O inalta oficialitate de la Ministerul de Externe al Statelor Unite a explicat mai in detaliu, intr-un interviu acordat BBC, noile planuri americane de reconstructie in Irak, in zonele cel mai grav afectate de violente

Ambasadorul David Satterfield a spus ca in planurile anterioare nu s-a reusit mentinerea unei prezente militare, in zonele respective, pe o perioada destul de lunga pentru a permite realizarea reconstructiei.

Se incurajeaza initiativele economice locale

"Statele Unite incearca sa treaca de la marile proiecte de reconstructie in Irak la initiative economice cu un caracter mai local".

"Parte a noii strategii a presedintelui Bush pentru Irak urmeaza sa fie destinate resurse suplimentare crearii de locuri de munca pe plan local, un factor de atragere a tinerilor irakieni, care sa fie convinsi astfel sa renunte la ideea inrolarii in militii sau intrarii in vreo grupare insurgenta", a spus David Satterfield.

El a mai declarat insa ca in zonele cel mai greu lovite de violente, initiativele economice trebuie sa mearga mana in mana cu noile planuri de securitate ale presedintelui, planuri care implica desfasurarea a inca 20.000 de militari.

"in privinta acestor activitati economice avem un plan ambitios, asa cum au si irakienii, dar el este legat de cea de-a treia faza a planului de securitate la Bagdad", a spus ambasadorul.

El a explicat ca primele doua faze constau in securizarea si mentinerea controlului asupra zonelor in care se va trece apoi la faza constructiei.

Schimb de replici cu Iranul

Planurile americane de reconstructie par sa fi intrat in atentia ambasadorului Iranului la Bagdad, care a declarat ziarului New York Times, la sfarsitul saptamanii trecute, ca tara sa este gata sa joace "un rol major" in reconstructia Irakului, si chiar va crea o banca iraniana in Irak.

Ambasadorul Satterfield a salutat orice fel de ajutor "constructiv" venit de la vecinii Irakului.

El a spus totusi ca Iranul ar putea face mai mult in privinta ajutorului, punand capat sprijinului acordat militiilor siite, pe care Washington-ul le acuza ca primesc instruire si arme de la Teheran.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.