Evenimentul a avut loc la sfarsitul saptamanii trecute, dar abia ieri a fost facut public. Cat a stat Porter Goss la Kiev, nu se stie. In orice caz, intrevederea cu presedintele Viktor Iuscenko a fost scurta. Oficial, s-a vorbit despre lupta impotriva terorismului. Dar contextul intern si international ne duce cu gandul la alte subiecte, de importanta pentru cele doua parti: jocurile electorale din Ucraina in ajunul parlamentarelor si al intrarii in vigoare a reformei constitutionale, "razboiul gazelor naturale" din relatiile cu Rusia, scandalul centrelor de detentie ale CIA din Europa.

Interesant este ca, inainte sau dupa Kiev, directorul CIA a dat o fuga si in Kazahstan, o importanta veriga a spatiului central-asiatic, dar si pion major al spatiului politic numit CSI. Partener privilegiat al Moscovei, Kazahstanul pare sa promoveze o linie independenta in fostul perimetru sovietic, initiind crearea unei uniuni a tarilor regionale si semnand recent cu autoritatile Chinei un acord privind realizarea unui nou coridor de transport al petrolului, demers supranumit "proiectul secolului". In plus, Kazahstanul este unul dintre furnizorii de gaze naturale ai Ucrainei, colaborare care scartaie in ultimul timp, Almata cerand nu doar preturile de piata, dar conditionand incheierea unui nou contract de achitarea vechilor datorii (400 milioane dolari).

Dupa Rice

In absenta unor date oficiale, se poate, prin urmare, specula in privinta temelor abordate de Goss si Iuscenko. In ultima instanta, aceasta "lupta impotriva terorismului" implica atatea aspecte si interpretari, incat aproape orice manevra, orice decizie poate fi pusa in slujba acestui nobil angajament. Mai ales cand este vorba de resurse energetice. Alt detaliu major: Goss a ajuns la Kiev la numai doua saptamani de la vizita secretarului de stat Condoleezza Rice. La acea data, gazdele au incercat, potrivit presei, sa-si convinga oaspetele sa intervina in disputa lor cu Moscova in chestiunea tarifelor la importurile de gaze naturale din Rusia. Se zice ca Rice a evitat sa se implice.

Oricum, cateva zile mai tarziu, Departamentul de stat publica un comunicat ce sublinia ca respectiva chestiune tine strict de raporturile bilaterale. Lucrurile au evoluat intr-o directie periculoasa, lucrurile agravandu-se dupa esecul de luni al premierului ucrainean, Iuri Ehanurov. Pentru ca ieri, de la Kiev, sa curga tot felul de informatii oarecum contradictorii.

Mai intai, Ehanurov a iesit la rampa afirmand ca Ucraina se poate descurca si fara gazele rusesti. A venit apoi randul lui Iuscenko sa-si exprime punctul de vedere. Declarand ca nu intelege cum de s-a ajuns la preturile solicitate de Gazprom (220-230 dolari mia de metri cubi, de la 50 cat se achita in prezent si de la 160 prima propunere) si a intrebat, retoric, de ce Rusia nu ar cere 700 de dolari.

Revenind, Ehanurov a amenintat ca va da Rusia in judecata daca Gazpromul va revizui contractul la livrarile si tranzitul de gaze naturale. Cand situatia parea ca tinde sa scape de sub orice control, tot Ehanurov a anuntat ca autoritatile de la Kiev sunt dispuse sa accepte oferta concernului rus. Uf, cam prea mult suspans in aceasta poveste dominata de orgolii!

Scenarii nedorite

Dar ce rol are Goss aici? ar putea striga unii. E posibil ca Iuscenko sa fi avut nevoie de un sfat. Poate au fost convenite niste scenarii care reclamau o aprobare speciala. Poate Iuscenko i-a transmis sefului CIA o parte din secretele militare ale Rusiei, asa cum a amenintat recent liderul de la Kiev. In alta ordine de idei, pana la intrarea in vigoare a reformei politice, in virtutea careia Ucraina devine republica parlamentara, mai sunt 10 zile. Conform sondajelor de opinie, dupa legislativele din martie, configuratia politica a Radei supreme, care va putea forma viitorul guvern, se va schimba in favoarea actualei opozitii. Nu este exclus, prin urmare, ca Ucraina sa alunece din nou in aria de influenta a Moscovei. Ceea ce nu corespunde planurilor SUA in privinta Ucrainei.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.