Saptamana Europeana de Prevenire a Cancerului de Col Uterin are ca prioritate educarea femeilor asupra efectelor dezastruoase ale acestei boli.
Intre 23 si 29 ianuarie 2011 se desfasoara Saptamana Europeana de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, care are ca prioritate educarea femeilor asupra efectelor dezastruoase ale acestei boli, prin parteneriatul intre toti reprezentantii domeniului sanatatii si cei ai societatii civile.

  • 6 femei din Romania mor in fiecare zi din cauza cancerului de col uterin, tara noastra avand cea mai mare mortalitate inregistrata intr-o tara din Europa.

In fiecare an, aproximativ 60.000 de femei din toata Europa primesc diagnosticul de „cancer de col uterin” si in jur de 28.000 de femei decedeaza din aceasta cauza. Vaccinarea si testarea periodica Babes-Papanicolaou pot duce la reducerea cu 94% a riscului de a dezvolta cancer de col uterin.

Saptamana Europeana de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, organizata in perioada 23-29 ianuarie de catre Asociatia Europeana pentru Prevenirea Cancerului Cervical (ECCA), se axeaza anul acesta pe parteneriatul intre toti reprezentantii domeniului sanatatii si cei ai societatii civile, cu scopul de a creste gradul de educare al femeilor in privinta efectelor dezastruoase ale cancerului de col uterin. Aflat la a cincea editie, evenimentul pune accent in acest an pe conceptul de preventie, avand in vedere faptul ca exista instrumente – precum vaccinarea si controlul regulat – ce pot reduce semnificativ riscul aparitiei acestei boli.

Toti membrii ECCA se vor concentra, in timpul Saptamanii de Prevenire, pe promovarea continua a Perlei Intelepciunii (Pearl of Wisdom), ca simbol al campaniei de preventie a cancerului de col uterin. Cambridge International Dictionary of Sayings defineste o „perla de intelepciune” ca o “piesa importanta de consiliere" si prin urmare, este un simbol foarte potrivit pentru un eveniment care incurajeaza femeile sa participe la programele de prevenire a cancerului de col uterin.

In plus, Petitia „STOP cancerului de col uterininvita institutiile europene si toate guvernele nationale sa puna in aplicare programe de screening pentru cancer de col uterin. Petitia are in prezent peste 670.000 de semnaturi, cu obiectivul asumat de a strange 1 milion de semnaturi. Mai multe detalii despre petitie puteti gasi pe site-ul ECCA.

Citeste si:
Oamenii de știință au descoperit un test de sânge care poate...
Oamenii de știință au...

  • Romania, fruntasa la mortalitate din cauza cancerului de col uterin

In Romania, cancerul de col uterin loveste puternic: tara noastra se afla pe primul intai in Europa ca rata a mortalitatii pe fondul acestei boli, riscul de deces fiind in Romania de 3 ori mai mare decat media europeana, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Cele mai afectate sunt femeile tinere (cu varste intre 15 si 44 de ani), cancerul de col uterin fiind principala cauza de mortalitate prin cancer la aceste femei din Romania. O statistica extrem de ingrijoratoare arata ca 53% dintre femeile intervievate in cadrul unui studiu (realizat de Gfk si dat publicitatii in 2009) nu cunosc nicio metoda de prevenire a acestui tip de cancer.

Statisticile anuale inregistreaza peste 40.000 de romance avand diagnosticul de cancer de col uterin; multe din ele sufera fizic si emotional, impreuna cu cei dragi lor, deoarece sunt supuse investigatiilor, terapiei, alterarii modului de viata. Mai mult, la peste 3.000 de cazuri noi diagnosticate anual se inregistreaza peste 2.000 de decese din cauza acestui tip de cancer, una dintre explicatii fiind aceea ca diagnosticul se pune abia in stadiile tardive ale bolii.
Citeste si:
EMA nu recomandă utilizarea Ivermectinei pentru prevenirea şi...
Agenția Europeană pentru...

“Cancerul de col uterin inseamna ca pierdem 6 romance in fiecare zi din cauza acestei boli. Dar mai inseamna si ca in fiecare an avem zeci de mii de femei care sufera interventii chirurgicale si terapii uneori cu impact asupra intregii lor vieti si cine stie cate alte femei trec prin stresul de a astepta cu infrigurare un rezultat la analize ce va confirma sau nu diagnosticul de cancer de col uterin. Unele familii nu pot avea copii sau au probleme in cuplu din cauza procedurilor terapeutice, iar sistemul de sanatate cheltuie bani care ar putea fi indreptati in alte directii daca aceste cazuri de cancer ar putea fi prevenite”, a declarat dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar ginecolog la Spitalul Cantacuzino din Bucuresti.

  • Cum prevenim?

Prevenirea primara acestor cazuri se poate face prin vaccinare, prin care pot fi eliminate cauzele care determina cancerul de col uterin - infectia cu cele mai frecvente tulpini oncogenice (cauzatoare de cancer). Prin vaccinarea anti-HPV a adolescentelor, urmata de testare periodica Babes-Papanicolaou, riscul de cancer de col uterin este redus cu 94%3.
Citeste si:
10 remedii care ar putea trata și preveni apariția părul cărunt
Scapă de părul alb: 10...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.