"Mens sana in corpore sano" spuneau anticii si mare dreptate aveau. Din pacate, societatea moderna uita invatamintele din trecut, la fel de usor cum isi uita si batranii, ca doar traim in secolul vitezei. Fuga dupa bani ii determina pe oameni sa uite ce are cu adevarat valoare in scurta lor trecere pe Pamant: VIATA!

Omul, ca restul vietatilor (si intelegem aici tot ceea ce inseamna pasari, plante, pesti, reptile, insecte si animale) de pe Terra, face parte dintr-un ecosistem, o retea de legaturi similara cu ceea ce ii leaga pe tinerii din zilele noastre pe retelele de socializare. In momentul in care itele fine ale acelui ecosistem sunt rupte, dictonul antic dupa care ar trebui sa-si ghideze omul viata devine greu de urmat. Omul si-a taiat una cate una legaturile cu Mama Natura: si-a otravit mintea era de era cu ideologii care desi doreau readucerea “mintii sanatoase intr-un corp sanatos” au degenerat in cu totul si cu totul altceva, iar acum, crezul ca specia umana este de sorginte deica pe Pamant, si deci, “poate taia si spanzura tot si toate”, il face sa taie si ultimele legaturi cu Mama Natura.

Specia umana este singura care are emotii si constiinta”. ”Specia umana este singura care gandeste si are amintiri”. Acestea sunt replici folosite tot mai des de cei care detin puterea pentru aranja lucrurile astfel incat banii sa curga din ce in ce mai repede in numar cat mai mare. Astfel, padurile de peste tot din lume scad pe zi ce trece. Odata cu ele dispar numeroase specii, iar omul, separat brutal de mediul sau natural de viata, este nevoit sa se indrepte spre mediul urban, in marile orase, unde globalizarea si sistemele de gandire economica ii schimba mentalitatea si viata, furandu-i amintirile si sentimentele, dezumanizandu-l.

De fapt omul a ajuns sa traisca intr-o lume “de vis”, o lume doar de imagini, pentru ca, de cele mai multe ori realitatea nu corespunde cu imaginea fabricata de gigantii comerciali pe bani grei.

Situatia aceasta este prezenta si intr-o arie care a ajuns sa-i preocupe tot mai mult pe romani: “gainile stresate” si efectele consumarii carnii si oualor acestora asupra corpului uman. In incercarea de a ilustra cititorilor cum traieste o “gaina stresata”, cei de la Romania Libera, titreaza “Cata cruzime intra intr-un ou”. Astfel, gratie unei anchete efectuate in doua ferme de pasari din afara Capitalei aflam ca gainile despre care s-a spus ca produc oua toxice traiesc in niste conditii de nedescris, similare cu cele traite de oameni in wokhouse-urile englezesti din epoca victoriana. Pasarile traiesc inghesuite in custi ruginite, sunt electrocutate pentru a sta departe de propiile oua, mor sugrumate intre gratii sau in urma luptelor pentru spatiul vital, sau daca sunt mai ghinioniste, stau si cate 16 saptamani printre propriile fecale.

Citeste si:
8 superputeri pe care fiecare le avem si nu le constientizam
Corpul uman emite lumina: 8...

Dupa inspectarea in septembrie 2009 a mai multor ferme din Romania, Oficiul Alimentar si Ve­terinar (OAV) al Comisiei Europene a constatat ca „aproximativ 31% din productia nationala de oua provine in continuare de la gaini tinute in custi neconforme". OAV a observat, de asemenea, frecvente depasiri ale normelor de densitate ale gainilor din custi fata de limitele maxim admise”, scrie romanialibera.ro.

Ce parere aveti despre problema "gainilor stresate"? Spune-ti parerea pe forum!

Din pacate, conditiile in care traiesc majoritatea gainilor producatoare de oua din Romania, se regasesc si la nivel mondial. De exemplu, o alta ancheta efectuata de The Humane Society in Statele Unite, a dezvaluit rezultate la fel socante si complet diferite de imaginile promovate de companiile ce detin fermele de pasari. Astfel, ouale din cofrajele americanilor pot proveni de la gaini ranite sau chiar omorate din cauza inghesuielii din custi, insa ale caror cadavre ajung sa se mumifice in custile supraaglomerate; de la pasari cu infectii la ochi si cioc, sau care sufera de prolapsuri uterine atat de grave incat uterul le ramane printre gratiile podelei.

Citeste si:
Cel mai ciudat ou...sau e popica de bowling?
Cel mai ciudat ou...sau e...

Subiectul a ajuns de mult si la urechile cercetarorilor care dupa ce si-au pus mintea la contributie au ajuns la concluzia ca gainile crescute in regim intensiv sunt supuse unui stres fizic si social (Merck New Jersey 2005), neavand posibilitatea de a scurma in pamant si de a se retrage in cuibar pentru a se oua (The veterinary quarterly 1998). Iar Etologul Konrad Lorenz, laureat al Premiului Nobel pentru medicina si fiziologie, a spus ca „cel mai mare stres al gainii apare atunci cand nu se poate retrage intr-un loc intim pentru a se oua", mai scrie Romania Libera.

Desigur, problema nu trebuie privita doar din prisma consumatorilor, care sunt tot mai des mintiti de imaginile afisate de producatori, insa si din punctul de vedere al producatorilor, care fie nu vor, fie nu isi permit din pricina competitivitatii ridicate aduse de globalizare si de Piata Unica Europeana sa fie “umani” si sa le ofere gainilor un mediu propice de viata. Pana una alta, nu ne ramane decat sa reflectam si sa alegem daca chiar vrem sa ajungem ceea ce mancam.

Citeste si:
Este sau nu necesar să speli ouăle înainte de consum. Ce spun...
Este sau nu necesar să speli...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.