Curtea de Apel Timisoara a decis, vineri, eliberarea celor 38 de persoane arestate in dosarul mitei si contrabandei de la vamile din Timis, procurorii atacand insa cu recurs decizia, astfel ca inculpatii raman in arest pana la o solutie definitiva.

"Curtea de Apel Timisoara a decis azi - 6 mai - revocarea starii de arest preventiv a celor 38 de inculpati arestati in cauza penala privind pe lucratorii vamali si politistii din vestul tarii, acuzati de fapte de coruptie", a anuntat, vineri, purtatorul de cuvant al Curtii de Apel Timisoara, judecatorul Cristian Pup, printr-un comunicat de presa, relateaza MEDIAFAX.

Potrivit sursei citate, s-a decis punerea in libertate a inculpatilor pentru a nu se face o diferenta de tratament intre ei si restul inculpatilor care au fost eliberati deja.

"Curtea a luat in considerare imprejurarea ca situatia acestor 38 de inculpati este identica cu a celorlalti din lotul de 140, numit si «Lotul Moravita», si care sunt cercetati deja in stare de libertate, precum si faptul ca ancheta penala a fost deja finalizata, prin intocmirea rechizitoriului, urmand ca cercetarea judecatoreasca sa debuteze la 20 iunie 2011", se arata in comunicat.

  • In eliberarea celor 38 de inculpati, judecatorul a tinut cont si de practica CEDO in astfel de situatii

"Jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului a aratat, mutatis mutandis, ca in ipoteza in care pericolul pentru ordinea publica nu mai este real, atunci se impune luarea unor masuri alternative in raport cu masura arestarii preventive ", se precizeaza in comunicat.

Conform sursei citate, in cazul eliberarii, inculpatii au obligatia de a nu parasi tara, de a nu se apropia de ceilalti inculpati sau martori si, totodata, li s-a interzis sa comunice direct sau indirect cu ceilalti inculpati sau cu martorii.

In urma deciziei de vineri, procurorii DNA au declarat deja recurs care se va judeca la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Potrivit judecatorului Cristian Pup, chiar daca mandatele de arestare expira incepand de duminica, inculpatii vor ramane in arest pana dupa judecarea recursului.

Citeste si:
Lidia Buble, condamnată definitiv la închisoare cu suspendare....
Lidia Buble, condamnată...

  • In acest caz sunt cercetate in total 140 de persoane

Procurorii DNA au trimis in judecata 69 de ofiteri, agenti de politie de frontiera si vamesi, din care 38 in arest preventiv, de la PTF Moravita si Foeni si Sectorul PF Deta, acuzati de mita de peste 82.000 de euro pentru inlesnirea traficului de tigari din Serbia in valoare de 3,3 milioane de euro.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au stabilit ca in perioada octombrie 2010 - ianuarie 2011, la nivelul Punctelor de Trecere a Frontierei (PTF) Moravita si Foeni din cadrul Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera (IJPF) Timis a existat un grup infractional organizat care a actionat in scopul comiterii unor infractiuni de coruptie si de contrabanda pentru a obtine beneficii materiale din activitatea de trafic ilegal cu tigari provenite din Serbia.

In structura grupului infractional organizat au fost cooptati lucratori vamali si politisti de frontiera de la PTF Moravita si Foeni care efectuau serviciul in aceeasi tura si din componenta echipajelor mobile ale vamii si Politiei de Frontiera, politisti din cadrul Sectorului Politiei de Frontiera Deta (SPF), politisti din echipajele Politiei Rutiere si din cadrul posturilor de politie comunale de pe traseul PTF Moravita si Timisoara, cat si anumite persoane implicate in activitati ilegale de trafic cu tigari.

Citeste si:
Drumul către eliberare: Cum să îți înfrângi viciile și să îți...
Drumul către eliberare: Cum...

"Functionarii publici si ceilalti membri ai grupului au incalcat legea penala cu o frecventa aproape zilnica, activitatea infractionala fiind extinsa la nivelul fiecareia dintre turele care faceau de serviciu in acest punct de trecere a frontierei. Alegerea momentului favorabil si declansarea activitatilor infractionale se facea numai dupa ce seful de tura al vamesilor si seful de tura al politistilor de frontiera primeau confirmarea de la sefii posturilor de politie comunale si de la politisti din echipajele politiei rutiere ca intreaga zona este supravegheata de catre acestia si ca nu sunt prezente persoane care le-ar putea impiedica activitatea sau institutii ale statului nu efectueaza controale. In consecinta, in timpul derularii traficului cu tigari, respectivul segment de teritoriu era pe deplin sub stapanirea grupului infractional organizat, fiind practic scos de sub autoritatea statului", se arata in comunicatul transmis de DNA.

Citeste si:
Grevă japoneză în Ministerul Finanțelor, Vamă și ANAF. Angajații...
Grevă japoneză în Ministerul...

Reprezentantii institutiilor statului deveneau parteneri ai traficantilor de tigari doar in conditiile in care, pentru a introduce ilegal in Romania tigari depozitate in autoturisme si disimulate in diverse spatii din acestea, primeau de la traficanti 50 de euro pentru fiecare bax de tigari. In timp ce vamesul efectua un control superficial si formal al autoturismului, urmarind ca gesturile sale sa fie inregistrate de camerele de luat vederi amplasate in perimetrul punctului de trecere a frontierei, mita destinata coruperii vamesilor si politistilor de frontiera era remisa, in majoritatea situatiilor, in toneta vamesilor de pe sensul de intrare in tara. In continuare, conspirativitatea deplasarii traficantilor era asigurata de echipajele mobile ale vamesilor si politistilor de frontiera care se asigurau ca nu exista in zona filtre de control.

Citeste si:
Deputații ruși înăspresc pedepsele cu închisoarea pentru...
Deputații ruși înăspresc...

De regula, sumele de bani astfel colectate erau impartite in mod egal intre sefii de tura ai vamesilor si politistilor urmand a fi distribuiti subordonatilor in functie de contributia fiecaruia la activitatea infractionala. In acest mod, pentru a nu constata infractiuni sau contraventii, practic pentru a nu efectua niciun fel de control de frontiera, functionarii publici primeau la Moravita sume de bani de ordinul miilor de euro pe tura iar la Deta sume de bani de ordinul sutelor de euro pe tura.

Politistii din cadrul altor structuri decat Politia de Frontiera, care supravegheau zona pentru a preveni eventualele surprinderi in flagrant, primeau sume cuprinse intre 150 si 300 de euro pentru fiecare tura. De asemenea, o parte din banii colectati erau folositi si pentru achitarea produselor alimentare consumate zilnic de catre functionarii din tura respectiva.

Procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra a 48 de case si apartamente, 9 terenuri, 16 autoturisme si mai multe conturi bancare.

La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofiteri din cadrul MAI - Directia Generala Anticoruptie, Inspectoratul General al Politiei de Frontiera, Inspectoratul General al Politiei de Romane si Jandarmeria Romana.

Dosarul a fost trimis instantei Curtii de Apel Timisoara.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.