Dalai Lama, in varsta de 75 de ani, are intentia sa renunte, anul viitor, la functia de sef al Guvernului tibetan in exil, pentru a-si micsora volumul de munca si a reduce rolul oficial, a declarat astazi purtatorul sau de cuvant.

Tibetanii aflati in exil, stabiliti in orasul indian Dharamsala (nord) din 1960, au ales in mod direct un lider politic, pentru prima data, in 2001. De atunci, Sanctitatea Sa a anuntat mereu ca are un statut de semi-retragere, iar de cateva luni intentioneaza sa abordeze Parlamentul tibetan in exil, pentru a discuta despre eventuala sa retragere.

Purtatorul de cuvant al lui Dalai Lama a subliniat insa ca aceasta "retragere" se va aplica responsabilitatilor sale oficiale in calitate de sef al Guvernului, care constau in semnarea de rezolutii, si nu rolului sau de lider spiritual al tibetanilor. "Acest lucru nu va insemna ca nu se va mai afla in fruntea luptei politice. El este Dalai Lama, deci, el va conduce, in continuare, poporul tibetan", a insistat Taklhan, potrivit MEDIAFAX.

Laureat al Premiului Nobel pentru Pace,
Dalai Lama este considerat reincarnarea primului Dalai Lama, nascut in 1391. Acesta reprezinta, in ochii intregi lumi, lupta tibetanilor contra administratiei chineze in Tibet si valorile budiste. El este, totodata, una dintre figurile care reprezinta lupta pentru apararea drepturilor omului.

Tibetul se teme de ipoteza mortii sale, care ar putea conduce la o slabire a coerentei miscarii tibetane, care militeaza pentru independenta sau autonomia acestei regiuni budiste, aflata sub controlul autoritatilor de la Beijing.

Potrivit purtatorului sau de cuvant, Dalai Lama urmeaza sa evoce retragerea sa in viitoarea sesiune a Parlamentului, in martie 2011, cu perspectiva parasirii functiei de sef al Guvenului in urmatoarele sase luni.

"Acest lucru va depinde de discutiile din Parlament si de opiniile asupra acestei teme. Nimic nu este sigur, dar acestea sunt lucrurile pe care le ia in calcul", a precizat acesta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.