Oficialii SUA sunt din ce in ce mai convinsi de faptul ca uciderea lui Osama bin Laden si atacurile cu drone din ultimii ani au adus organizatia terorista "la marginea prapastiei".

Evaluarea reflecta o viziune larg raspandita a CIA si a altor agentii potrivit careia un numar relativ mic de lovituri suplimentare ar putea sa extermine organizatia pakistaneza al-Qaeda, scrie Washington Post.

Oficialii al-Qaeda ar mai putea contra-ataca si chiar daca aceasta organizatie dispare, acest lucru nu echivaleaza cu eradicarea terorismului in lume. Totodata, acestia au spus ca, in prezent, ramura al-Qaeda din Yemen este cea mai mare amenintare pe care o au. [Al-Qaeda se pregateste de atac. Cine e pe lista ?]

Presedintele Obama a extins recent campania clandestina a SUA impotriva grupului yemenit, aproband constructia unui aeroport secret in Golful Persic pregatit pentru atacurile cu drone ale CIA.

Secretarul Apararii, Leon Panetta a declarat recent in timpul unei vizite in Afganistan ca SUA se afla aproape de o infrangere strategica a al-Qaeda. Desi spusele acestuia nu a fost luata foarte in serios, declaratiile unor oficiali din CIA, care au exprimat perspective similare ii dau acestuia dreptate.

"Al-Qaeda este foarte departe a fi invinsa in Peninsula Arabica. (...) Insa cand vine vorba de ramura al-Qaeda din Pakistan (cea care controloeaza toata organizatia terorista), am facut progrese in asa fel incat sa ne aflam intr-o pozitie castigatoare", a declarat senator republican.

"Nu sunt sigur daca am ajuns la o infrangere strategica, insa daca va referiti la faptul ca l-am facut imposibil un atac asurpa SUA, atunci cred ca Panetta are dreptate. (...) Suntem foarte aproape de acest punct", a declarat un alt oficial, care a avertizat ca desi al-Qaeda este invinsa, ideologia sa va continua sa ramana o mare amenintare.

Citeste si: Al-Zawahiri schimba strategia terorista a al-Qaida?

Al Qaeda intra in faliment?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.