China i-a cerut sambata presedintelui american Barack Obama sa anuleze decizia de a se intalni cu Dalai Lama, luata cu cateva ore inainte, considerand ca Washingtonul pune astfel sub semnul intrebarii integritatea sa teritoriala si suveranitatea sa asupra Tibetului.

Inca de anuntul acestei informatii, ministerul si ambasada chineza in Statele Unite au "protestat oficial" fata de decizia lui Obama, potrivit unui comunicat al purtatorului de cuvant al Ministerului chinez de Externe, Hong Lei.

Beijingul a cerut Washingtonului "sa isi anuleze imediat decizia de a aranja o intalnire intre presedintele Obama si Dalai Lama", a declarat Hong, citat de MEDIAFAX, amintind Statelor Unite ca recunosc suveranitatea chineza asupra Tibetului.

China cere Statelor Unite sa nu "interfereze in afacerile interne chineze" si sa nu faca nimic susceptibil de a "prejudicia relatiile sino-americane". Pentru Guvernul chinez, "problema tibetana tine de suveranitatea si integritatea teritoriala a Chinei", aminteste purtatorul de cuvant chinez. [Dalai Lama renunta la conducerea Guvernului tibetan?]

Liderul spiritual al tibetanilor, care si-a parasit tara in 1959, dupa esecul revoltei impotriva prezentei chineze, da asigurari ca nu cere decat o autonomie reala pentru Tibet. Dar Beijingul il acuza pe Dalai Lama ca vrea independenta "Acoperisului lumii". [China: 1,3 milioane de site-uri inchise in 2010]

Negocierile periodice intre emisarii Guvernului tibetan in exil la Dharamsala (India) si reprezentantii Beijingului privind viitorul Tibetului nu au dus la nimic.

Potrivit presedintiei americane, Obama va sublinia "sustinerea sa durabila fata de dialog intre reprezentantii lui Dalai Lama si Guvernul chinez pentru rezolvarea divergentelor lor". [Obama ar putea pierde alegerile din 2012]

"Ne opunem, ferm ca orice persoana responsabila de politica externa sa se intalneasca cu Dalai Lama indiferent sub ce forma", a subliniat la randul sau Beijingul.

Citeste si:
Fostul preşedinte american, Barack Obama, a fost depistat pozitiv...
Fostul preşedinte american...

Casa Alba si-a luat insa masuri de precautie organizand intalnirea nu in Biroul Oval, unde presedintii americani primesc sefii de stat, ci in Sala hartilor, departe de presa.

Intalnirea de sambata survine intr-un moment delicat in relatiile dintre cele doua mari puteri, marcate de tensiuni in Marea Chinei de Sud care opune Beijingul altor cinci tari din regiune.

Citeste si: Dalai Lama se retrage din viata politica

Un chinez in conducerea FMI


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.