Barack Obama este un presedinte popular si cuceritor, dar nu poate face minuni, iar americanilor li s-a reamintit acest lucru prin respingerea candidaturii orasului sau, Chicago, la organizarea Jocurilor Olimpice, relateaza AFP.
Obama si-a asumat riscul de a se duce la Copenhaga pentru a pleda cauza orasului Chicago in fata Comitetului olimpic international, dar, pana la urma, Rio de Janeiro a fost ales pentru a gazdui JO din 2016. Orasul lui Obama a fost primul dintre concurentii eliminati, iar aceasta este prima infrangere electorala semnificativa suferita de Obama de la investire.

Presedintele a stiut insa sa piarda elegant. El a felicitat Rio de Janeiro si a spus ca alegerea pentru prima data a unui oras sud-american este "un eveniment istoric si un semn extraordinar de progres".

"Unul dintre cele mai pretioase lucruri din sport este ca poti face un joc formidabil si sa nu castigi. Chiar daca as fi dorit sa revin de la Copenhaga cu vesti mai bune, sunt cum nu se poate mai mandru de orasul meu, Chicago", a subliniat Obama.

Casa Alba nu era atat de naiva pentru a crede ca prestigiul international si autoritatea personala a lui Obama, care a facut un lobby intens de ultim moment, urmau sa dea rezultate. Obama s-a dus la Copenhaga "pentru ca stia ca este o competitie foarte stransa", a spus "eminenta cenusie" a presedintelui, David Axelrod.

Presedintele brazilian Luiz Inacio Lula sa Silva, regele Spaniei, Juan Carlos, si premierul Yukio Hatoyama s-au dus si ei la Copenhaga.
"Nu vad in acest lucru o respingere adresata presedintelui sau Primei Doamne", care s-a dus la Copenhaga cu doua zile inainte de sosirea sotului ei, a spus Axelrod la CNN, una dintre televiziunile la care a aparut pentru a combate orice eventuala exploatare politica, in ziua in care americanii au aflat ca nivelul somajului national bate un record si se apropie de 10%.

Initial, Obama nu intentiona sa mearga la Copenhaga, urmand sa fie reprezentat de sotia sa. Spunea atunci ca va fi retinut la Washington de reforma din sistemul de sanatate, marele sau proiect, dar s-a razgandit luni. Supus unei presiuni din partea sustinatorilor candidaturii orasului Chicago, el a fost nevoit sa ia o decizie dificila: sa-si asume un eventual cost pentru el, prin infrangerea Chicago, sau sa i se reproseze ca nu a facut tot ce putea pentru orasul sau.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.