Completul de 9 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie a admis, vineri, recursul declarat de Gigi Becali impotriva deciziei de modificare partiala a controlului judiciar impus dupa eliberarea sa, astfel incat europarlamentarul a scapat de toate interdictiile, decizia instantei fiind definitiva.
Gigi Becali s-a prezentat fara avocat, vineri, in fata Completului de 9 judecatori al instantei supreme, pentru a-si sustine recursul impotriva deciziei de luni prin care i s-a modificat partial controlul judiciar, cerand ridicarea totala a obligatiilor "ca o reparatie morala", relateaza NewsIn.

Magistratii Completului de 9 judecatori i-au explicat ca nu are posibilitatea de a se reprezenta singur si i-au numit un avocat din oficiu. "Am venit sa ma reprezint singur, avocatul mi-a zis ca pot, am venit sa-mi spun oful in fata a 9 judecatori, pentru ca deasupra dumneavoastra exista doar Dumnezezeu", le-a spus Becali magistratilor.

Becali a povestit din nou evenimentele din seara in care masina i-a fost furata, cum a fost santajat de hoti si subliniat faptul ca nu intelege cum este posibil ca procurorii sa creada declaratia unui martor protejat cum este Sandu Geamanu.

Pe de alta parte, avocatul din oficiu al lui Becali a sustinut ca acesta este "un infractor primar", "o persoana care a gresit o data" si ca dosarul sau este unul "fabricat, cu tenta politica".

Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis, pe 26 octombrie, sa modifice conditiile punerii in libertate sub control judiciar pentru Gigi Becali, impuse de Tribunalul Bucuresti, in sensul ca nu mai este obligat sa se prezinte la politie, dar decizia poate fi atacata cu recurs la Completul de 9 judecatori.

Magistratii instantei supreme au decis inlaturarea obligatiei ce prevedea ca Gigi Becali sa se prezinte la sectia de politie in raza careia domiciliaza conform unui program prestabilit sau ori de cate ori este chemat.

In schimb, Gigi Becali este obligat sa se prezinte la organul de urmarire penala sau la instanta de judecata ori de cate ori este chemat, au decis judecatorii. Magistratii au mentinut celelalte obligatii impuse de Tribunalul Bucuresti, ca de exemplu interdictia de a se intalni cu ceilalti inculpati din dosarul sechestrarii hotilor masinii sale.

Avocatul lui Gigi Becali a cerut instantei supreme, pe 20 octombrie, ridicarea controlului judiciar pentru finantatorul echipei Steaua, pe motiv ca europarlamentarul nu mai poate influenta desfasurarea anchetei. Avocatul lui Gigi Becali, Bogdan Vlad, le-a explicat magistratilor ca, in conditiile in care urmarirea penala a fost finalizata in dosarul in care europarlamentarul este acuzat de lipsire de libertate, acesta nu mai poate influenta cursul anchetei. De asemenea, Bogdan Vlad a explicat ca, prin ridicarea controlului judiciar, s-ar egaliza situatia partilor din dosar, avand in vedere ca numai lui Gigi Becali i se mai aplica masuri restrictive.

Pe 17 aprilie, cand a decis punerea in libertate sub control judiciar, Tribunalul Bucuresti a stabilit ca Gigi Becali trebuie sa se prezinte la politie conform programului intocmit de sectia de politie pe raza caruia isi are domiciliul si sa nu se apropie de ceilalti inculpati, de persoanele vatamate si de membrii familiilor acestora. "In temeiul art.160 ind.2 alin.3 ind.2 C.proc.pen., atrage atentia inculpatului ca, in caz de incalcare cu rea-credinta a obligatiilor care ii revin, se va lua fata de el masura arestarii preventive", se arata in decizia instantei.

Cererea finantatorului Stelei, adresata instantei supreme, a fost formulata in contextul in care Politia Ilfov a anuntat ca analizeaza imaginile filmate pe 4 octombrie, care il prezentau pe Gigi Becali in acelasi loc cu Stefan Dediu si Marcel Popa, desi instanta i-a interzis europarlamentarului sa se vada cu cei doi bodyguarzi, cercetati si ei in dosarul sechetrarii hotilor masinii finantatorului Stelei. Politia Ilfov s-a autosesizat in cazul acestor filmari, deoarece instanta ii interzisese lui Gigi Becali, in momentul eliberarii, sa aiba vreo intalnire cu partile implicate in dosar.

Gigi Becali s-a intalnit cu doi dintre bodyguarzii sai, Stefan Dediu si Marcel Popa, cercetati in acelasi dosar cu finantatorul Stelei, desi instanta i-a interzis acest lucru in momentul eliberarii din arest, televiziunile surprinzandu-i impreuna pe cei trei la meciul Stelei de pe 4 octombrie cu Gloria Bistrita. Cu toate acestea, procurorii nu pot cere instantei arestarea lui Becali decat dupa ce ar solicita Parlamentului European ridicarea imunitatii de care beneficiaza europarlamentarul, au declarat pentru NewsIn surse judiciare.

La randul sau, avocatul lui Gigi Becali, Bogdan Vlad, a declarat, pe 5 octombrie ca europarlamentarul nu a incalcat interdictia impusa de instanta. Avocatul a explicat ca Becali a venit la stadion in calitate de spectator, iar Dediu si Popa sunt angajati ai Clubului Steaua si isi faceau meseria, cei trei neintalnindu-se special pentru a discuta.

Televiziunile au surprins mai multe imagini, pe 4 octombrie, dupa meciul Steaua-Gloria Bistrita, cand Stefan Dediu si Marcel Popa il escortau pe Gigi Becali de la tribuna oficiala pana la masina. Cei doi au mai fost vazuti alaturi de Becali si in alta imprejurare. Dediu si Popa s-au aflat la palatul lui Becali de pe Aleea Alexandru in noaptea in care Mihai Stoichita a fost numit antrenor principal al Stelei, iar apoi l-au insotit pe omul de afaceri pana la resedinta sa din Pipera.

Magistratii Tribunalului Bucuresti au admis, pe 26 iunie, recursul lui Gigi Becali impotriva sentintei Judecatoriei Sectorului 1 si au decis ca acesta poate parasi tara, insa au pastrat celelalte interdictii, printre care si aceea de a se intani cu celelalte persoane anchetate. Becali a fost eliberat din arest preventiv prin decizia Tribunalului Bucuresti din 17 aprilie, fiindu-i impuse, insa, mai multe interdictii.

Gigi Becali a fost trimis vineri pe 16 octombrie, alaturi de 6 persoane, pentru lipsirea de libertate a hotilor masinii sale, procesul urmand sa inceapa pe 17 noiembrie la instanta suprema.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.