Revolta Republicanilor impotriva mentinerii trupelor americane in Irak se pare ca are oarecare ecou asupra presedintelui Bush. Acesta intentioneaza sa lanseze o campanie in care va limita misiunile soldatilor americani in Irak, in cazul in care condittile de siguranta se vor imbunatati, informeaza jurnalistii de la „Washington Post” in editia de ieri.

Oficiali inalti din cadrul administratiei americane au inceput deja discutiile cu republicanii de seama ai Senatului pentru a ii pune in tema cu planurile presedintelui in ceea ce priveste aceasta campanie. De asemenea, oficialii administratiei americane ii asigura pe senatorii republicani ca planul presedintelui vizeaza intoarcerea in tara a soldatilor americani, in pofida declaratiilor sale facute acum jumatate de an, in care anunta marirea efectivului de trupe.

Casa Alba a avut in vedere aceasta campanie inca de la primele avertismente primite de la republicani, insa Bush a hotarat abia acum ca ar fi bine sa inceapa retragerea treptat, incepand chiar cu aceasta vara. De asemenea, presedintele american a decis sa lanseze un mesaj catre intreaga populatie americana si nu numai, pentru a arata ca impartaseste aceleasi obiective cu republicanii sau cu opinia publica din intreaga lume.

„Presedintele intelege ca poporul american este frustrat in aceasta privinta. De aceea, el are nevoie si doreste totodata sa arate tuturor ca impartaseste aceste frustrari cu poporul” a declarat un oficial al administratiei americane care nu a dorit sa-si dezvaluie identitatea pentru a evita sa dea o declaratie oficiala din partea presedintiei.

Pentru a pune in aplicare planul sau, Bush cere insa Congresului si societatii civile sa consulte raportul pe probleme din Irak, de saptamana trecuta si sa astepte apoi evaluarea finala din septembrie.

„Retragerea este un efect, nu o cauza” a mai comentat acelasi oficial al presedintiei.

Cu toate acestea, republicanii au declarat ca ei nu se vor arata multumiti daca Bush va schimba aspecte ale strategiei, in loc sa schimbe intreaga strategie. Astfel, intr-un discurs din cadrul Senatului, imdiat dupa intalnirea prezidentiala de ieri, John. W. Warner a sustinut ca aceasta situatie este fara precedent in Statele Unite si a amintit ca republicanii au cerut presedintelui Bush sa demonstreze progresele facute in Irak sau metoda prin care acesta va solutiona problema Irakului.

Aceasta chestiune politica stringenta vine pe fondul presiunii pe care Bush o resimte fata deresponsabilitatea de a-i lasa succesorului sau o situatie clara in ceea ce priveste zona de conflict, Irak. Astfel, chiar daca in urma cu 2 ani de zile, Bush declara ca nu se va multumi cu nimic mai putin decat victoria totala, se pare ca presedintele Americii va trebui sa se conformeze in a primi chiar mai putin decat atat.

Asadar, Bush a trasat liniile unui scenariu care sa vizeze data de 20 ianuarie, 2009, vreme in care actualul presedinte considera ca vor mai fi inca destule trupe americane in Irak, insa avand un cu totul alt rol. Astfel, daca totul va merge conform planului elaborat de catre Bush, trupele americane se vor diminua ca numar si nu se vor mai concentra in a lupta impotriva Al-Qaida, ci a pazi mai degraba granitele Irakului, aparandu-le cot la cot cu trupele irakiene, sub acordul Guvernului irakian.

Un mandat atat de scurt nu face decat sa readuca in discutie in decembrie de catre Grupul de Studiu irakian, condus de catre fostul secretar de stat, James A. Baker III si de catre fostul congresman, Lee H. Hamilton. Conformunui studiu al Pentagonului de anul trecut, trupele limitate ar putea insemna 120.000 de divizii in loc de 160.000, asa cum era gandit anterior, insa oficialii au anuntat ca se poate vorbi chiar si de 60.000 pana la 100.000 de efective pentru rezolvarea misiunii.

Presedintele Bush spera ca rezultatul final sa fie o situatie usor de acceptat de catre succesorul sau, chiar daca va fi vorba de un democrat care sa aiba o platforma de tip anti-razboi, insa care sa creada cu adevarat ca este necesara sustinerea unor trupe in regiune, in pofida presiunilor venite din partea societatii civile.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.