La 10 ani de cand Marfa si banii, in regia lui Cristi Puiu, a dat startul prezentelor la Festivalul de la Cannes a unei noi generatii de cineasti, Les Films de Cannes a Bucarest (14 20 octombrie) ii celebreaza pe regizorii romani ai ultimului deceniu.

Sub titulatura "De la film de scoala, la film de Cannes", spectatorii sunt invitati sa (re)vada filmele cineastilor Cristi Puiu, Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu, Cristian Nemescu, Catalin Mitulescu, Radu Muntean, Andrei Ujica, si sa participe la discutii cu ocazia proiectiilor.

Fiecare dintre cele sapte zile ale festivalului va fi dedicata unui regizor roman, acestia urmand sa vorbeasca deopotriva despre filmele lor si despre prezenta la Cannes, precum si despre un titlu din selectia canneza din acest an.

Programul este adresat in mod special tinerilor si va fi organizat in parteneriat cu doua proiecte de educatie cinematografica: Cinema.edu si Education à l’image. Primul a debutat in primavara acestui an, la Noul Cinematograf al Regizorului Roman, si este destinat elevilor de toate varstele, iar cel de-al doilea este organizat de Ambasada Frantei, in parteneriat cu regizori romani si cu Festivalul NexT, pentru tineri cu varste cuprinse intre 14 si 18 ani, initiati in spiritul intelegerii cinematografului de autor, dupa un model de program scolar aplicat cu succes in Franta incepand cu anii ‘90.

Scurtmetrajele cineastilor romani
- in cele mai multe dintre cazuri filmele de absolvire a Universitatii de Arta Teatrala si Cinematografica „I.L. Caragiale” – vor fi proiectate inaintea celor de lungmetraj cu care au fost prezenti la Cannes, studentii scolilor de cinema avand ocazia sa discute cu autorii sau cu alti membri ai echipelor filmelor despre saltul de la scurtmetraj la lungmetraj si despre ce a insemnat participarea la Cannes in cariera fiecaruia.

Intrarea la proiectiile de film romanesc va fi libera, in limita locurilor disponibile.

  • La Noul Cinematograf al Regizorului Roman si Cinema Studio vor rula filmele:

• „Marfa si banii” (Cristi Puiu – Quinzaine des Réalisateurs, 2001), precedat de „Inainte de micul dejun”

„A fost sau n-a fost” (Corneliu Porumboiu - Camera d’Or, 2006) si „Pe aripile vinului”

„Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii” (Catalin Mitulescu – premiu de interpretare Un Certain Regard pentru Dorotheea Petre, 2006) si „17 minute intarziere”

• „4 luni, 3 saptamani si 2 zile” (Cristian Mungiu – Palme d’Or, 2007) si „Mana lui Paulista”

• „California Dreamin’ (nesfarsit)” (Cristian Nemescu + Marele Premiu Un Certain Regard, 2007) si „Poveste de la scara C”

Citeste si:
"Dupa dealuri", avanpremiera in cadrul Les Films de Cannes a Bucarest
"Dupa dealuri", avanpremiera...

„Marti dupa Craciun” (Radu Muntean – Un Certain Regard, 2010) si „Ea”

„Autobiografia lui Nicolae Ceausescu” (Andrei Ujica – selectia oficiala, in afara competitiei, Cannes 2010) si „2Pasolini”
Programarea detaliata a filmelor o puteti consulta, in curand, pe www.filmedefestival.ro.

  • Ca un program separat, va fi proiectata o selectie de scurtmetraje romanesti care au avut premiera la Cannes in ultimii 10 ani:

• „Trafic” (Catalin Mitulescu - Palme d’Or, 2004)

• „Calatorie la oras” (Corneliu Porumboiu – Premiul II Cinefondation, 2004)

• „Marilena de la P7” (Cristian Nemescu – Semaine de la Critique, 2006)

• „Megatron” (Marian Crisan - Palme d’Or, 2008)

Citeste si:
Les Films de Cannes a Bucarest dezvaluie filmul-surpriza
Les Films de Cannes a...

• „Interior, scara de bloc” (Ciprian Alexandrescu – Cinefondation, 2008)


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.