Primele comentarii rusesti despre decizia Romaniei de a gazdui elemente ale scutului american au fost ironice.

Ironiile lui Rogozin au fost, totusi, postate pe Twitter si nu au forma unei declaratii oficiale. O reactie oficiala a venit insa marti seara, cand Ministerul Afacerilor Externe de la Moscova a cerut garantii juridice din partea Statelor Unite referitor la acordul incheiat cu Romania. Moscova a criticat dintotdeauna proiectul scutului antibalistic american.


  • Rusia, amenintata de scutul antiracheta din Romania?
Rusia a contestat acordul cu Washington privind locul in care vor fi amplasati interceptorii americani pe teritoriul Romaniei, in cadrul scutului antiracheta.

Moscova a afirmat ca acest demers ignora angajamentele luate de Statele Unite potrivit carora Rusia va avea un rol in procesul de luare a deciziilor. Astfel, autoritatile ruse au cerut garantii legale din partea SUA ca scutul antiracheta din Romania nu va fi indreptat impotriva rachetelor sale, reiterand invitatia de a participa la un sistem comun de aparare antiracheta, relateaza New York Times.

"Regretam sa spunem ca pasii practici privind construirea unui segment european al sistemului global american de aparare au fost facuti fara a se tine cont de dialogul ruso-american pe tema apararii antiracheta, care a inceput in baza unei decizii a presedintilor Dmitri Medvedev si Barack Obama", se arata intr-un comunicat al Ministerului rus de Externe, citeaza MEDIAFAX.


Oficialii americani au respins insa criticile si au reiterat invitatia adresata de Statele Unite si NATO Rusiei de a participa la un sistem de aparare antiracheta comun pentru Europa. "Cooperarea privind apararea antiracheta cu Rusia este un obiectiv cheie pentru Statele Unite", a declarat un oficial din cadrul Departamentului Apararii.

"Noi credem ca o cooperare in privinta apararii antiracheta este in interesul de securitate al ambelor tari.Cautam activ o cooperare cu Rusia prin canale bilaterale si prin intermediul NATO. Cooperarea este cea mai buna cale de a oferi Rusiei transparenta si asigurari ca apararea antiracheta nu este o amenintare la adresa securitatii sale"
, a conchis acesta.
Citeste si:
Sondaj INSCOP: Aproape 40% dintre români sunt de părere că Ucraina...
Sondaj INSCOP: Aproape 40%...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.