Presedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, desemnat de Mircea Geoana sa asigure presedintia Senatului pana in 7 august, i-a transmis, miercuri, sefului statului, Traian Basescu, o scrisoare in care ii cere sa reformuleze solicitarea de convocare a sesiunii extraordinare, respectand procedurile.

Liderul PC precizeaza, in scrisoarea catre seful statului, remisa MEDIAFAX, ca in aplicarea art.40 alin.(2) din Regulamentul Senatului, are responsabilitatea de a asigura conducerea Senatului pentru perioada 19 iulie – 7 august 2010, Mircea Geaoana fiind plecat din tara.
Voiculescu mentioneaza, in scrisoare, ca seful statului trebuie sa precizeze in solicitare inclusiv durata de desfasurare a sesiunii extraordinare, "in conformitate cu prevederile art.81 alin.(2) din Regulamentul Senatului".

"Pentru a putea derula procedurile parlamentare prevazute de Regulamentul Senatului, este necesar sa refaceti cererea dumneavoastra si sa mentionati si durata de desfasurare a sesiunii extraordinare, in conformitate cu prevederile art.81 alin.(2) din Regulamentul Senatului. Dupa ce solicitarea dumneavoastra va indeplini toate conditiile legale, Biroul Permanent al Senatului va dezbate si va decide calendarul si ordinea de zi a sesiunii extraordinare", ii scrie Voiculescu lui Basescu.

Senatorul ii scrie sefului statului ca i-a analizat "cu atentie" solicitarea privind convocarea unei sesiuni extraordinare a Senatului Romaniei.
"Consider ca ar fi oportun sa includem pe ordinea de zi a sesiunii extraordinare, pe langa cele trei proiecte de lege pe care le propuneti, si anumite modificari legislative a caror dezbatere in Parlament este extrem de necesara pentru economia si societatea romaneasca: 1. Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.58/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si alte masuri financiar-fiscale; 2. Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 63/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 273/2006 privind finantele publice locale, precum si pentru stabilirea unor masuri financiare; 3. Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 48/2010 pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul sanatatii in vederea descentralizarii; 4. Modificarea Codului Fiscal in sensul reducerii la 5% a Taxei pe Valoarea Adaugata la alimentele de baza si pentru constructiile noi; 5. Instituirea cadrului legal necesar pentru acordarea de titluri de stat pentru bugetari, cu maturitate la 3-5 ani, proportional cu reducerile salariale suferite", scrie Voiculescu.

Citeste si:
Alocație pentru copii din prima zi de viață. Proiectul de lege,...
Alocație pentru copii din...

  • Replica lui Basescu: Prima parte a lunii august inseamna 1-15 august

Presedintele Traian Basescu i-a raspuns imediat vicepresedintelui Senatului Dan Voiculescu precizand ca solicitarea de convocare a sesiunii extraordinare in prima parte a lunii august se refera la perioada 1-15 august si ca legile pentru care a cerut sesiune raman aceleasi.

"Prin adresa nr. 1918 din 21 iulie 2010, in temeiul art. 66 alin. (2) din Constitutia Romaniei, am solicitat intrunirea in sesiune extraordinara a Senatului Romaniei «in prima parte a lunii august». In mod firesc, prin aceasta formulare, am avut in vedere perioada 1-15 august 2010. Am inteles sa propunem aceasta formulare decenta, cu privire la durata sesiunii extraordinare, pentru a da posibilitatea Senatului Romaniei sa-si stabileasca programul de activitate in acest interval propus. Daca formularea «in prima parte a lunii august» va creeaza confuzii, mai mult sau mai putin formale, cu privire la intervalul in care urmeaza a se desfasura sesiunea extraordinara a Senatului Romaniei, va solicitam sa luati act ca intelegem ca aceasta sesiune extraordinara sa se desfasoare in perioada 1 august - 15 august 2010", se arata in scrisoarea pe care presedintele Traian Basescu i-a transmis-o, miercuri, lui Dan Voiculescu.

Citeste si:
Anamaria Prodan, scrisoare emoționantă pentru mama sa: „Îmi e atât...
Anamaria Prodan, scrisoare...

Seful statului precizeaza ca, in ceea ce priveste ordinea de zi propusa pentru sesiunea extraordinara, aceasta ramane neschimbata in conformitate cu adresa nr. 1918 din 21 iulie 2010, proiectele de lege propuse spre dezbatere fiind o necesitate pentru accelerarea actului de justitie, cerinta mentionata in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare.

"Avand in vedere inalta functie pe care o detineti pana in data de 7 august 2010, va puteti adresa Biroului Permanent al Senatului Romaniei, pentru ca in conformitate cu art.81 alin.(1) din Regulamentul Senatului, sa convoace o alta sesiune extraordinara a Senatului care sa includa pe ordinea de zi proiectele legislative propuse prin scrisoarea dumneavoastra, proiecte «extrem de necesare pentru economia si societatea romaneasca», sens in care va uram succes", se mai arata in scrisoarea sefului statului.

Citeste si:
Piedone, condamnat la 8 ani în cazul Colectiv, candidează din nou...
Piedone, condamnat la 8 ani...

Regulamentul Senatului prevede, la articolul 40, alineat 2, ca "vicepresedintii conduc activitatea Biroului permanent si a Senatului, la solicitarea presedintelui sau, in absenta acestuia, prin decizie".

De asemenea, potrivit articolului 81, alineat 2, din Regulamentul Senatului, "Cererea de convocare a unei sesiuni extraordinare se face in scris si va cuprinde motivul, ordinea de zi propusa si durata de desfasurare a sesiunii extraordinare".

Presedintele Basescu a anuntat, dupa publicarea raportului CE despre Justitie, ca va convoca Parlamentul in sesiune extraordinara la inceputul lunii august, in primul rand pentru Legea ANI.

Seful statului a precizat ca propune ca pe ordinea de zi a sesiunii parlamentare extrordinare sa se afle Legea ANI, proiectul legii care prevede ca procesele sa nu mai fie suspendate in cazul in care sunt ridicate exceptii de neconstitutionalitate, precum si "legea micii reforme" in justitie, aflata pentru avizare la CSM.

Citeste si:
Traian Băsescu a cerut revizuirea sentinței prin care a fost...
Traian Băsescu a cerut...

Potrivit Constitutiei, Camera Deputatilor si Senatul se intrunesc in sesiuni extraordinare, la cererea Presedintelui Romaniei, a biroului permanent al fiecarei Camere ori a cel putin o treime din numarul deputatilor sau al senatorilor. Convocarea Camerelor se face de presedintii acestora.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.