In Franta, pozitia Primului ministru, Dominique de Villepin, este slabita pe zi ce trece.

Dupa esecul de a impune legea primului contract pentru tineri, el este acum acuzat ca ar fi folosit institutiile statului pentru a-si ponegri rivalul: ministrul de interne, Nicolas Sarkozy. Ce sanse are premierul de Villepin sa-si continue mandatul pana la alegerile generale de anul viitor?

Lipsa de credibilitate
Conform ultimului sondaj de opinie sustinerea premierului de Villepin a scazut la 20%. El este atacat zilnic de presa, iar la interpelarile parlamentare i-au cerut demisia atat parlamentari de stanga, cat si din tabara sa, de dreapta. Credibilitatea sa politica a fost distrusa de incapacitatea de a-si tine promisiunea de a impune o noua lege a muncii pentru tineri, de a reduce substantial somajul si de a impulsiona economia care stagneaza. Acum incearca sa-si curete numele de acuzatiile ca ar fi conspirat sa-l ponegreasca pe rivalul sau, ministrul de interne Nicolas Sarkozy.

Premierul este acuzat ca s-ar fi folosit de o ancheta intr-un scandal de coruptie privind un contract de vanzare a unor vapoare Taiwanului pentru a arata ca domnul Sarkozy ar fi primit mita.

Acuzatii false
Scandalul dateaza de acum doi ani, cand au aparut acuzatii anonime la adresa lui Nicolas Sarkozy si a altor politicieni, potrivit carora acestia ar fi detinut conturi anonime in banci din Luxemburg, sau ca ar fi legaturi cu vanzarea unor fregate militare catre Tauiwan in 1991 - o operatiune comerciala in care s-a dovedit folosirea de mita. Toate invinuirile la adresa domnului Sarkozy s-au dovedit false, iar acesta a cerut o investigatie oficiala acuzandu-si colegii de cabinet ca au declansat o campanie la adresa sa pentru a-l opri sa intre in cursa prezidentiala.

Dominique de Villepin respinge cu hotarare acuzatiile si spune ca "nimic nu ma va opri sa-mi fac datoria de prim ministru si sa servesc poporul francez". Domnul de Villepin este considerat favoritul presedintelui Chirac ca succesor al sau la Palatul Elysee.
‘’Curtarea’’ dreptei nationaliste?

Nicolas Sarkozy, pe de alta parte, a promis o schimbare totala a politicilor din era Chirac si - din nou - pare sa fi iesit castigator, intrucat se bucura momentan de sustinerea francezilor, gratie noii sale politici de imigratie care impune reguli mai aspre. Proiectul domnului Sarkozy inaspreste conditiile de intrare in Franta si permite Frantei sa aleaga pe cine primeste.

Proiectul cere noilor veniti sa invete limba si cultura franceza si ii favorizeaza pe cei cu calificari inalte, in dauna celor mai putin pregatiti. Ministrul de Interne spune ca aceasta politica ar fi corecta si ca ar veni in intampinarea teme-
rilor legate de un posibil val de muncitori straini. Mai multi reprezentanti ai bisericilor Catolica si Ortodoxa au atras insa atentia ca legea este discriminatorie pentru cei saraci si fundamental necrestina.

GENERALUL DIN UMBRA
Scandalul a generat un adevarat soc la Paris, dar presa franceza a scos marti la lumina si oarecare legaturi cu Bucurestiul. Generalul francez despre care se spune ca ar fi primit dispozitii sa fabrice un dosar compromitator pe numele ministrului de Interne a efectuat o misiune in Romania, de unde a plecat destul de sifonat. Generalul Philippe Rondon este banuit ca ar fi primit ordin de la presedintele Chirac, prin intermediul lui Dominique de Villepin, sa fabrice un dosar compromitator pe numele ministrului de Interne.

Generalul neaga ca ar fi primit vreodata ordin sa ancheteze oameni politici. In ianuarie 2004, cand ar fi fost declansata afacerea, Rondon era reponsabil in serviciile secrete si se intalnea des cu Dominique de Villepin, pe atunci ministru de Externe. Desi personaj de culise, generalul Rondon nu este un necunoscut nici in Romania. In anii 60 a efectuat o misiune la Bucuresti de unde s-a intors cu o tinichea, de coada: a fost banuit ca ar fi intrat in legatura cu securitatea romana. In cursul misiunii, a lipsit o noapte intreaga de acasa, pe motiv ca si-ar fi ratacit cheile apartamentului.

La momentul respectiv s-a presupus insa ca ar fi intrat in contact cu politia secreta romana. Rondot a fost consilier pentru probleme de securitate al mai multor ministri socialisti francezi si apoi al actualului ministru al apararii, Michele Alliot-Marie. Vorbitor de mai multe limbi, printre care germana, rusa, engleza, araba si romana, generalul Rondon a devenit un expert in pro-
blemele lumii arabe.

De altfel, contactele lui in aceasta zona l-au facut sa joace un rol important in eliberarea mai multor ostatici francezi in Irak, printre care Florence Aubenas, Christian Chesnot si Georges Malbrunot.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.