Premierul Emil Boc a prezentat ieri seara, la asumarea raspunderii Guvernului pe Codurile Penal si Civil, principalele noutati din cele doua proiecte, mentionand introducerea unor noi infractiuni, reglementarea dreptului la viata, sanatate si demnitate si garantii suplimentare pentru clientii bancilor.
Boc a anuntat ca proiectul Codului Civil reglementeaza pentru prima data drepturi precum cel la viata, la sanatate, la integritate, la viata privata si la demnitatea persoanei, dar si respectul memoriei persoanei decedate.

Proiectul de Cod Civil legifereaza institutia logodnei, sotii vor putea opta pentru regimul comunitatii legale sau pentru separatia bunurilor, iar in ceea ce priveste divortul, Codul introduce doua noi proceduri de divort, mai rapide: divortul pe cale administrativa si cel prin procedura notariala - acestea fiind posibile doar daca sotii nu au copii minori si ambii sunt de acord cu divortul.

Noile norme mai prevad ca pot fi ipotecate si bunurile mobile, nu doar cele imobile, si sunt introduse noi tipuri de contracte speciale, precum contractele de comision, de consignatie, de expeditie, de transport, de agentie, de intermediere, de antrepriza, de depozit si cel hotelier. Sunt reglementate totodata distinct contracte specifice mediului bancar - contul bancar curent, depozitul, facilitatea de credit si inchirierea casetei de valori. Astfel, Codul introduce garantii suplimentare pentru clientii bancilor, cum ar fi obligatia de a informa clientul periodic cu privire la evolutia contului sau.

Pentru o serie de contracte sunt propuse solutii de protejare a partilor semnatare de eventualele abuzuri. Prin urmare, pentru contractul de locatiune se aplica titlul executoriu la expirarea termenului, fiind astfel reglementata situatia in care locatarul refuza sa restituie bunul dat in locatiune.

In ceea ce priveste proiectul Codului Penal, premierul a spus ca noul act normativ introduce o pedeapsa complementara - interzicerea dreptului de a se apropia de locuinta, de locul de munca, scoala sau de alte locuri unde victima desfasoara activitati sociale.

Proiectul reglementeaza totodata raspunderea penala a minorilor, prin aplicarea cu prioritate a masurilor educative neprivative de libertate, iar cele privative de libertate devin exceptii si se vor aplica doar pentru infractiuni grave sau pentru infractiuni multiple.

Actiunile de violenta domestica reprezinta circumstante agravante in cazul tuturor infractiunilor contra integritatii corporale si sanatatii, iar in ceea ce priveste infractiunea de intrerupere a cursului sarcinii s-a prevazut explicit nepedepsirea femeii insarcinate care comite aceasta fapta. Faptele de violenta asupra mamei pe durata sarcinii au fost incriminate, daca au condus la lezarea fatului, la vatamarea corporala sau la moartea copilului dupa nastere.

Potrivit unui sondaj IMAS, realizat in luna mai 2009, un procent de 80% din populatie nu cunoaste modificarile aduse de proiectele noilor Coduri in materie penala si civila.


Click aici pentru a citi in intregime NOUL COD CIVIL


Prin proiectul noului Cod Civil s-a urmarit crearea unui cadru legislativ modern, care sa raspunda nevoilor de reformare a institutiilor si sa reflecte realitatile si cerintele societatii romanesti actuale. Noul Cod Civil raspunde, in egala masura, exigentelor ce decurg din angajamentele asumate de Romania in cadrul procesului de integrare europeana si din statutul tarii noastre de stat membru in UE.

De asemenea, printre obiectivele noului proiect de lege s-a aflat si principiul reglementarii raporturilor de drept privat intr-un singur cod, prin incorporarea reglementarilor privitoare la persoane, relatiile de familie si relatiile comerciale, precum si la dispozitii de drept international privat. Totodata s-a urmarit si dezvoltarea mediului de afaceri, atat prin revizuirea reglementarii contractelor, cat si prin includerea reglementarii unor contracte specifice lumii bancare. Pentru prima data, in Codul Civil, s-a dorit reglementarea unor drepturi ce nu erau consacrate legislativ sau existau doar la nivel constitutional.

In cadrul dezbaterilor din Parlament, proiectul noului Cod civil a suferit o serie de modificari care au vizat aspecte precum regandirea dispozitiilor cuprinse in sectiunea referitoare la „respectul vietii private si al demnitatii persoanei” si „apararea drepturilor nepatrimoniale”, ca urmare a discutiilor cu reprezentanti ai societatii civile. Astfel, din proiectul initial au fost eliminate urmatoarele masuri pe care instanta le-ar fi putut dispune, la cererea persoanei ale carei drepturi nepatrimoniale au fost incalcate/amenintate, pentru restabilirea dreptului pretins: “sechestrarea, distrugerea, confiscarea sau retragerea din circulatie a bunurilor ori a mijloacelor care au servit sau au fost destinate sa serveasca la savarsirea faptei prejudiciabile” si “obligarea autorului, pe cheltuiala sa, la publicarea hotararii de condamnare sau la plata unei sume de bani in folosul unei persoane juridice fara scop patrimonial care desfasoara o activitate de binefacere”.

In ceea ce priveste, spre exemplu, divortul, acesta poate fi realizat cu acordul sotilor nu numai pe cale administrativa, ci si prin procedura notariala. De asemenea, perioada separarii a fost redusa de la 5 la 2 ani pentru ca aceasta perioada sa constituie motiv de divort. In timpul dezbaterilor parlamentare, a fost introdusa o prevedere prin care incheierea casatoriei intre persoanele de acelasi sex este interzisa in Romania, iar cele incheiate in strainatate nu sunt recunoscute. Potrivit proiectului, nu sunt recunoscute nici parteneriatele civile incheiate in strainatate, indiferent daca acestea au fost incheiate intre peroane de acelasi sex sau de sex opus.

Alte modificari vizeaza, spre exemplu, conditiile in care se poate realiza prelevarea de organe de la persoanele decedate (numai cu acordul scris, exprimat in timpul vietii, de persoana decedata sau cu acordul scris al rudelor).


Click aici pentru a citi in intregime NOUL COD PENAL


Proiectul noului Cod Penal simplifica reglementarile in domeniu, ceea ce va facilita aplicarea lor unitara si cu celeritate de catre organele judiciare. De asemenea, proiectul urmareste asigurarea satisfacerii exigentelor decurgand din principiile fundamentale ale dreptului penal consacrate de Constitutie si din pactele si tratatele privind drepturile fundamentale ale omului, la care Romania este parte. In acelasi timp, noul Cod Penal transpune reglementari adoptate la nivelul UE si armonizeaza dreptul penal material roman cu sistemele celorlalte state membre.

Proiectul noului Cod Penal cuprinde o reasezare in limite normale a tratamentului sanctionator. S-a pornit de la faptul ca, asa cum au demonstrat studiile realizate in ultimul deceniu, combaterea eficienta a criminalitatii depinde, in primul rand, de solutionarea cu celeritate a dosarelor si aplicarea sanctiunilor prevazute de legislatie.

Precizam ca proiectul Codului Penal trebuie corelat cu proiectul Codului de Procedura Penala, ceea ce va conduce la simplificarea procedurilor de judecata si scurtarea procesului penal. Spre exemplu, proiectul Codului de Procedura Penala prevede doar o singura cale de atac, spre deosebire de doua cai de atac prevazute in prezent.

In cadrul dezbaterilor din Parlament, nivelul sanctionator a fost in mare parte mentinut, dar a suferit si unele modificari in sensul cresterii sau reducerii pedepselor pentru anumite infractiuni. Astfel, au fost reduse limitele de pedeapsa pentru infractiuni precum: uciderea la cererea victimei; uciderea ori vatamarea nou-nascutului savarsita de catre mama; favorizarea faptuitorului; sustragerea sau distrugerea de probe ori de inscrisuri. Pe de alta parte, au fost majorate limitele de pedeapsa pentru anumite infractiuni, cum ar fi: infractiunile de coruptie (darea de mita, traficul de influenta, abuzul sau neglijenta in serviciu), tortura, camata, pornografia infantila. De asemenea, in privinta infractiunii de vatamare corporala, s-a revenit la sistemul de incadrare juridica a faptei in functie de numarul de zile de ingrijiri medicale.

Guvernul si-a asumat luni raspunderea pe cele doua Coduri, penal si civil, in doua sedinte succesive ale Parlamentului.


Contestatarii au amutit


Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat luni, pentru NewsIn, ca, pe continut, parlamentarii Uniunii nu au motive sa sustina o motiune de cenzura pe Coduri, alaturi de PNL, care are doar 93 de parlamentari, numar insuficient pentru depunerea unei motiuni de cenzura.

"Am declarat saptamana trecuta ca daca textul proiectelor de Coduri pe care Guvernul isi va angaja raspunderea coincide cu ce s-a convenit in Comisiile speciale, texte semnate de colegii mei, nu vom semna o motiune de cenzura. De data aceasta, guvernantii si-au respectat promisiunea", a afirmat Marko.

"In ceea ce priveste continutul, nu avem motive sa sustinem o motiune de cenzura", a adaugat presedintele UDMR. El a subliniat ca se mai ridica si chestiunea unei adoptari rapide a proiectelor, toate acestea fiind argumente pentru a nu le contesta.

PNL intentiona inaintarea unei motiuni de cenzura impotriva adoptarii responsabilitatii Guvernului pe Coduri, argumentand: "Consideram o bataie de joc fata de cetatenii romani ca doua acte normative care le afecteaza viata intr-o masura extrem de importanta sa fie adoptate in dispretul unei consultari publice, in dispretul societatii civile si al punctelor de vedere prezentate de societatea civila. Ca atare, consideram ca cele doua Coduri (…) nu trebuie adoptate in acest fel, iar PNL nu poate accepta dispretul Guvernului fata de opinia publica si fata de societatea civila”, a explicat Orban motivele nemultumirii PNL.

Refuzul UDMR de a se alatura motiunii spulbera visele liberalilor deoarece pentru depunerea unei motiuni de cenzura este nevoie de semnaturile a cel putin o patrime din numarul total al deputatilor si senatorilor. Astfel, din 334 de deputati si 137 de senatori, o patrime inseamna 118. Grupurile PNL aduna impreuna 93 de parlamentari, fiind necesare alte 25 de semnaturi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.