Din cei 66 de deputati care au solicitat cazare de la Parlament, cativa precum Eugen Badalan, PDL, Valeriu Zgonea, PSD, Eugen Nicolaescu, PNL, detin in proprietate un apartament in Bucuresti.

Probabil incercand sa evite scandalul de anul trecut cand s-a descoperit ca multi parlamentari primeau bani de cazare, desi erau proprietari in Bucuresti, in actuala legislatura, majoritatea deputatilor au evitat exemplul negativ dat de colegii lor mai vechi, transmite NewsIn.

Potrivit unei statistici pusa la dispozitie de Camera Deputatilor, dintre cei 66 de deputati care au cerut pana in acest moment cazare, doar trei figureaza cu cate o proprietate in Bucuresti.

De ce parlamentarii care detin proprietati in Bucuresti cer cazare de la Parlament? - spune-ti parerea pe forum!

Astfel, generalul Eugen Badalan, deputat PD-L de Braila, fostul sef al Statului Major, a depus cerere de cazare, desi in declaratia sa de avere figureaza ca detine, din 1999, un apartament in Bucuresti. El mai are in proprietate, prin sotia sa, un apartament in Braila si o casa de vacanta in Busteni, trecuta doar pe numele sau.

Secretarul Camerei Deputatilor ,Valeriu Zgonea, deputat de Dolj, detine un apartament in Bucuresti, cumparat prin credit in 2002, dar a depus si el cerere de cazare.

Fostul ministru al Sanatatii, Eugen Nicolaescu, figureaza si el in declaratia de avere cu un apartament in sectorul sase din 1981, dar la capitolul proprietar este indicata Omet Elena.

Deputatul PNL de Ialomita, Cristina Pocora, va sta si ea la hotel, insa pe declaratia sa de avere figureaza achizitionarea unui teren in Bucuresti si contractarea unui credit ipotecar pe care l-a luat in vederea construirii unei case.

Alti parlamentari detin proprietati in jurul Capitalei, dar au ales varianta hotelului, ei fiind perfect acoperiti de lege care spune ca alesul poate cere cazare daca nu are domiciliul in Bucuresti.

Printre aces,tia se afla Florian Anghel, deputat PD-L de Prahova, fost lider al PC, care se lauda cu trei case, doua in Campina si una in Voluntari, un apartament si o casa de vacanta, ambele in Navodari. Antochi Gheorghe, deputat PSD de Bacau, are si el o casa in Voluntari. Mircea Marin, deputat PD-L de Ilfov are un apartament si o casa in Pantelimon.

In noiembrie 2007 s-a iscat scandalul parlamentarilor chiriasi, deputatul Cozmin Gusa preluand informatii din presa si sesizand conducerea Camerei Deputatilor in legatura cu faptul ca mai multi colegi au incasat bani de chirie, desi detin imobile in Capitala. In prezent, statutul deputatilor si senatorilor prevede ca pot incasa banii de chirie acei parlamentari care nu au domiciliul in Capitala, fara sa mentioneze nimic despre situatia celor care, desi in acte figureaza cu domiciliul in alta localitate, au proprietati in Bucuresti.

Pe lista neagra a parlamentarilor chiriasi figura si deputatul PNL Dan Motreanu, care ulterior a depus o initiativa legislativa pentru reglementarea acestei probleme si a sustinut ca a donat banii incasati pentru modernizarea spitalului de copii Marie Curie. De altfel mai multi parlamentari aflati in aceeasi situatie au promis ca vor resitui banii incasati, desi nu au incalcat legea, fiind vorba doar de chestiuni de ordin moral.

Ce se intampla anul trecut: Noua deputati primesc inca bani de chirie desi au proprietati in Bucuresti

In cursul anului trecut insa, modificarile nu au trecut de comisii. In ianuarie 2008, parlamentarii din comisiile juridice din cele doua camere au aprobat doua propuneri legislative de modificare a Legii privind statutul deputatilor si senatorilor prin care se elimina dreptul alesilor de a incasa bani pentru chirie, in cazul in care detin imobile in Capitala si au drept de folosinta asupra lor. Cele doua proiecte, primul apartinand liberalului Dan Motreanu si cel de-al doilea liderilor PIN, Lavinia Sandru si Cozmin Gusa, au ajuns astfel, pentru intocmirea raportului, pe fond, la Comisia pentru statutul parlamentarilor, dar nu au mai ajuns in plen.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.