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.