Presedintele Asociatiei Fostilor Detinuti Politici, Constantin Ticu Dumitrescu, care a decedat, vineri dimineata, suferea de cancer si a fost internat la Spitalul de Urgenta Floreasca, de unde a cerut sa fie externat.
"A fost internat la noi timp de doua saptamani si a fost externat, la cerere, in aceasta saptamana. Probabil ca a murit acasa", au declarat, pentru NewsIn, surse medicale.
Constantin Ticu Dumitrescu este initiatorul uneia dintre cele mai disputate legi pe care Romania le-a avut dupa 1989, iar viata sa a fost, pentru cei care i-au fost aproape, un model de tenacitate si impetuozitate, pentru multi, modelul, originalul.
Ticu Dumitrescu s-a nascut in 27 mai 1929, in comuna Ciumati din judetul Prahova. A fost presedintele Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Romania si membru al Consiliului National de Studiere a Arhivelor Securitattii (C.N.S.A.S.).A fost initiatorul Legii lustratiei, un demers care a durat noua ani, care l-a plasat pe senator si la postura de exclus din PNTCD, produsul final nemaifiind recunoscut de autorul sau - Constantin Dumitrescu, pentru cei care i-au fost prieteni in tinerete iar mai apoi pentru cei care l-au declarat model, simplu, Ticu.
Cine credeti ca ar putea sa-l inlocuiasca pe C. T. Dumitrescu? Spune-ti parerea pe Forum !
Un luptator impotriva comunismului
Constantin Ticu Dumitrescu a fost eliminat din Facultatea de Drept inainte de a fi arestat de Securitate si condamnat ca detinut politic la ani grei de inchisoare. Dupa eliberare, la cererea sa de a continua studiile universitare, Ministerul Invatamantului, intr-o comunicare oficiala, ii respinge solicitarea, motivand ca „se mentine eliminarea din toate universitatile din tara pentru activitate antidemocrata”.
Dumitrescu s-a angajat ferm in lupta impotriva comunismului, fiind arestat in repetate randuri de Siguranta si Jandarmeria comunista pe cand era elev sau student, intre anii 1945-1948.
Dupa eliminarea din facultate, urmarit de Securitate, devine fugar, pentru ca in 1949 sa fie arestat si apoi condamnat ca detinut politic. Ticu Dumitrescu a fost eliberat in 1953 cu domiciliu obligatoriu, dar a fost rearestat si condamnat la 23 de ani de munca silnica pentru crima de uneltire. A supravietuit detentiei din inchisorile si lagarele de exterminare comuniste, fiind eliberat in 1964, odata cu gratierea tuturor detinutilor politici din Romania.
Ticu Dumitrescu a lucrat pe diferite santiere forestiere din Muntii Cernei, Muntii Bucegi, Muntii Oituz si Muntii Vrancei. A fost sef echipa, muncitor, functionar tehnic.
Dupa 1970 a devenit seful unui mic santier de constructii forestiere din Vrancea, care a fost timp de 17 ani consecutiv printre cele mai eficiente si rentabile santiere din cadrul Ministerului Economiei Forestiere si de aici, venind de la sine, diplome si medalii, pe care insa nu le-a cerut si nu le-a dorit niciodata. La Revolutia La 22 Decembrie 1989 a patruns in sediul Comitetului Central, participand la evenimentele respective.
Senator in doua legislaturi
Ca parlamentar, in doua legislaturi, cel din 1992 si cel din 1996, Dumitrescu a initiat o serie de legi dintre care Legea deconspirarii Securitatii, cunoscuta ca Legea Ticu, Legea lustratiei, Legea anularii condamnarilor politice din perioada comunista. Ticu Dumitrescu a fost parlamentar in doua legislaturi, in 1992 si 2000.
Intre anii 1990 si 1992 a fost membru al CPUN, dar ca om politic s-a afirmat in activitatea P.N.T.C.D. , fiind prieten apropiat al lui Corneliu Coposu.
Dupa 2003, s-a retras din viata politica, nefiind de acord cu traseul pe care s-a angajat partidul. A revenit in 2006, in noua structura a CNSAS, pe un post al PNL, insa nu a fost acceptat de reprezentantii altor partide ca lider al institutiei pe care o crease. In perioada 1996-2000, cand s-a dezbatut in Parlament Legea de deconspirare a dosarelor Securitatii, Ticu Dumitrescu si-a pierdut sprijinul unor vechi camarazi din propriul partid, PNTCD, sau din generatia sa, cum ar fi Mircea Ionescu Quintus, de la PNL. Numele si prestigiul sau moral au fost atacate in acea perioada, a suferit sanctiuni din partea unora dintre colegii sai de partid, Ticu Dumitrescu a fost, in schimb in acei ani un inflacarat sustinator si negociator, neobosit pe holurile Parlamentului in a-si convinge colegii de oportunitatea adoptarii legii pe care o propunea.
Constantin Ticu Dumitrescu a depus in 1994 un proiect de lege a lustratiei la Senatul Romaniei, insa proiectul a fost respins de majoritatea de atunci. Trei ani mai tarziu, in 1997, Dumitrescu depune tot la Senat un alt proiect legislativ pe aceasta tema , Legea accesului la functiile publice. Proiectul ii viza atat pe securisti, cat si pe militieni sau judecatori militari. Consiliul Legislativ l-a respins, insa, pe motiv ca era neconstitutional. Dupa doi ani, la 7 decembrie 1999, a fost votata Legea 187/1999 privind accesul la propriul dosar si desconspirarea securitatii ca politie politica, cunoscuta mai ales sub denumirea de "Legea Ticu", prin care s-a constituit Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS). In formula initiala, legea cuprindea si principiul lustratiei, preluat de fapt din Proclamatia de la Timisoara.
La 17 martie 2006, Guvernul l-a numit de Ticu Dumitrescu ca reprezentant al sau in Colegiul National de Studiere a Arhivelor Securitatii iar in cursul acestui an Legea Ticu a fost declarata ca fiind neconstitutionala.
IICCR: A murit singurul om in stare sa ne arate calea catre dreptate si adevar
CNSAS deplange moartea lui Ticu Dumitrescu, parintele spiritual al institutiei
N. Manolescu: Moartea lui Ticu Dumitrescu ne obliga sa revizuim legea care ii poarta numele
Stelian Tanase: Cu Ticu era clar unde este nordul, fara el nu stiu ce va fi
Emil Constantinescu: Ne paraseste unul dintre simbolurile luptei anticomuniste
Marius Oprea: Ramane un mare gol, dupa disparitia lui Ticu Dumitrescu
Despre autor:
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Startup-ul românesc care a construit cea mai performantă aplicație din Europa
Sursa: start-up.ro
-
Restructurări în retail: Benetton se pregătește să închidă 500 de magazine
Sursa: retail.ro
-
Bogdan Antonescu, climatolog: „riscurile extreme din viitor pentru București”
Sursa: green.start-up.ro
-
Campanie Salt Bank: banca dublează donațiile românilor
Sursa: futurebanking.ro
-
Beneficiile consumului de broccoli și rețete delicioase
Sursa: garbo.ro
-
Reacția lui Călin Georgescu după anularea alegerilor: Sistemul corupt din...
Sursa: kudika.ro
-
Georgescu, după decizia CCR: Toate sunt scoase din context. Dacă ei spun e...
Sursa: wall-street.ro