Sport 7 Mai 2009 12:55
Arbitrul Sorin Corpodean ramane in arest, dupa ce, miercuri, Tribunalul Arges a respins cererea acestuia de eliberare sub control judiciar
Avocatul lui Sorin Corpodean a depus recurs la respingerea cererii de eliberare sub control judiciar, urmand ca acesta sa se judece la Curtea de Apel Pitesti, informeaza NewsIn.

Marti a fost respinsa ca nefondata si cererea de eliberare provizorie sub control judiciar a arbitrului Marcel Savaniu, iar joi urmeaza sa se prezinte la Tribunalul Arges cu o cerere asemanatoare si arbitrul Aurelian Bogaciu.

Saptamana trecuta, Curtea de Apel Pitesti a respins recursurile impotriva arestarii preventive formulate de arbitrii Marcel Savaniu, Sorin Corpodean si de observatorul FRF Marcel Lica.

Intrebat de judecator, saptamana trecuta, daca este adevarat ca a primit suma de 15.000 de dolari, sase sticle de vin vechi si o sticla de whisky de la Facaleata, la locuinta lui din Cluj, pentru a favoriza scorul la meciul FC Arges-Vaslui, arbitrul Sorin Corpodean a spus ca "partial este adevarat", sustinand ca a fost vizitat de Facaleata, dar nu a primit bunurile.

"Pe 24 decembrie 2008, am fost vizitat de catre Facaleata la locuinta mea, fara a primi insa bunurile mentionate. Eu am primit un telefon de la Mihai Ianovschi in preajma sarbatorilor si mi-a spus ca imi trimite ceva printr-un prieten. I-am spus ca nu am nevoie decat de sanatate si sarbatori fericite. In dimineata zilei de 24 decembrie am primit un mesaj pe mobil in care scria «Sint in oras. Bem o cafea? Liviu.» Initial nu i-am raspuns la mesaj, dar a mai sunat de doua ori. I-am spus ca nu pot veni in oras, dar, daca vrea sa discutam, sa vina la mine acasa. L-am poftit inauntru, l-am intrebat cu ce ocazie a venit si mi-a spus ca vrea sa-si extinda afacerile. Eu l-am rugat sa-mi respecte finalul de cariera si, drept urmare, nu am purtat nici o discutie referitoare la fotbal", a spus Corpodean.

"Cariera mea nu a fost patata de-a lungul timpului si la nici un meci nu am primit vreo interventie", a adaugat Corpodean, precizand ca este arbitru din 1990, ca in 1995 a promovat in Divizia A, din 1997 este arbitru international FIFA si a arbitrat 268 de meciuri in divizia A si 67 de meciuri internationale.

In campionatul 2008-2009, Corpodean a spus ca a arbitrat trei meciuri pentru echipa FC Arges, partide care s-au finalizat cu doua infrangeri pentru echipa argeseana si cu o victorie la Vaslui. "Este vorba de meciurile cu Pandurii Targu Jiu, FC Vaslui si FC Brasov, a precizat arbitrul. Calin Buhusan, avocatul lui Sorin Corpodean, a sustinut ca toate convorbirile telefonice au fost "fortat, exagerat si tendentios interpretate". "Singurele asa-zise probe aflate la dosar sunt convorbirile telefonice care au fost fortat, exagerat si tendentios interpretate. De exemplu, dintr-o discutie purtata intre Florin Prunea si Penescu - «Nu stiu, sa nu ma faca cine o fi acolo», iar Prunea raspunde «Pai unul FIFA o sa fie, ca e meci. Vrei sa iti spun care ar fi cel mai bun arbitru acolo?! Corpodean» - de aici au tras concluzia ca ar fi fost mituit. Dar nu s-au gandit ca a facut aceasta remarca pentru ca in 2008 a fost desemnat arbitrul anului", a spus Buhusan.

Arbitrii Marcel Savaniu si Sorin Corpodean si vicepresedintele autosuspendat al Comisiei Centrale a Arbitrilor, Marcel Lica au fost arestati preventiv in data de 23 aprilie, pentru 29 de zile, pentru luare de mita, in scandalul de coruptie in care a fost arestat si patronul FC Arges, Cornel Penescu, si fostul sef al CCA, Gheorghe Constantin.

In motivarea arestarii preventive pentru 29 de zile a observatorului Marcel Lica si a arbitrilor de fotbal Sorin Corpodean si Marcel Savaniu, procurorii DNA Pitesti sustin ca "lasarea in libertate a acestora prezinta un pericol concret pentru ordinea publica".

"Inculpatii nu au recunoscut faptele savirsite. Faptele savirsite de catre inculpati sunt pedepsite cu pedeapsa inchisorii mai mari de patru ani si exista probe ca lasarea in libertate a acestora prezinta un pericol concret pentru ordinea publica", se arata in motivare.

De asemenea, referitor la pericolul pentru ordinea publica pe care l-ar reprezenta cei trei inculpati, procurorii afirma ca, avand in vedere functiile detinute la data savarsirii faptelor, precum si "autoritatea si influenta de care se bucura prin functiile mai sus amintite, raportat la gravitatea infractiunilor de coruptie savirsite de catre inculpati, pentru care exista probe si indicii temeinice sub aspectul comiterii, creaza in randul membrilor colectivitatii un sentiment de insecuritate sociala si indignarea publicului cu consecinta pierderii increderii in institutia in care lucreaza inculpatii, slabind autoritatea legii in sensul respectului fata de aceasta, pe de o parte si a fermitatii aplicarii ei, pe de alta parte, in domeniul respectiv si in alte domenii adicente (pariuri sportive etc)". "Cercetarea in stare de libertate pentru fapte grave a unor astfel de persoane poate constitui o incurajare la incalcarea cerintelor de conduita obligatorie stabilita de normele de drept" se precizeaza in motivarea arestarii.

Tot in motivare se specifica ca "prin actele lor, inculpatii si-au incalcat atributiile de serviciu, in detrimentul unei importante mase de cetateni, contribuind la obtinerea unor rezultate intr-un joc sportiv ce se dovedeste a fi guvernat de cu totul alte criterii decat pregatirea si calitatea".

Procurorii fac referire in motivare si la cateva dispozitii din Regulamentul de Organizare si Desfasurare a Activitatii Arbitrilor de Fotbal: "arbitrii sunt obligati sa respinga orice incercare de influenta sau coruptie si sa sesizeze imediat organele conducatoare ale activitatii fotbalistice in cazul in care se petrec astfel de fapte".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.