Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a revizuit cele mai recente date privind utilizarea Ivermectinei pentru prevenirea şi tratarea COVID-19 şi a concluzionat că datele disponibile nu susţin utilizarea acestui medicament pentru COVID-19 în afara unor studii clinice bine documentate, potrivit unui comunicat difuzat online de agenţia cu sediul la Amsterdam.

În UE, comprimatele de Ivermectină sunt aprobate pentru tratarea unor infestări cu paraziţi, în timp ce preparatele cu Ivermectină pentru piele sunt aprobate pentru tratarea unor afecţiuni cum ar fi rozaceea. Ivermectina este, de asemenea, autorizată pentru uz veterinar la o gamă largă de specii de animale pentru combaterea unor paraziţi interni şi externi.

Ivermectina nu este autorizată pentru utilizare în tratarea COVID-19 în UE şi EMA nu a primit nicio cerere pentru o astfel de utilizare. În urma unor informaţii şi articole recente privind utilizarea Ivermectinei, EMA a revizuit cele mai recente dovezi publicate din studii de laborator, studii observaţionale, studii clinice şi meta-analize.

Studiile de laborator au constatat că Ivermectina ar putea bloca replicarea SARS-CoV-2 (virusul care cauzează COVID-19), dar la concentraţii mult mai mari decât cele obţinute cu dozele autorizate în prezent. Rezultatele studiilor clinice au fost variate, unele studii nu au arătat niciun rezultat şi altele au indicat unul potenţial. EMA a concluzionat că dovezile disponibile în prezent nu sunt suficiente pentru a susţine utilizarea Ivermectinei în tratarea COVID-19 în afara studiilor clinice, subliniază sursa citată.

Retail jobs

Deşi Ivermectina este în general bine tolerată la doze autorizate pentru alte indicaţii, efectele secundare ar putea creşte odată cu administrarea unor doze mult mai mari care ar fi necesare pentru a obţine concentraţii de Ivermectină în plămâni care sunt eficiente împotriva virusului. Prin urmare nu poate fi exclusă toxicitatea atunci când Ivermectina este utilizată la doze mai mari decât cele aprobate.

EMA a concluzionat că utilizarea Ivermectinei pentru prevenirea sau tratamentul COVID-19 nu poate fi recomandată în prezent în afara studiilor clinice controlate. Sunt necesare şi alte studii bine argumentate pentru a confirma dacă medicamentul este eficient şi sigur în prevenirea şi tratarea COVID-19.

Acest comunicat de sănătate publică al EMA a fost aprobat de COVID-19 EMA pandemic Task Force (COVID-ETF), în contextul discuţiilor în curs privind utilizarea Ivermectinei în prevenirea şi tratamentul COVID-19. Cehia şi Slovacia au permis utilizarea temporară a Ivermectinei pentru COVID-19 în cadrul legislaţiei lor naţionale, potrivit Agerpres.

Citeste si:
Măsurile de prevenire și combatere a pandemiei, condițiile de muncă...
Măsurile de prevenire și...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 23 Martie 2021 - 08 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.