Sport 20 August 2008 14:57
Managerul AFC Urziceni s-a prezentat astazi la DNA, alaturandu-se oamenilor din fotbal chemati zilele acestea de catre procurorii anticoruptie, pentru a li se prezenta materialul de urmarire penala in dosarul transferurilor de jucatori la echipe din strainatate, relateaza NewsIn

Mihai Stoica nu a facut nicio declaratie la intrarea in sediul Directiei Nationale Anticoruptie.

Gigi Netoiu a mers, marti, la DNA, unde a confirmat, la iesire, ca procurorii anticoruptie i-au prezentat materialul de urmarire penala in acest dosar, in care fostul vicepresedinte al Dinamo este acuzat in legatura cu transferarea lui Dan Alexa la un club din China.

Si impresarul Victor Becali a fost, marti, pentru a doua zi consecutiv, la DNA, el fugind de ziaristi, pentru a nu le da declaratii. Marti, impresarul Giovani Becali a mers si el la parchet.

Printre persoanele asteptate la DNA in urmatoarea perioada se mai numara Gheorghe Popescu, Jean Padureanu si Cristi Borcea.

DNA a inceput, saptamana trecuta, procedura de prezentare a materialului de urmarire penala in dosarul transferurilor de fotbalisti. Vineri, Ioan Becali si Gheorghe Copos nu s-au prezentat, depunand cereri de amanare, potrivit unor surse judiciare.

Procurorii nu i-au citat pentru prezentarea materialului de urmarire penala pe doi din invinuitii din acest dosar, fostul impresar Sica Puscoci si fostul director executiv al clubului Dinamo Bucuresti, Mircea Stoenescu, surse judiciare declarand, pentru NewsIn, ca cei doi nu vor fi trimisi in judecata.

De altfel, cel putin in cazul lui Stoenescu, nu s-a instituit nici macar masura sechestrului pe bunurile detinute.

"Procurorii s-au lamurit ca nu Mircea Stoenescu lua deciziile in cazul transferurilor de la Dinamo", au declarat, pentru NewsIn, surse judiciare.

DNA a admis, la sfarsitul lunii iulie, solicitarea ANAF facuta in dosarul transferurilor, dispunand masura popririi pe mai multe sume de bani din conturile echipelor din Liga I Gloria Bistrita, Dinamo Bucuresti, Otelul Galati si Rapid Bucuresti, ale caror transferuri de jucatori sunt in atentia procurorilor.

"ANAF considera cluburile parti responsabile civilmente si a cerut blocarea conturilor, intrucat vrea ca, dupa o sentinta definitiva, sa recupereze de la cluburi sumele cu care ar fi fost prejudiciat bugetul de stat", au declarat pentru NewsIn aceleasi surse.

Presedintele clubului Otelul Galati, Marius Stan, a declarat presei ca echipa pe care o conduce nu are conturile blocate, DNA punand poprire pe conturile fostei societati pe care a functionat clubul galatean.
Potrivit acestora, Rapid Bucuresti a depus deja plangere impotriva ordonantei prin care i s-au blocat conturile.

Procurorii au mai instituit sechestru si pe averile a unora dintre invinuitii acestui dosar.

Vizati de ancheta DNA, in dosarul transferurilor internationale din fotbal, sunt impresarii Ioan Becali, Victor Becali si Gheorghe Popescu, patronul clubului de fotbal Rapid Bucuresti - Gheorghe Copos, avocatul Sica Puscoci, fostul director al clubului de fotbal Otelul Galati - Mihai Stoica, presedintele executiv al clubului de fotbal Dinamo - Cristian Borcea, fostul presedinte al clubului de fotbal Dinamo - Mircea Stoenescu, presedintele clubului de fotbal Gloria Bistrita - Jean Padureanu si actionarul la clubul de fotbal Dinamo - Gheorghe Netoiu.

In ultimele luni, atat cei impotriva carora s-a inceput urmarirea penala, cat si fosti sau actuali presedinti de cluburi au fost audiati de procurorii anticoruptie.

Procurorii au inceput urmarirea penala impotriva celor zece, in data de 10 ianuarie, in baza raspunsurilor primite in cadrul a 17 comisii rogatorii efectuate in mai multe state din Europa si Asia (intre care China, Coreea de Sud, Olanda, Spania, Italia) precum si analizele efectuate de Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor (ONPCSB) si Garda Financiara.

Din probele administrate, a rezultat ca persoanele implicate in acest dosar, prin tranzactii ilegale si folosire de interpusi, au externalizat sume de peste 10 milioane de euro cuvenite cluburilor de fotbal pe care le reprezentau sau pentru care au efectuat activitati de impresariat.

Astfel, conform probelor administrate a rezultat ca, in perioada 1999 – 2005, cea mai mare parte a sumelor cuvenite cluburilor au fost transferate in conturile firmelor off-shore din Insulele Virgine si Olanda, iar ulterior, unii dintre invinuiti si-au insusit, in interes personal, sumele externalizate. Banii au reprezentat drepturi ale cluburilor de fotbal Dinamo Bucuresti, Rapid Bucuresti, Gloria Bistrita si Otelul Galati rezultate din transferul in strainatate a 12 fotbalisti: Cosmin Contra, Paul Codrea, Florin Cernat, Bogdan Mara, Lucian Sanmartean, Florin Bratu, Dan Alexa, Adrian Mihalcea, Nicolae Mitea, Cristian Dulca, Ionel Ganea, Iulian Arhire.

Potrivit procurorilor, in dauna celor patru cluburi, s-a creat un prejudiciu de peste 10 milioane de euro, reprezentand diferenta dintre sumele real incasate prin transferurile de fotbalisti si sumele efectiv inregistrate in contabilitatea cluburilor.

De asemenea, prin neinregistrarea in contabilitatea celor patru cluburi a veniturilor rezultate din transferuri si implicit prin diminuarea veniturilor impozabile, bugetul de stat a fost prejudiciat cu o suma de peste 1,7 milioane de euro. Totodata, raportat la valorile reale ale sumelor de transfer, nu s-a perceput de catre Federatia Romana de Fotbal procentajul aferent fiecarui transfer, prejudiciul in dauna Federatiei totalizand aproximativ 600.000 euro.

In perioada 14 - 17 ianuarie, toti invinuitii au luat la cunostinta infractiunile pentru care sunt cercetati.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.