Trupele israeliene au intrat ieri pe teritoriul Libanului, cu intentia declarata de a elibera "cu orice mijloace" doi soldati rapiti in ajun de gruparea radicala Hezbollah.

Gest pe care premierul israelian, Ehud Olmert, l-a calificat "un act de razboi". El a promis ca "Liban va plati pentru fapta lui". Astfel, dupa o tentativa esuata de impacare, in Orientul Mijlociu a inceput un conflict armat de amploare, in care, potrivit prognozelor pesimiste ale analistilor, ar putea fi atrase, alaturi de Liban, autoritatea palestiniana si Israel, alte state vecine si, in primul rand, Siria.
"E vorba de un act de razboi comis de Liban impotriva statului Israel pe teritoriul sau suveran", a zis premierul Olmert la conferinta de presa organizata dupa revendicarea de catre Hezbollah a rapirii celor doi militari ai Tsahal. El a convocat o reuniune de guvern pentru a analiza riposta armatei israeliene, care, a avertizat el, "va fi dureroasa si de mare anvergura". In opinia lui Olmert, regimul de la Damas, "din care Hezbollah face parte, incearca sa arunce in aer stabilitatea regionala. Liban este responsabil si Liban va trebui sa suporte consecintele acestor actiuni", a adaugat premierul israelian.

Orice mijloace

De fapt, fortele terestre israeliene au patruns deja in forta in Libanul de sud. Doi civili libanezi au fost ucisi si alti cinci raniti de loviturile aeriene israliene. Potrivit postului de televiziune, rezervistii unei divizii de infanterie au fost, de asemenea, mobilizate, ceea ce indica pregatiri in vederea lansarii unei masive operatiuni in Liban, pentru a-i gasi pe cei doi soldati, in timp ce alta ofensiva era in curs de derulare pentru recuperarea unui al treilea militar captiv in Fasia Gaza, de aceasta data. In acest context, ministrul israelian al apararii, Amir Peretz, a declarat ca "Israel se considera liber sa foloseasca mijloacele pe care le va considera necesare". In replica, Hezbollah a lansat, in cursul diminetii de ieri, o serie de atacuri cu armament greu impotriva pozitiilor militare israeliene si a localitatii Shlomi, provocand moartea a trei persoane si ranirea altor opt. Potrivit televiziunii Al-Djazira, sapte soldati isralieni si-ar fi pierdut viata. Natiunile Unite si SUA au cerut Hezbollah sa-i elibereze pe cei doi militari ai Tsahal.

O mana de ajutor

Intrebarea care se pune este ce va face Siria. Pentru ca, estimeaza expertii, in cazul unei inrautatiri a situatiei, Damasc nu poate ramane indiferent. In primul rand, deoarece, dupa cum se spune, Hezbollah este finantat de Liban. Pe de alta parte, este foarte posibil ca insusi Libanul, pentru care Israelul nu poate fi considerat prieten, sa solicite implicarea Siriei. Dupa deceniile de ocupatie siriana, Libanul se va simti mai in siguranta cu o mana de ajutor intinsa de Damasc. Oricum, si fara Siria, Orientul Mijlociu clocoteste.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.