Europarlamentarul Cristian Preda scrie pe blog ca invocarea articolului 53 din Constitutie pentru a justifica acordul cu FMI e "ingenioasa", dar risca sa declanseze o criza a regimului, deoarece Executivul e "asezat" sub spectrul unui cataclism natural.

"Invocarea articolului 53 din Constitutie pentru a justifica acordul cu FMI e ingenioasa, dar risca sa declanseze o criza a regimului. Un deficit poate fi considerat o sursa de instabilitate, inclusiv cronica. Dar nu orice criza cere masuri de exceptie. Cu atat mai putin o criza politica, determinata de fragilitatea coalitiei de guvernare", sustine eurodeputatul, citat de Agentia de presa NewsIn. [Cat ne-a costat regimul Basescu?]

"Daca articolul 53 devine parte a unei politici de austeritate, atunci regimul se erodeaza singur, pentru ca executivul e asezat sub spectrul unui cataclism natural. Acest fapt va radicaliza adversarii, care vor fi bucurosi sa slabeasca atat coalitia, cat si regimul", continua Preda. "Publicul descopera astfel inca o lacuna a textului de la 1991, revizuit in 2003", mai arata pedelistul.

Si opozitia, in special PSD, a criticat invocarea articolului 53 din Constitutie ca temei constitutional pentru reducerile de salarii, dar in special de pensii. Presedintele PSD Victor Ponta a declarat joi ca invocarea articolului 53 din Constitutie de catre Emil Boc ca temei pentru reducerea pensiilor si a salariilor este "absolut gresita si periculoasa, iar singura calamitate este chiar Guvernul Boc. Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, spune ca intentia anuntata de Emil Boc de a se prevala de articolul 53 din Constitutie pentru a recurge la suspendarea unor drepturi cetatenesti este "o gaselnita" menita sa ofere romanilor "securitate prin infometare", iar presedintele Senatului, Mircea Geoana, spune ca implementarea masurilor de austeritate in baza articolul 53 din Constitutie reprezinta o "bazaconie". [Iliescu: Boc foloseste "infometarea ca mijloc de asigurare a securitatii"]

Citeste si:
Ședinţă solemnă cu ocazia aniversării a 30 de ani de la adoptarea...
Ședinţă solemnă cu ocazia...

Premierul Emil Boc a explicat miercuri ca restrangerea unor drepturi, care reprezinta temeiul legal pentru reducerile de salarii si pensii, se va face pentru apararea securitatii nationale si a ordinii, in conformitate cu articolul 53 din Constitutie.

Intrebat la finalul sedintei Executivului, care este argumentul pentru care Executivul a decis restrangerea unor drepturi constitutionale, Emil Boc a declarat: "Ordinea publica si siguranta nationala (n.r. referirile din articolul 53 al Constitutiei la cele doua) ne permit sa facem acest lucru".

Potrivit articolului 53 din Constitutie, "exercitiul unor drepturi sau al unor libertati poate fi restrans numai prin lege si numai daca se impune, dupa caz, pentru: apararea securitatii nationale, a ordinii, a sanatatii ori a moralei publice, a drepturilor si a libertatilor cetatenilor; desfasurarea instructiei penale; prevenirea consecintelor unei calamitati naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav". De asemenea, legea fundamentala mai spune ca restrangerea poate fi dispusa numai daca este necesara intr-o societate democratica si ca masura trebuie sa fie proportionala cu situatia care a determinat-o, sa fie aplicata in mod nediscriminatoriu si fara a aduce atingere existentei dreptului sau a libertatii. [Compensatii pentru drepturile restranse de Guvern]

Citeste si:
Emil Boc, despre alegeri: „Românii sper să nu cadă în capcana PSD”
Emil Boc, despre alegeri:...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.