Cluburile de fotbal din Romania au acumulat datorii la stat de aproximativ 33.000.000 de dolari iar patronii se plang toata ziua ca nu au bani. Insa putini sunt aceia care s-au gandit la o modalitate de a face rost de fonduri.

In Romania, un club sportiv scoate bani din vanzarea jucatorilor sau din imprumuturi de la banca. Piata de capital este inca o necunoscuta pentru patronii fotbalului romanesc. Dar cum statul nu mai pare dispus sa stearga sau sa amane datoriile cluburilor, presedintii acestora au inceput sa caute solutii pentru ca echipele sa nu se desfiinteze.

Deschizatoare de drumuri este Dinamo care, in acest an, s-a transformat in societate pe actiuni si poate emite obligatiuni. "Listarea la Bursa iti ofera acces la finantare. O asemenea societate ar beneficia de investitori devotati: fanii. Clubul ar folosi banii pentru investitii", ne-au spus brokerii. Insa acest lucru se poate face doar renuntand la practicile folosite pana acum de cluburile de fotbal.

Toata activitatea lor trebuie sa devina transparenta, iar activitatea financiara trebuie facuta publica. In aceste conditii, ingineriile financiare cu care patronii de club ne-au obisnuit de atatia ani ar deveni tot mai greu de realizat. "Conducatorii trebuie sa accepte aceasta deschidere. E vorba de filosofie. Un fan care are 10 actiuni poate cere socoteala celor din conducere. Intr-un fel, conducatorii pot fi trasi la raspundere", spun specialistii din domeniu. Piata de capital ofera doua modalitati prin care un club poate atrage finantare de la public: vanzarea de actiuni si vanzarea de obligatiuni.

In cel de-al doilea caz, fanii primesc dividende si nu au drept de vot in cadrul societatii comerciale. De asemenea, brokerii sustin ca o listare la Bursa a cluburilor de fotbal ar avea un impact major asupra acesteia. "La Bursa se cauta nume mari. Sunt convins ca astfel de actiuni ar beneficia de o mare atentie din partea jucatorilor", ne-a zis unul dintre brokeri. In Occident, cluburile de fotbal listate la Bursa au reusit sa aduca bani frumosi in cadrul societatii.

La Bursa din Londra se pot tranzactiona actiuni ale cluburilor Juventus Torino, Aston Villa sau chiar Watford, echipa din a doua liga engleza. "Avem si noi in vedere transformarea clubului in societate pe actiuni de la anul. Am facut deja un pas intermediar intre o societate pe actiuni sI una nonprofit. Dorim ca, de acum inainte, in Adunarea Generala, sa atragem numai oameni de afaceri. Sunt convins ca noua schimbare va ajuta clubul. Atunci vom vedea care este adevarul: traim sau murim", ne-a declarat vicepresedintele clubului Gloria Bistrita, Ioan Horoba, care este de acord ca fanii sa cumpere o parte din actiuni.

Un alt club care, an de an, se confrunta cu probleme financiare este si FC National. "Avem un plan de transformare care se va finaliza anul acesta sau anul viitor. Depinde daca vom reusi sa atragem oameni potenti pentru a ajuta clubul. Actiunile ar trebui controlate pentru ca suporterii, daca au actiuni, or sa vina cu pretentii. In orice caz, fara un minim de 5-10 la suta nu se pot lua decizii", a precizat Gino Iorgulescu, presedintele clubului FC National.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.