Intre timp, din Rusia si Ucraina au sosit relatari contradictorii privind asa numitul "razboi al gazelor" dintre cele doua tari, iar termenul de rezolvare a disputei se apropie vertiginos. Ucraina beneficia de gaz mai ieftin, fiindca taxele pe care le-ar putea percepe pentru tranzitul gazelor rusesti pe teritoriul sau se scadeau din pret. Acum, insa Rusia ii cere Ucrainei sa plateasca pretul pietei amenitand ca, in caz contrar, va sista livrarile de gaz.
Ministrul ucrainean al energiei, Ivan Plachkov, a fost citat cu o declaratie potrivit careia s-ar fi ajuns la un acord cu furnizorul rus, Gazprom, ca preturile la gaze sa se mareasca in etape. A fost, de la inceputul disputei, principala cerere a partii ucrainiene, care a acceptat sa plateasca mai mult dar in mod esalonat.
Cateva ore mai tirziu, un purtator de cuvant al Gazprom a dezmintit insa relatarea ca s-ar fi ajuns la un acord.
O criza tot mai acuta
Sugestiilor facute de partea ucraineana, care considera ca ar avea dreptul de a se sluji de 15 la suta din gazele destinate altor tari, occidentale, Gazprom le-a raspuns taios: daca Ucraina ar face asta, ar fi vorba de furt. La 1 ianuarie, Gazprom a amenintat ca va taia complet alimentarea cu gaze a Ucrainei iar partile par a fi inca departe de o rezolvare a disputei.
Ucraina mai are o parghie de actiune si anume obiectivele militare rusesti din Ucraina. Disputa asupra gazelor are un caracter exemplar, in contextul celorlalte tensiuni in relatiile Rusia Ucraina - tensiuni care au in centru aspiratiile Ucrainei de a intra in NATO si UE. Si, chiar daca razboiul gazelor va lua sfarsit pana la 1 ianuarie, celelalte probleme nu vor disparea.
Despre autor:
Sursa: Bbc.co.uk
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Laboratorul universitar care va pregăti viitorii experți în energie regenerabilă
Sursa: green.start-up.ro
-
Self scan la Lidl: Va renunța retailerul la casele de marcat tradiționale?
Sursa: retail.ro
-
Putinică, Microsoft: Cum lucrezi? Îmbrățișezi tehnologia sau te speli pe mâini?
Sursa: start-up.ro
-
Care este onorariul artiștilor din România pentru concerte. Cântăreața cu...
Sursa: kudika.ro
-
Lasă-i să te judece! Lasă-i să zică ce vor! Mergi pe drumul tău cu sufletul...
Sursa: garbo.ro
-
Primul AI din UE pentru fonduri europene
Sursa: futurebanking.ro
-
Top 20 joburi pe care ChatGPT 4 le va „fura” de la noi
Sursa: wall-street.ro