Razboiul din Liban si violentele din Irak au aruncat in clocot Orientul Mijlociu. Unda de soc s-a simtit pina in SUA, influentind decisiv alegerile. Europa a fost si ea zguduita de un razboi rece energetic, cu Rusia.

1 ianuarie: Europa, la mina Rusiei

La 1 ianuarie 2006, Gazprom a sistat livrarea de gaz catre Ucraina, intr-un gest care a fost interpretat drept o condamnare de catre Kremlin a "Revolutiei Portocalii". Deoarece majoritatea conductelor care alimenteaza Europa cu gaz trec prin Ucraina, acest gest a avut si rolul de a demonstra Europei ca sta la mina Rusiei in ceea ce priveste alimentarea cu energie. Gestul Moscovei a determinat o preocupare crescinda a UE fata de siguranta energetica.

4 ianuarie: Ariel Sharon, in coma

O hemoragie cerebrala il trimite in coma pe premierul Israelului, Ariel Sharon, la inceputul lunii ianuarie, chiar inainte de alegeri. Locul sau, in fruntea nou createi formatiuni Kadima, este luat de Ehud Olmert, care cistiga alegerile din martie si preia postul de premier.

Ianuarie: Hamas preia puterea

In premiera, alegerile democratice aduc la putere o miscare terorista. Miscarea Hamas a cistigat majoritatea in alegerile legislative palestiniene, formind guvernul Autoritatii Palestiniene sub conducerea lui Ismail Haniyeh. Gruparea, considerata terorista de SUA, UE si Israel, refuza recunoasterea Israelului si a acordurilor anterioare cu acest stat si renuntarea la violenta.

Februarie: Irak, razboi civil

Bombardarea, in luna februarie, a moscheii Al Askari din orasul Samarra, unul dintre locurile sfinte pentru siiti, a acutizat conflictele interconfesionale din Irak, dintre siiti si sunniti.

Mii de persoane sint ucise lunar in atentate cu bomba sau in confruntari armate: numai in luna iulie au fost omoriti 3.438 de irakieni in astfel de confruntari.

4 iulie: Au construit America

De Ziua Nationala a SUA, mai bine de un milion de americani, multi dintre ei imigranti din America Latina, au protestat in marile orase ale SUA, organizind si un mars spre Washington amintind de cel al lui Martin Luther King jr. Ei au protestat fata de deciziile administratiei Bush de a inaspri conditiile de primire a imigrantilor si de a construi un zid la granita cu Mexicul.

12 iulie: Razboi in Liban, victorie siita

Conflictul din sudul Libanului a izbucnit intre militiile siite Hezbollah si armata israeliana la 12 iulie 2006, cind siitii (sprijiniti de Iran si Siria) au rapit doi soldati israelieni si au ucis alti trei. 1.400 de persoane au fost ucise, in mare parte civili libanezi, pina la 14 august 2006, cind a intrat in vigoare armistitiul sustinut de ONU. Ascensiunea liderului Hezbollah Hassan Nasrallah scoate in evidenta tendinta de crestere a influentei siite, in detrimentul sunnitilor, in regiune.

31 iulie: Castro, o disparitie simbolica

Dupa 48 de ani de sefie neintrerupta, Fidel Castro a cedat, in august, puterea fratelui sau, Raul, ducind la aparitia unui val de scenarii: ca Fidel e mort, ca are cancer, ca nu va mai reveni niciodata in fruntea Cubei, ca, din contra, starea sa se amelioreaza. Anul 2007 va contura orientarea viitoare a Cubei: reformatoare sau neocastrista.

9 august: Complot transatlantic

Oficialitatile britanice au descoperit un complot terorist de a detona explozibili lichizi la bordul unor avioane ce efectuau curse intre Marea Britanie si Statele Unite. 24 de suspecti au fost arestati pentru complot, iar masuri de securitate sporite au fost impuse imediat, cauzind haos pe aeroporturile britanice. La nivel european au fost adoptate ulterior masurile privind interdictia de a transporta lichide in bagajul de mina.

9 octombrie: Testul nuclear al lui Kim

Desi succesul testului nuclear efectuat in octombrie a fost pus la indoiala, scena internationala a trebuit sa ia act de aparitia celui de-al noualea membru al clubului nuclear. Dezaprobarea unanima a gestului Phenianului si sanctiunile comerciale ulterioare au constituit pentru programul nuclear al Iranului un barometru al atitudinii marilor puteri.

5 noiembrie: Saddam, condamnat la moarte

Fostul presedinte irakian Saddam Hussein a fost condamnat la moarte prin spinzurare, pentru uciderea a 143 de siiti din Dujail, ca razbunare pentru organizarea unui complot impotriva sa. Apelul lui Saddam Hussein a fost respins la 26 decembrie, ceea ce inseamna ca dictatorul trebuie, conform legii irakiene, sa fie executat in cel mult 30 de zile.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.