Dalai Lama a anuntat ca isi doreste sa renunte la functia lui politica si ca este timpul sa lase locul unui nou lider ales din popor. Acesta a declarat ca isi doreste sa duca o viata simpla, de calugar.

Intr-un discurs pe care l-a postat pe internet, liderul spiritual Tibetan a spus ca ii va cere Parlamentului Tibetan din Exil sa faca schimbarile constitutionale necesare pentru a-l elibera de sub “autoritatea formala” de conducator al comunitatii tibetane din afara Chinei.

Parlamentul, care se va intalni saptamana viitoare cel mai devreme, urmeaza sa ii aprobe cererea. Desi aceasta miscare era prevazuta de mult, ea reprezeinta o schimbare radicala.

Analistii si sustinatorii lui Dalai Lama au descris decizia liderului ca fiind “istorica”.

"Dorinta mea de a transmite autoritatea nu are nimic de-a face cu vreo intentie de a renunta la responsabilitati", a declarat Dalai Lama in timpul unui discurs sustinut la Dharamsala, in nordul Indiei, unde locuiesc tibetanii in exil, citeaza NzHerald.co.nz.

Kate Saunders, activista in Campania Internationala pentru Tibet, spune ca aceasta decizie “exprima increderea liderului in poporul Tibetan” “intr-un moment atat de primejdios din istoria tarii”, scrie Guardian.co.uk.

Dalai Lama s-a indepartat progresiv din rolul lui politic, exprimand dorinta de a a trai ca simplu calugar.

“In anii 60 am accentuat foarte mult ideea ca tibetanii au nevoie de un lider, un om ales din popor, caruia sa ii deleg puterea. Acum am ajuns, se pare, in momentul potrivit pentru o asemenea schimbare”, a spus Dalai Lama, citeaza Guardian.co.uk.

Saptamana urmatoare, comunitatea tibetana din exil va alege prin vot un nou prim-ministru, care va prelua, in functie de schimbarile constitutionale, functiile politice ale lui Dalai Lama.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.