IPP a cerut clarificari Camerei Deputatilor in cazul a noua deputati ce primesc bani de chirie pentru cazarea in capitala, desi in declaratiile lor de avere se arata ca acestia detin locuinte in Bucuresti, potrivit NewsIn.
Conform estimarilor Institutului pentru Politici Publice, cazarea la hotel a unui deputat a costat 13.000 de euro in cursul anului 2007. In schimb, nu se cunosc sumele primite de fiecare parlamentar in parte pentru a-si inchiria o locuinta pe baza unor declaratii pe proprie raspundere a acestora. "In pofida insistentelor, IPP nu a primit acces la aceste declaratii, Camera Deputatilor invocand ca declaratiile pe proprie raspundere reprezinta un act privat, care se refera strict la persoana care face aceasta declaratie, documentul neputand fi dat publicitatii. Nici Senatul nu le-a pus la dispozitie sub acelasi motiv", se arata in studiul "Cheltuielile pentru activitatile parlamentarilor", dat publicitatii, astazi, de catre IPP.

Deputatii proprietari spun ca Regulamentul le permite sa primeasca bani de chirie

Actualmente, de cazare in afara hotelului beneficiaza un numar de 135 de deputati. Dintre acestia, situatia a noua dintre ei este neclara din moment ce primesc si bani, dar au si proprietati in Bucuresti, conform declaratiilor de avere. Este vorba de presedintele PC, Daniela Popa, Liviu Almasan, (PC), Dumitru Becsenescu (independent), Viorel Constantinescu (PD-L), Dragos Dumitriu (PC), Pavel Todoran (PSD), Valeriu Alexandru Ungureanu (PSD), Valeriu Zgonea (PSD), Gabriel Sorin Zamfir (PNL). Acestora li se adauga ministrii Cristian Adomnitei si Borbely Laszlo carora le-a fost decontata de catre Camera chiria, desi erau membri ai Guvernului. IPP a constatat ca alti parlamentari au renuntat la banii de chirie odata cu scandalul izbucnit pe aceasta tema la inceputul anului.

La Senat, 48 de senatori au beneficiat, permanent sau temporar, de bani pentru chirie, iar IPP a descoperit ca senatorul Ion Mihai Dumitrescu (PNL) a fost printre acestia, desi avea un apartament pe strada Mihai Bravu. In ultima sa declaratie de avere, apartamentul nu mai este mentionat, dar nici nu figureaza la capitolul bunuri instrainate. "Acest lucru ne indreptateste sa afirmam faptul ca aceste declaratii nu prezinta garantii suficiente privind transparenta averilor parlamentarilor", se arata in studiul mentionat.

In studiu sunt mentionate si trei cazuri de "baieti buni", parlamentari care au renuntat la banii de cazare imediat dupa ce au achizitionat o locuinta in Capitala. Este vorba de Tiberiu Barbuletiu (PNL), Ovidiu Branzan (PSD) si Renica Diaconescu (PNL).

In concluzie, IPP a constatat ineficienta procedurilor de control al averilor parlamentarilor datorata faptului ca declaratiile de avere nu au practic nici o valoare juridica. "Prin tot felul de tertipuri jenante-de tipul nedeclararii domiciliului, dar a inregistrarii cu nonsalanta a unor proprietati in declaratiile de avere-unii parlamentari continua sa incaseze banii de chirie chiar daca au trecute in declaratia de avere locuinte in Bucuresti. Date fiind aceste practici, solutia cazarii tuturor parlamentarilor la hotel merita reluata", conchid cei de la IPP.

Conform Statutului deputatilor si senatorilor, cazarea acestora se asigura in doua modalitati: fie locuiesc la hotel, caz in care Camerele platesc direct costurile, fie parlamentarului i se acorda o suma pentru chirie, pe baza unei declaratii pe proprie raspundere, echivalenta cu 70% din tariful minim practicat de unitatile hoteliere cu care Camera sau Senatul au contrat pentru cazare. Aceasta suma este calculata pe zi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.