Rusia, ultima mare putere economica a lumii, care nu face parte din Organizatia Mondiala a Comertului (OMC) a facut duminica un mare pas spre intrarea ei in acest templu al liberului schimb, semnand un acord bilateral cu SUA. Evenimentul a avut loc la Hanoi, cu prilejul Forumului Asia-Pacific (APEC).

Summit anual APEC si-a incheiat lucrarile in capitala Vietnamului cu o pledoarie in favoarea relansarii negocierilor privind comertul mondial, afisand o unanimitate care a contrastat cu dificultatile intampinate de acest bloc regional in dosarul nord-coreean.

Dupa cum relateaza agentiile internationale de presa, toate intalnirile de lucru au fost dominate de cele doua mari obsesii ale celor 21 de membri ai APEC: reducerea barierelor vamale din interiorul OMC si amenintarile generate de testul nuclear realizat de regimul de la Phenian la 9 octombrie. Dar, daca in chestiuni strict economice documentul adoptat in finalul intalnirii la nivel inalt a trasat cateva directii concrete de colaborare si de actiune, in cazul nord-coreeniilor, textul dedicat subiectului a fost redactat, potrivit analistilor, intr-un limbaj mai degraba timid decat categoric.

Declaratia semnata inclusiv de presedintii SUA, Rusiei si Chinei, George Bush, Vladimir Putin si Hu Jintao (foto sus) exprima "puternica ingrijorare" a comunitatii internationale, legata de ambitiile nuclare ale Coreii de Nord si cheama la reluarea negocierilor. Printre altele, suse diplomatice de la Moscova anuntau ieri ca discutiile ar putea reincepe in prima decada din decembrie. A fost insa nevoie de doua zile pentru ca participantii la Forumul de la Hanoi sa convina continutul documentului, care nu figureaza in comunicatul final si care a fost citit de presedintia vietnameza a summitului.

Alte doua batalii

Cat priveste acordul dintre SUA si Rusia, textul de 800 de pagini a fost semnat de reprezentantul american al comertului, Susan Schwab si de ministrul rus al dezvoltarii economice, German Gref. Acordul, negociat din 1994 ridica ultimele obstacole din calea aderarii Moscovei la OMC. "Fara nici o indoiala, acest acord este foarte important pentru intrarea Rusiei in economia mondiala", estima Gref. "Cine a castigat? Invingatoare au iesit, intr-un final, toate intreprinderile din Rusia, dar si din SUA. indraznesc sa spun ca acest acord este unul al unor adevarati parteneri", a adaugat oficialul rus, subliniind, de asemenea, ca semnarea documentului nu este "consecinta a infrangerii suferita de republicani in alegerile pentru congres.

Actul semnarii nu inseamna insa transarea definitiva problemei. Acordul trebuie supus acum ratificarii de catre Congresul SUA. Altfel spus, dupa sapte ani de negocieri, cu suisuri si coborasuri de-a dreptul spectaculoase, Rusia mai are inca doua batalii de castigat - cu cenatul si Camera reprezentantilor, controlate acum de democrati, cunoscuti pentru pozitiile lor mai protectioniste decat guvernul Bush.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.