Parlamentul European a aprobat rezolutia privind libera circulatie a muncitorilor romani si bulgari in UE, care a fost initiata de grupurile socialistilor si popularilor din PE si s-a bucurat de sustinerea tuturor formatiunilor politice importante din legislativul european.

Rezolutia cere Comisiei Europene eliminarea masurilor tranzitorii de restrictie a dreptului la munca pentru romani si bulgari, precum si stabilirea unui set clar de indicatori si criterii, in baza carora sa analizeze notificarile pe care le primeste din partea statelor membre, cu privire la prelungirea pentru inca 2 ani a masurilor de restrictie, potrivit MEDIAFAX.

Documentul adoptat in PE mai subliniaza ca aceste masuri tranzitorii sunt derogari de la principiul libertatilor fundamentale din Tratatul Constitutional si reprezinta solutii contraproductive pentru piata muncii.

Initiatorii cer statelor membre care mentin restrictiile sa vina si sa explice foarte clar si transparent pe ce isi bazeaza deciziile, intrucat, sustin acestia, argumentele inaintate pana acum sunt contrazise de realitate.

  • Mentinerea restrictiilor pe piata muncii UE, fara justificare

"Mentinerea restrictiilor pe piata muncii UE nu are justificare!
Mobilitatea lucratorilor in interiorul Uniunii nu trebuie sa mai fie considerata o amenintare la adresa pietelor interne ale muncii" - a afirmat in plenul Parlamentului European miercuri seara, eurodeputata romanca Renate Weber (PNL), purtatoarea de cuvant a grupului ALDE in materie de libertati civile.

"Intr-o Uniune la a carei temelie sta libertatea de miscare, cetatenii romani si bulgari sunt tratati ca cetateni de rangul doi.
De la aderarea la Uniunea Europeana si pana acum am acceptat restrictiile pe care unele state ni le-au impus, invocand argumente de ordin economic, in spatele carora de multe ori s-au aflat mai ales calcule politice. Din 2012 insa, restrictiile pot fi prelungite numai daca pe piata muncii din acele tari au loc "perturbari grave", a continuat aceasta.

In aceste conditii, Renate Weber a solicitat Comisiei Europene sa propuna criterii clare si transparente pentru evaluarea cererilor de prelungire sau de reintroducere a masurilor restrictive.

  • Prezenta romanilor in Spania a avut un impact pozitiv

Noi analize ale Comisiei au aratat ca, de fapt, prezenta romanilor si a bulgarilor in economia unor state ca Spania sau Italia nu doar ca nu a avut un impact negativ, ci a dus chiar la cresterea PIB-ului acestor tari cu 1,7%, respectiv 1,3%.
Citeste si:
Doar aproape 3 din 10 români cred că apa de la robinet este sigură...
Doar aproape 3 din 10 români...

"Salut anuntul facut de primul ministru belgian privind ridicarea barierelor pe piata muncii pentru muncitorii romani, sper ca el sa fie pus in practica, iar aceasta masura sa fie urmata imediat de toate celelalte state membre care inca restrictioneaza accesul lucratorilor romani si bulgari", a mai spus Weber.

  • Romania si Bulgaria nu sunt tratate ca parteneri egali

De asemenea, in calitate de co-initiator al unei rezolutii pe tema mobilitatii muncitorilor in Uniunea Europeana, eurodeputatul roman Ioan Enciu (PSD) a cerut in plenul Parlamentul European ca statele membre care mentin restrictii de munca pentru cetatenii romani si bulgari sa renunte la acestea incepand cu 1 ianuarie 2012, subliniind totodata ca eventuala prelungire a acestora ar fi discriminatorie si nejustificata.

"Din pacate, nici macar dupa 5 ani de la aderarea la UE, Romania si Bulgaria nu sunt tratate ca si parteneri egali", a declarat Enciu.

Citeste si:
Klaus Iohannis efectuează o vizită de lucru în Grecia. Subiectele...
Klaus Iohannis efectuează o...

El a mai sustinut ca "nici macar unul din cele 11 State Membre care mentin restrictii de munca pentru romani si bulgari nu intentioneaza sa renunte total la acestea dupa 1 ianuarie 2012 cu toate ca nu exista niciun fundament obiectiv care sa permita prelungirea lor."

Si parlamentarul european Viorica Dancila (PSD) considera ca, romanii si bulgarii, care sunt cetateni ai Uniunii Europene, nu trebuie sa fie asociati cu forta de munca provenita din state terte, atunci cand li se impun retrictii pe piata fortei de munca din anumite state membre ale UE.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.