Explozia produsa in Sectia Terapie Intensiva de la Maternitatea Giulesti ar fi fost declansata de un scurtcircuit, probabil de la o improvizatie de alimentare a aerului conditionat, respectiv de la neizolarea a doua fire, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Conexiunea respectiva trecea prin spatele unui dulap din lemn care, din cauza caldurii, s-a incins si in final a inceput sa arda mocnit, ceea ce a declansat incendiul. Acesta a fost stins in jumatate de ora, dar urmarile au fost tragice. Primele victime au fost trei copii cu probleme cardiorespiratorii.

Maternitatea Giulesti va ramane inchisa pana la finalizarea anchetei, urmand sa fie redeschisa dupa igienizare si inchiderea profesionala a anchetei, a spus, marti, ministrul Sanatatii, Cseke Attila.

"Cu Primaria Municipiului Bucuresti am stabilit pana la efectuarea anchetei, sa ramana inchisa maternitatea Giulesti. Ea va fi redeschisa dupa igienizare si evident, dupa inchiderea anchetei", a spus ministrul Cseke Attila.

Cazul privind incendiul de la Maternitatea Giulesti, din cauza caruia au decedat patru bebelusi, a fost preluat de Sectia de Urmarire Penala si Criminalistica a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), ancheta fiind coordonata de procurorul sef Marius Iacob.

"La Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 6 Bucuresti s-a inregistrat cauza avand ca obiect incendiul de la Maternitatea Giulesti, ce a avut loc la data de 16 august 2010. Prin ordin al procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, cauza a fost preluata de Sectia de Urmarire Penala si Criminalistica a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Ancheta este coordonata de o echipa de procurori condusa de seful Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica", informeaza, marti, Biroul de presa al Parchetului ICCJ.

  • Ce se intampla cu bebelusii arsi?

Toti pacientii care au fost adusi la Spitalul Grigore Alexandrescu erau in stare foarte grava, avand arsuri pana la 80% din corp si la caile respiratorii superioare, bebelusul care a decedat suferind de marformatie de cord congenitala, diagnostic care-i fusese stabilit la Maternitatea Giulesti.
Citeste si:
Noi cazuri de bebelusi infectati cu stafilococ auriu, la...
Noi cazuri de bebelusi...

Directorul medical al spitalului, Radu Balanescu, a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, ca toti pacientii erau in stare foarte grava, unii dintre ei avand malformatie cardiaca congenitala, ei fiind diagnosticati la Maternitatea Giulesti.

Toti bebelusii aveau arsuri la caile respiratorii superioare, a spus Balanescu.

Copilul care a murit in noaptea de luni spre marti avea arsuri pe 80% din corp si intrase in stop cardiorespirator la Maternitarea Giulesti, unde medicii reusisera resuscitarea lui. De asemenea, bebelusul fusese diagnosticat si el la Maternitatea Giulesti cu malformatie congenitala grava, a spus Balanescu.

Unii dintre nou-nascuti sunt in stare foarte grava, doi sunt intubati. Ceilalti cinci sunt insa stabilizati, a adaugat directorul medical al spitalului Grigore Alexandrescu.

  • Rezultatele necropsiilor

Medicii legisti au finalizat necropsia in cazul a trei dintre cei patru bebelusi care au murit in urma exploziei de la Maternitatea Giulesti, in cazul unuia fiind stabilit ca a fost intoxicat cu funingine, in timp ce ceilalti doi au decedat din cauza lipsei de oxigen, a spus procurorul Marius Iacob.
Citeste si:
Cinci morți după tragedia de la Crevedia. Cine este a cincea...
Cinci morți după tragedia de...

Marius Iacob, procuror sef al Sectiei Urmarire Penala a Parchetului instantei supreme, a declarat ca au fost finalizate trei necropsii.

Prin acestea s-a stabilit ca unul dintre copii a fost intoxicat cu funingine, iar ceilalti doi au murit din cauza lipsei de oxigen, fiind vorba despre intoxicatie acuta cardiaca.

Necropsia in cazul celui de-al patrulea bebelus va fi efectuata miercuri dimineata, a spus Marius Iacob.

El a mai spus ca marti au fost prelevate probe ADN de la toti copiii si de la parinti, analize care vor fi procesate in timpul noptii, urmand ca miercuri sa fie stabilite rezultatele.

El a adaugat ca 15 persoane din personalul medical si tehnic al Maternitatii Giulesti sunt audiate.

  • Trei dintre bebelusii erau pe mese si nu in incubatoare

Marius Iacob, procurorul care conduce cercetarile in cazul exploziei de la Maternitatea Giulesti, Marius Iacob, a mai spus ca in cazul anchetei este audiata asistenta care trebuia sa fie in camera bebelusilor la momentul exploziei.
Citeste si:
Explozie puternică la Șantierul Naval Midia. Trei muncitori au fost...
Explozie puternică la...

Intrebat ce au gasit anchetatorii in camera in care s-a produs explozia, procurorul a spus ca erau atat cele opt incubatoare, cat si trei mese pe care fusesera pusi cei trei bebelusi care au decedat la Maternitatea Giulesti din cauza lipsei de oxigen si a intoxicatiei cu fum.

Procurorul Marius Iacob a mai fost intrebat daca prezenta bebelusilor pe acele mese si nu in incubatoare ar putea reprezenta un motiv plauzibil pentru decesul lor. Marius Iacob a raspuns afirmativ, aratand ca inclusiv verificarea registrului a dus la concluzia ca doi dintre copii au murit din lipsa de oxigen, iar un altul intoxicat cu fum.

Marius Iacob a mai aratat ca Parchetul instantei supreme va mai cere spitalului si toate inregistrarile surprinse de o camera video situata pe holul din care se intra in aceasta incapere. El a precizat ca aceasta inregistrare ar putea sa arate cu certitudine daca personalul medical al spitalului si-a indeplinit corespunzator sarcinile.

Citeste si:
Atentat cu bombă la Ambasada Ucrainei din Madrid. Un angajat a fost...
Atentat cu bombă la Ambasada...

Totodata, Marius Iacob a mai aratat ca audierile preliminare in acest caz vor fi finalizate marti seara, la Politia Capitalei.

Tragedie la Maternitatea Giulesti

Explozia de la maternitate, cel mai grav accident din ultimele decenii


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.