Adrian Paunescu a incetat din viata in aceasta dimineata, la varsta de 67 de ani, la Spitalul Floreasca din Capitala.

[UPDATE] Sicriul cu trupul neinsufletit al lui Adrian Paunescu a ajuns la sediul Uniunii Scriitorilor

Sicriul cu trupul neinsufletit al lui Adrian Paunescu a fost adus, cu o masina, la sediul Uniunii Scriitorilor din Romania, unde va fi depus pentru ca persoanele interesate sa poata sa-i aduca un ultim omagiu cunoscutului poet.

[UPDATE] Poetul Adrian Paunescu va fi inmormantat in Cimitirul Bellu, pe Aleea Scriitorilor, asa cum merita, din plin, tocmai pentru ceea ce a insemnat el pentru Romania, a declarat astazi primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu.

"Este unul dintre marii romani care m-a onorat cu prietenia lui. Profit de ocazie pentru a transmite condoleante familiei. Din punct de vedere al respectului si onoarei, le merita din plin tocmai pentru ce a insemnat pentru Romania. Sunt dureri omenesti care intervin, cuvintele sunt de prisos pentru marele maestru. Paunescu va fi inmormantat pe Aleea Scriitorilor din Cimitirul Bellu, cu onorurile cuvenite unei vieti, as putea spune emotionante"
, a adaugat Sorin Oprescu.
Inmormantarea va avea loc duminica.

Pana la momentul difuzarii acestei stiri, familia poetului nu a putut fi contactata.

  • Maestrul Adrian Paunescu a incetat din viata

Doctorul Serban Bradisteanu, seful Clinicii de chirurgie cardiovasculara a Spitalului Floreasca, a declarat, vineri dimineata, la ora 8.30, ca inima lui Paunescu a incetat sa bata la ora 7.15.

"Azi, la ora 7.15, inima maestrulului a incetat sa bata si nu a mai dorit sa porneasca. Maestrul a plecat dintre noi", a spus Bradisteanu, potrivit MEDIAFAX.

In urma cu o zi, medicul a spus ca starea poetului este "extrem de grava", "mai avand niste stopuri" si ca boala lui Adrian Paunescu depaseste resursele terapeutice ale unitatii.

"Nu stiu cum mai putem face fata in continuare situatiei
", a afirmat Bradisteanu.


Adrian Paunescu a fost internat la data de 26 octombrie, in sectia de terapie intensiva a Spitalului de Urgenta Floreasca din Capitala, cu probleme cauzate de un edem pulmonar. Printre altele, Paunescu suferea de insuficienta renala, hepatica si cardiaca
.

Citeste si:
Cum a fost impartita averea poetului Adrian Paunescu de catre tribunal
Cum a fost impartita averea...

Medicii informau joi dimineata ca Adrian Paunescu a trecut cu bine noaptea, starea acestuia fiind atunci stationara. Pacientul era insa in continuare conectat la aparate pentru sustinerea functiilor cardiace si respiratorii, scrie MEDIAFAX.

Scrisoare catre Adrian Paunescu de la fiica sa:

  • Biografia lui Adrian Paunescu

Adrian Paunescu - nascut la 20 iulie 1943, in Copaceni, judetul Balti, Basarabia, in prezent Republica Moldova - a fost poet, publicist si om politic. Paunescu si-a petrecut cea mai mare parte a copilariei la Barca, in judetul Dolj, si a absolvit Colegiul National "Carol I" din Craiova, ulterior studiind filologia la Universitatea din Bucuresti.

Adrian Paunescu este cunoscut mai ales ca poet si ca organizator al Cenaclului Flacara, el fiind si unul dintre cei mai prolifici autori romani contemporani.

Citeste si:
Irisha a avut un deces în familie. Fosta concurentă de la Survivor...
Irisha a avut un deces în...

  • A debutat ca poet in 1960, iar din 1973 a condus revista Flacara, din fruntea careia a fost destituit in iulie 1985. Pretextul imediat a fost scandalul busculadei iscate la concertul Cenaclului Flacara din Ploiesti din iunie 1985, insa Adrian Paunescu devenise cunoscut si pentru criticile la adresa puterii, un exemplu fiind poemul "Analfabetii", publicat in 1980, in Flacara.

Intre anii 1970 si 1980, Paunescu a devenit o figura importanta in presa romaneasca. Cenaclul Flacara, pe care l-a infiintat, si revistele pe care le-a coordonat au exercitat o atractie indiscutabila asupra tineretului si a vietii publice din Romania.

De multe ori, insa, colegii de breasla au facut referiri la poeziile sale, in care il lauda pe Nicolae Ceausescu.

Dupa caderea comunismului, nu i s-a permis reintoarcerea la conducerea revistei Flacara, astfel ca, in toamna anului 1990, a fondat revista "Totusi iubirea". In calitate de publicist a mai condus ziarul Sportul romanesc, o scurta perioada, in 1999, si a realizat emisiuni de fotbal la Antena 1, participand, in calitate de invitat, la numeroase emisiuni pe teme culturale si politice la Tele 7 ABC, Pro TV, Realitatea TV.

Citeste si:
Romică Țociu și Mircea Radu, mesaje dureroase după decesul lui...
Romică Țociu și Mircea Radu,...

  • Relatia lui Paunescu cu regimul Ceausescu este, in general, considerata ambigua, mergand de la scrierea de poeme adulatoare la critici publice directe. Aceasta explica si varietatea pozitiilor pro si contra Paunescu de dupa 1989.

Paunescu a fost secretar al UTC la Uniunea Scriitorilor, membru al PCR. Dupa Revolutia din decembrie 1989 a fost marginalizat, dar a fost readus in atentia opiniei publice prin postul national de televiziune, in cadrul unei emisiuni realizate in 1992 de Mihai Tatulici.

  • Din august 1992 a devenit membru al PSM, iar din ianuarie 1995, prim-vicepresedinte al partidului. La 27 septembrie 1992 a fost ales senator de Dolj, pe listele PSM. La alegerile din 3 noiembrie 1996, partidul sau nu a obtinut numarul de voturi necesar intrarii in Parlament. La 8 februarie 1997 demisioneaza din toate functiile detinute in partid, in semn de protest fata de inactivitatea conducerii partidului si de lipsa de reactie la initiativa realizarii unei stangi unite. Demisia a fost respinsa de Consiliul National al PSM.

La alegerile parlamentare din 2000 este ales senator pe listele PDSR - Dolj, in 2004 castiga un nou mandat, pe listele PSD, in circumscriptia electorala Hunedoara si detine functia de presedinte al Comisiei pentru cultura.
Citeste si:
Cătălin Cazacu, dezvăluiri cutremurătoare după decesul lui Călin...
Cătălin Cazacu, dezvăluiri...


  • Printre cartile publicate se numara "Cartea Cartilor de Poezie" (1999, integrala poeziilor aparute in volume si un capitol de versuri inedite, cu un amplu capitol biobibliografic de Andrei Paunescu), "Meserie mizerabila, sufletul" (2000, poezii), "Mastile insangerate (2001, proze)", etc.

Totodata, Paunescu a compus imnurile echipelor de fotbal Rapid Bucuresti si Universitatea Craiova: "Sintem peste tot acasa" si, respectiv, "Oltenia eterna Terranova".

  • Adrian Paunescu a scris un amplu articol despre starea sa, pe 21 iunie, anul acesta, in Jurnalul National.

"Trec prin momente grele de viata. Otrava pamfletului meu se muta incet-incet la mine in pahar. Voi implini, in curand, 67 de ani. Ma tem ca am uitat sa ma bucur de aniversarea zilei mele de nastere. Ma adresez voua, Ioana, Andrei si Ana-Maria, pentru ca sentimentul care m-a cuprins in ultimele saptamani si asupra caruia n-am insistat in discutiile noastre n-ar trebui sa va ia prin surprindere", scria el, adresandu-se copiilor lui.

"Din dragostea mistuitoare pe care v-o port, din convingerea ca nu va trece mult, dupa plecare mea, si oamenii vor intelege pe de-a-ntregul cine am fost cu adevarat, va avertizez ca, de acum incolo, cu mine se poate intampla orice", le scria acesta copiilor lui.

De altfel, in acelasi articol, Adrian Paunescu face si referiri la reprosurile care i s-au adus in ceea ce priveste relatia sa cu Nicolae Ceausescu.

"In vremea lui Ceausescu, mi se faceau reprosuri grave ca nu sunt corect si disciplinat conform cu linia partidului. Dupa moartea lui Ceausescu am suportat ani si ani reprosul ca l-am laudat, in anumite ocazii politice. Dupa 20 de ani de la asasinarea lui, Ceausescu isi recastiga un loc de merit in istoria nationala. Destui oameni il regreta in gura mare. Asupra acestei chestiuni, eu nu ma pot pronunta in termeni atat de categorici. Eu chiar cred ca sistemul trebuia sa cada", scria acesta in articolul publicat in Jurnalul National.

Adrian Paunescu, pe patul de moarte:

Citeste si: In memoria lui Adrian Paunescu


Lumea sportului deplange moartea lui Adrian Paunescu

Artistii, despre moartea lui Adrian Paunesc


Adrian Paunescu, in stare critica


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.