Compania de electricitate a precizat ca intentioneaza sa amplaseze panouri antiradiatie, pentru a-i proteja de radiatii pe muncitorii care instaleaza un nou sistem de racire.

La aproape doua luni de la accidentul nuclear, muncitorii intervin, de-acum, in mod direct in cladirea reactorului 1 al centralei Fukushima Daiichi (numarul 1), care se afla, in continuare, intr-o situatie instabila. Sapte tehnicieni si doi oficiali din cadrul Agentiei pentru siguranta nucleara au intrat, pentru o perioada scurta, luni dimineata, in aceasta cladire, cu scopul de a efectua masuratori si alte verificari, scrie MEDIAFAX.

"Este prima etapa pentru pregatirea instalarii unui sistem de racire", a declarat un purtator de cuvant al TEPCO.


Compania a prezentat fotografii cu muncitori purtand masti si combinezoane de protectie, in timp ce muncesc in cladirea unuia dintre reactoarele grav afectate dupa cutremurul urmat de un tsunami, care au devastat nord-estul Japoniei, la 11 martie. [Fukushima ar putea fi decontaminata cu marijuana?]

  • TEPCO a precizat ca studia instalarea unor bariere de radiatie si altor echipamente pentru protejarea muncitorilor in aceasta incinta, in care radioactivitatea variaza intre 10 si 700 de milisievert pe ora. Nivelurile de radiatie au ramas, insa, "stabile si slabe" in apropierea instalatiei, dupa deschiderea portilor cladirii, duminica seara.

TEPCO prevede sa construiasca un nou sistem de racire cu bucla inchisa, la exteriorul acestui reactor, pentru a stabiliza temperatura, fara sa arunce apa contaminata. [Zona interzisa: 20 de km in jurul centralei de la Fukushima]

Operatorul spera sa incheie aceasta lucrare intr-un interval de trei saptamani, maxim o luna, potrivit presei, destinata stabilizarii situatiei din zona instalatiei pana in ianuarie 2012.

Pana in prezent, echipele TEPCO, ajutate de pompieri si militari, au fost nevoite sa raceasca reactoarele cu ajutorul unor cisterne si unor sisteme provizorii foarte precare. Aceasta cantitate importanta de apa radioactiva inunda incinta si trebuie pompata fara incetare, o munca "titanica", ce nu poate continua pe termen lung.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.