Pe fondul intensificarii discutiilor legate de necesitatea accelerarii operatiunilor de desfasurare in Europa a scutului american de aparare si de amanajare a bazelor SUA din Romania si Bulgaria, presedintele George W. Bush a avertizat ieri ca Washingtonul va raspunde cu "fermitate" daca Iranul isi va permite sa intervina in Irak. Tot ieri, presa occidentala dezvolta ipoteza avansata in ajun de publicatia scotiana "Sunday Herald", potrivit careia SUA va folosi bazele din Romania si Bulgaria pentru un atac impotriva Iranului in luna aprilie.

"Daca Iranul va ordona escaladarea actiunilor sale militare in Irak, in detrimentul trupelor noastre sau a populatiei nevinovate, vom raspunde cu fermitate", a spus liderul de la Casa Alba. in context, merita mentionata afirmatia fostului ambasador SUA la ONU, John Bolton, potrivit caruia americanii nu au interes in pastrarea unui singur Irak sau a trei Irakuri. "Daca vor fi un stat sau trei state, conduse de siiti sau de o coalitie, nu conteaza pentru noi", a subliniat Bolton. si tot ca detaliu demn de retinut pentru conturarea unui tablou cat mai complet al Orientului Mijlociu: "The New York Times" anunta ieri ca Iran si Arabia Saudita, adica un inamic si un prieten al SUA, se afiseaza ca mediatori in tentativele de a incheia un acord menit sa puna capat sangeroasei crize politice din Liban. Gest care poate nemultumi SUA.

Alimentarea avioanelor

intrebare: va fi sau nu Iranul pedepsit pentru atitudinea lui? Presedintele Bush a respins categoric scenariul unei invazii. Dar nimeni nu a evocat asa ceva. De la bun inceput a fost vorba de atacuri aeriene punctuale. tinte fiind siturile sensibile ale Iranului, acolo unde se presupune ca se produce uraniu imbogatit. S-a mai spus ca atacurile vor fi lansate din Israel. Dar este riscant. Vor fi, prin urmare, folosite bazele din Romania si Bulgaria. Pentru alimentarea avioanelor, sustin unii. Potrivit presei bulgare, primii soldati americani vor sosi la noul lor loc de dislocare incepand din luna martie.

Un simplu paravan

Fireste, toate speculatii legate de implicarea Romaniei si Bulgariei in noile planuri ale SUA de lupta impotriva terorismului pot fi nimic altceva decat parte a unei campanii de propaganda cu scopul de a abate atentia. Interesant este ca tot ieri, ziarele occidentale au abundat de articole care incercau sa acrediteze ideea ca regimul presedintelui Mahmoud Ahmadinejad nu mai are mult de trait. Ca elita politica a tarii este nemultumita de politica sefului statului. Ca populatia este foarte nemultumita de nivelul de trai. Ca liderii regionali sunt nemultumiti de tensiunile generate de comportamentul lui Ahmadinejad. Se pregateste, oare, o inlaturare a acestuia de la putere? in acest caz, celelalte zvonuri nu sunt decat paravan in spatele caruia se deruleaza adevaratele "manevre politice".


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.