Presedintele polonez Lech Kaczynski a spus ca nu va ratifica Tratatul de la Lisabona decat daca Irlanda aproba textul intr-un nou referendum, potrivit unui interviu pentru AFP.

"Daca Irlanda ia o alta decizie, nu sub presiune, fara sa-si schimbe Constitutia, la fel ca cea care a fost luata, atunci Polonia nu va pune obstacole", a declarat liderul conservator, citat de NewsIn.

Presedintele a dat marti o noua lovitura Tratatului de la Lisabona, menit sa amelioreze functionarea UE, spunand ca refuza sa-l ratifice "deocamdata". Tratatul este deja amenintat dupa ce a fost respins de irlandezi intr-un referendum la 12 iunie. Irlanda este obligata de Constitutie sa supuna textul unui referendum.

Strategia principalelor membre UE este incheierea ratificarii tratatului in celelalte state, pentru ca Irlanda sa fie pusa in fata responsabilitatilor ce ii revin.

"A exercita presiuni poate duce la un efect contrar celui scontat", a avertizat presedintele polonez. "Motivatia mea este sa nu incalc principiul unanimitatii. Daca acum o tara este constransa, acest principiu nu mai exista. Daca acest principiu al unanimitatii este tratat cu seriozitate, atunci in acest moment si doresc sa sublinmez in acest moment, ratificarea este fara obiect, pentru ca nu ar avea ca efect intrarea in vigoare a tratatului", a explicat el.

"Semnatura mea nu ar duce la intrarea in vigoare a tratatului", s-a aparat presedintele in fata criticilor, care il acuza ca vrea sa agraveze criza europeana. "Nu am avut intentia de a stagna procesul de ratificare. Este rezultatul referendumului irlandez. Irlanda este o tara independenta, nu mare, dar independenta, iar poporul sau are dreptul de a lua decizia pe care a luat-o. Are si dreptul de a o schimba", a subliniat el.

Kaczynski a vorbit si despre o conditie interna a Poloniei pentru ratificare: votarea de catre Parlament a unei legi care sa ofere un drept sporit presedintelui asupra afacerilor UE. Guvernul liberal si proeuropean al premierului Donald Tusk este foarte rezervat cu privire la acest proiect. "Voi semna tratatul cand vom avea o legislatie corespunzatoare. Aceasta legislatie este si o conditie interna pentru ratificarea tratatului, chiar daca referendumul ar fi avut un alt rezultat".

Kaczynski nu a comentat direct declaratiile presedintelui francez Nicoas Sarkozy, care a spus marti ca nu-si poate imagina ca omologul sau "poate pune sub semnul intrebarii propria semnatura", dupa ce a semnat textul tratatului la Bruxelles si apoi la Lisabona.

"Raporturile mele cu presedintele Sarkozy sunt foarte bune", a spus el. Presedintele polonez a sugerat ca cei doi lideri s-ar putea intalni la Paris la 13 iulie la summitul de lansare a Uniunii pentru Mediterana. "Vom clarifica atunci unele chestiuni", a spus el.

Seful de stat polonez a mai declarat ca nu se teme de presiunile altor state din UE. "Chiar daca ma lovesc de frontul unit al celorlalte tari din UE, trebuie sa raspund la intrebarea 'ce trebuie sa fie UE in viitor'. O Uniune dominata de cei mai mari, in care cei mici nu au decat un rol complementar sau o Uniune democratica de 27 de tari si mai multe in viitor", a explicat el. Presedintele s-a aparat in fata afirmatiilor ca ar prefera Tratatul de la Nisa, in prezent in vigoare si foarte criticat pentru ca nu este adaptat unei Uniuni extinse. "Mi-a placut Tratatul de la Nisa, dar mi-am dat seama ca mentinerea sa era nerealista. Dorinta de schimbare in Europa a fost atat de puternica, incat a lupta impotriva ar insemna a lupta cu un ocean", a conchis el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.