Politica 3 Iulie 2009 17:31
In prima sesiune din 2009, Parlamentul a votat bugetul, a elaborat doua din cele patru Coduri juridice, adoptate apoi prin asumarea raspunderii Guvernului, a asistat la trei discursuri ale presedintelui Basescu, si-a acuzat doi ministrii si a ajuns dusmanul numarul 1 al clasei bugetare.
Imparteala Bugetului si a ministrilor - 2 luni
  • 6 februarie - cele doua proiecte de buget au ajuns in Parlament la aproape o luna si jumatate dupa investitura Guvernului Boc. La bugetul de stat au fost depuse peste 3.000 de amendamente, dintre care 1.800 numai ale liberalilor.
  • 20 februarie - dupa multe zile de dezbateri de dimineata pana noaptea, o parte din liberali au batut palma cu pesedistii si pedelistii si, in schimbul promisiunilor ca vor primi bani pentru biserici si scoli.
  • 28 aprilie - parlamentarii au aprobat o rectificare bugetara, in urma careia alocarile de la bugetul de stat catre 53 de ordonatori principali de credite au scazut cu 1,827 miliarde de lei. Toate ministerele au pierdut bani, cu exceptia celui al Muncii.

Si problema ministrilor a fost una foarte dificila, cel mai greu mandat fiind a ministerului de Interne care a schimbat trei ministrii in decurs de numai cateva zile. Primul a fost Gabriel Oprea - demis, apoi Liviu Dragnea - a plecat dupa cateva ore de mandat, iar intr-un final vicepremierul Dan Nica si-a luat inima in dinti si a preluat el insusi functia de la Interne.

Dar problema ministerelor nu s-a terminat aici. Dupa ce multe voci spuneau ca ministrii alesi nu sunt tocmai potriviti, iata ca Guvernul ne demonstreaza exact acest lucru dupa ce, la doar 6 luni de la preluarea mandatului, are deja doi ministrii "anchetati": Ministrul Tineretului - Monica Iacob Ridzi (frauda si delapidare de fonduri) si Nicolae Nemirschi (fals in declaratii si frauda).


Asumarea Codurilor - 6 luni

  • 8 ianuarie - adoptarea Codurilor din Justitie a fost, in ultimele sase luni, unul din subiectele care au starnit aprige discutii intre partenerii de guvernare. Cel care a dat semnalul ca aceste legi sunt prioritati ale actualei coalitii a fost presedintele Traian Basescu, care declara pe 8 ianuarie ca decizia "provizorie" este ca Guvernul sa-si asume raspunderea in Parlament pentru Codul penal si cel civil, precum si pentru cele de procedura.
  • 15 mai - comisia a stabilit aceasta data ca termen limita pentru adoptarea Codurilor din justitie, insa nu a fost sa fie datorita amendamentelor.
  • 23 iunie - dupa multe lupte de genul "nu se mai impune asumarea raspunderii pe Coduri, aceasta devine arbitrara", "presedintele delireaza" sau "opriti Codurile", Guvernul si-a asumat in sfarsit raspunderea pe Coduri la sfarsitul lunii iunie, urmand ca cele de procedura sa fie discutate abia in toamna.


Basescu: Criza, NATO si cetatenia


9 martie - Seful statului a sustinut un discurs in Parlament, prilej pentru a transmite actualei majoritati sa transforme criza intr-o oportunitate de modernizare a statului. "O majoritate pentru modernizarea statului poate transforma criza intr-o oportunitate pentru Romania. Declansarea de catre Guvern a unui program accelerat de reformare a statului (....) poate fi sansa Romaniei de a iesi modernizata si implicit mai puternica din criza economica globala. O Romanie modernizata in perioada de criza economica va fi capabila sa-si reia cresterea economica accelerata imediat dupa ce efectele crizei globale vor fi depasite", a declarat presedintele.


Urmarea: Guvernul a declansat proiectul Prima Casa
  • 31 martie - la aniversarea a 60 de ani de la infiintarea NATO, presedintele a sustinut ca meritele aderarii Romaniei la structurile nord-atlantice pot fi impartite egal de partidele politice care au guvernat Romania si a vorbit si despre sansa Romaniei de a juca un rol activ in cadrul Aliantei.
  • 14 aprilie - al treilea discurs prezidential din Parlament a survenit evenimentelor din Republica Moldova. Basescu a solicitat atunci Guvernului sa adopte in regim de urgenta modificarea Legii cetateniei, astfel incat sa se faciliteze procesul de redobandire a cetateniei romane de catre romanii din Republica Moldova care si-au pierdut-o in mod abuziv.

Urmarea: La cateva zile de la discursul presedintelui, Guvernul a modificat Legea cetateniei, prin OUG. Potrivit ordonantei, care a fost adoptata de senatori, pe 9 iunie, persoanele care au pierdut cetatenia romana din motive neimputabile lor si descendentii acestora pana la gradul III pot depune cererea de redobandire sau acordare a cetateniei dupa obtinerea dreptului de sedere, fiind eliminat termenul de 4 ani de la data obtinerii acestui drept, conditie continuta in vechea forma a Legii cetateniei.


Bugetarii - intre lux si greve


Probabil cea mai mare "realizare" a Guvernului Boc o reprezinta faptul ca a reusit sa se transforme din "sursa de speranta" in "inamicul numarul 1 al bugetarilor".

Dupa ce inainte de alegeri, atat PSD cat si PDL acuzau Guvenul liberal pentru ca refuza majorarea salariilor profesorilor cu 50%, dupa obtinerea mandatului acestia si-au dat seama ca nici ei nu pot face o asemenea majorare, cu toate astea guvernantii au primit prime, iar "amicii" ministerelor, majorari salariale.

Pe langa asta, au iesit la iveala salariile de lux din ministere si alte institutii ale statului, au fost demisi directori, functionari si toate institutiile au fost supuse procesului de "deconcentrare" si politizare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.