Cateva zeci de persoane au protestat, marti, in fata Ministerului Culturii, fata de aprobarea certificatului de descarcare de sarcina arheologica pentru masivul Carnic de la Rosia Montana si au cerut demisia ministrului Kelemen Hunor.

Protestul a fost organizat de mai multe asociatii care militeaza pentru protejarea patrimoniului in numele campaniei "Salvati Rosia Montana".
Manifestantii au afisat pancarte cu mesaje precum "Kelemen Hunor ministrul cianurii", "Ministerul Cianurii si al Distrugerii Patrimoniului National", "Coalitia de guvernare PDL+UDMR+RMGC egal Love", "Guvern platit de moarte" si "Luati voi cianura, noi vrem natura si cultura".

Printre participantii la protest s-au numarat Mircea Toma, de la Agentia de Monitorizare a Presei, Nicusor Dan, de la Asociatia "Salvati Bucurestiul", Remus Cernea, Voicu Radescu, precum si arhitectul Serban Sturdza, vicepresedintele Ordinului Arhitectilor din Romania si al fundatiei Pro Patrimoniu.

"Eu nu inteleg cum niste arheologi pot sa-si omoare cu mana lor obiectul de activitate", a spus Mircea Toma.

Protestatarii au mai venit la minister cu o petitie in care ii solicita lui Kelemen Hunor demisia din functia de ministru al Culturii si Patrimoniului National, in urma deciziei MCPN de a emite certificatul de descarcare de sarcina arheologica pentru masivul Carnic, Rosia Montana, monument istoric din grupa valorica A, recunoscut cu valoare nationala.

Contactati de MEDIAFAX, reprezentantii ministerului nu au facut comentarii pe marginea protestului.



Directia Judeteana pentru Cultura Alba a emis, pe 14 iulie, certificatul de descarcare de sarcina arheologica pentru o parte din masivul Carnic, dupa aprobarea raportului de cercetare arheologica preventiva "Masivul Carnic, Rosia Montana, Romania - proiectul minier Rosia Montana".

Planul are ca obiectiv salvarea si punerea in valoare a 80% dintre valorile arheologice si arhitectonice din regiune.

Citeste si:
Victor Ponta, reproș pentru protestatarii de mediu: „Nu s-au mai...
Victor Ponta, reproș pentru...

Acest plan va fi realizat prin alocarea de catre compania Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) a 70 de milioane de dolari, care vor fi cheltuiti la Rosia Montana pentru lucrarile de conservare si punere in valoare a patrimoniului arheologic si arhitectonic.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.