Deputatii au dat marti vot final favorabil pentru Codul de procedura civila si cel de procedura penala, pentru varianta reexaminata a Legii ANI si pentru Legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonante in timpul vacantei parlamentare.

Beneficiind de sustinerea tuturor grupurilor parlamentare, proiectul Codului de Procedura Civila a fost votat marti cu 213 voturi pentru si o abtinere. Secretarul de stat in Ministerul Justitiei Rodica Constantinovici a apreciat ca proiectul Codului asigura accesul justitiabililor la mijloace si forme procedurale mai simple, dar si premisele pentru solutionarea corecta a cauzelor. De asemenea, sunt eliminate si cauzele care au condus la condamnari ale statului roman la Curtea Europeana a Drepturilor Omului. "Este o onoare si un privilegiu sa prezint rezultatul unui demers ambitios, important, dar si anevoios", a spus Constantinovici, apreciind ca este nevoie de un efort sustinut al tuturor celor implicati in sistemul judiciar pentru ca prevederile noului Cod sa-si atinga scopurile pentru care au fost adoptate, relateaza NewsIn.

Presedintele Comisiei juridice si coordonatorul subcomisiei parlamentare care s-a ocupat de Codul de Procedura Civila, deputatul Daniel Buda a salutat faptul ca parlamentarii subcomisiei au renuntat la patimile politice pentru scopul comun de reformare a dreptului civil romanesc. "Am avut intelepciunea sa depasim cultura politica a fiecaruia si sa dam Romaniei un Cod modern. Chiar daca uneori am fost trasi de ureche ca nu am lucrat suficient de repede, am lucrat sub imperiul necesitatii de a da un Cod bun", a spus Buda.

Si celalalt Cod, cel de procedura penala, a fost adoptat cu 212 voturi pentru, unul impotriva si trei abtineri. Plenul a fost de acord de altfel cu sapte amendamente formulate de Marton Arpad.

Alte amendamente sustinute de Marton Arpad vizau extinderea drepturilor judecatorului de drepturi si libertati. "In orice moment in care unul din drepturi este restrans sau se folosesc elemente specifice de urmarire penala trebuie sa fie cerut, de cel care coordoneaza urmarirea, acordul judecatorului de drepturi si libertati", a subliniat deputatul. Astfel, amendamentele sale, admise de plen, au instituit obligatia ca un judecator sa aprobe identificarea abonatilor la diverse servicii care sunt suspectati de pregatirea sau comiterea unei infractiuni si aprobarea aceluiasi judecator pentru ca o persoana sa predea anumite obiecte sau inscrisuri care pot constitui dovezi. De asemenea, Marton Arpad sustine ca judecatorul de drepturi si libertati trebuie sa-si dea acordul si pentru efectuarea de expertize ADN.

Citeste si:
Basescu a promulgat noua Lege ANI
Basescu a promulgat noua Lege...

De o larga majoritate a beneficiat si Legea privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice, de 210 voturi pentru, unul contra si o abtinere. Votul pe articole al noii legi ANI nu a fost precedat de dezbateri generale, grupurile parlamentare neexprimandu-si in plen pozitia fata de acest proiect. Astfel ca deputatii au ascultat doar opinia Comisiei juridice exprimata prin raportul lecturat de deputatul PDL Gabriel Andronache. Comisia juridica a Camerei Deputatilor a dat, miercurea trecuta, aviz favorabil cererii de reexaminare a Legii privind Agentia Nationala de Integritate. "Toate obiectiile presedintelui au fost insusite intocmai, si s-a amendat proiectul de lege conform observatiilor venite, inclusiv cea legata de introducerea, in declaratia de interese, a unei rubrici in care vor fi trecute toate contractele pe care demnitarul, sotul, parintii sau copiii majori le au cu statul", a spus Daniel Buda, presedintele Comisiei.

Citeste si:
"Martirul Basescu", felicitat de Ambasadorul SUA
"Martirul Basescu", felicitat...

Deputatii au adoptat marti si proiectul de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante in vacanta parlamentara, insa aplicarea sa depinde, in ce priveste capitolul Finante-Economie, de validarea, de catre Parlament, a membrilor Consiliului Fiscal. Legea privind abilitarea Guvernului de a emite ordonate in vacanta parlamentara a suscitat discutii in plen, viceliderul deputatilor liberali Eugen Nicolaescu semnaland ca Executivul nu va putea face rectificarea bugetara, asa cum se stipuleaza in actul normativ, pentru ca nu s-a infiintat Consiliul Fiscal. Legea de abilitare a beneficiat de sustinerea a 141 de deputati, 72 au fost contra, iar unul s-a abtinut.

Codurile de procedura si legea de abilitare pentru emiterea de ordonante de urgenta merg la promulgare. In schimb, reexaminarea legii ANI mai trebuie sa fie discutata si de Senat, Camera decizionala.

Citeste si:
PNL: Legea ANI e neconstitutionala
PNL: Legea ANI e...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.